گزارش تلآویو پسند
محمد صادق پور
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه در گزارشی اعلام کرد ذخیره اورانیوم غنیشده ایران ۱۸ برابر بیشتر از حد مجاز تعیین شده در توافق هستهای (برجام) شده است.
آژانس همچنین مدعی شده ایران توضیح معتبری درباره یافته شدن ذرات اورانیوم در سه سایت اعلامنشده، ارائه نکرده است.
به علاوه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد ایران اکنون ۴۳٫۱ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصد ذخیره کرده که حدود ۱۰ کیلوگرم افزایش نشان میدهد. همچنین مقدار اندکی از این اورانیوم ۶۰ درصد در حال حاضر به فلز اورانیوم تبدیل شده است.
طبق گزارش آژانس اتمی، ذخیره اورانیوم غنیشده ایران از زمان گزارش فصلی پیشین، ۶۱۲٫۲ کیلوگرم افزایش یافته است.
وی درخصوص گزارش اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی؛ گفت: متأسفانه این گزارش بازتاب دهنده واقعیت گفتوگوهای ایران و آژانس نیست. بعد از توافقی که بین ایران و آژانس در تهران انجام شد به صورت مکتوب ایران پاسخهایی را به آژانس داشت و چند دور مفصل نشست حضوری برگزار شد که پاسخهای فنی و ارائه مستندات از سوی ایران صورت بگیرد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران ضمن منصفانه ندانستن گزارش آژانس بیان کرد: متأسفانه آنچه در این گزارش دیده می شود چیز جدیدی نیست و همانی است که گروسی در پارلمان اروپا پیش از دور سوم گفتوگوهای ایران و آژانس به صورت شتاب زده اعلام کرد. این گزارش از همان موقع و حتی قبل از نشست سوم ایران و آژانس جمع بندی شده بود و به نظر میرسد شتاب زدگی در این جمع بندی وجود دارد. گزارش منصفانه و متوازن نیست و بیم این میرود فشار صهیونیستها و برخی کنشگرها باعث شده مسیر گزارش معمول آژانس از فضای فنی به سیاسی منتقل شود و انتظار ما این است که این مسیر اصلاح شود.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی که مدعی عدم اقدامات مؤثر ایران در ارائه پاسخهای رضایتبخش است، در حالی منتشر شده است که تهران و این نهاد در ماه مارس اعلام کرده بودند تلاشهای جدیدی را برای روشن کردن مسائل موجود انجام میدهند.
اینکه اکنون آژانس و با توجه به ارائه ابتکار عمل از سمت ایران در جهت خروج از بن بست مذاکرات این ادعا را مطرح کرده است ،
نشانگر رویکرد سیاسی آژانس با هدف فشار بر ایران جهت عقبنشینی از راهبرد مقاومت فعال است. بدین ترتیب که موقعیت برتر ایران در مواضع دیپلماتیک و افکار عمومی را با اتهام پنهانکاری و دروغگویی، خدشهدار کند و ناتوانی دولت بایدن در مذاکرات را به ایران تحمیل کند.
نقش رژیم صهیونیستی در گزارش و جهت گیری آژانس بسیار موثر بوده است. به طوری که نخست وزیر این رژیم یک روز پس از گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، در صفحه توییتر خود اسناد مورد ادعایی را منتشر کرد که به گفته او ثابت می کند ایران با استفاده از اسناد محرمانه ای به صورت سیستماتیک از تحقیقات و سوالات آژانس شانه خالی کرده است.
این در حالی است که ادعای سیاسی مقامات اسرائیل که اساساً حتی عضو معاهده NPT هم نیست، نمیتواند و نباید مورد استناد یک نهاد فنی و تخصصی مانند آژانس قرار بگیرد.
اکنون باید دید هفته آینده، شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی چه تصمیمی را در واکنش به این گزارش خواهد گرفت و اگر به سمت صدور قطعنامه ضد ایرانی برود، همه دستاوردهای مذاکرات احیای برجام را بر باد خواهد داد.
جمهوری اسلامی ایران می تواند راهبردهای ذیل را مورد توجه قراردهد:
تأکید بر عدم تعهد رژیم صهیونیستی به انپیتی و پنهانکاری در قبال تسلیحات هستهایاش، با این هدف که صلاحیت تعیین تکلیف برای برنامه هستهای ایران را نخواهد داشت و ایران هرگز به استناداتی که بر مبنای جعلیات این رژیم بنا شده باشد، وقعی نخواهد گذاشت.
اعلام اینکه ایران نمی تواند یک طرفه برجام را اجرا کند و با تداوم بدعهدی آمریکا و دولتهای اروپایی، تحدید نظارتهای متعهدشده در برجام به عنوان واکنش ایران محتمل است. بنابراین نظارتهای حقوقی آژانس متمایز از موازنه نیروها و استراتژی سیاسی قدرتهای غربی محسوب نمیشود.تسریع در افزایش سطح و حجم اورانیوم غنیشده در مقابل چشم ناظران آژانس در مراکز رسمی، به هدف ارسال این پیام که ایران اگر بخواهد فعالیت غنیسازی فراتر از برجام و پروتکل الحاقی داشته باشد و حتی به توانایی ساخت تسلیحات هستهای نزدیک شود، این کار را علناً و اعلامشده انجام خواهد داد و نیازی به پنهانکاری نمیبیند.
این اقدامها میتواند بدیل مناسبی برای ادعاهای غیرمنصفانه آژانس بوده و نشان دهد ایران از موضع اقتدار با این موارد برخورد میکند.
آژانس انرژی اتمی , محمد صادق پور
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.