منوی سایت
گره کور امنیتی در اسلامآباد
گروه بینالملل
مجلس ملی پاکستان حدود ۴۰ روز پیش در اقدامی کودتا گونه با رأی عدم اعتماد، نخستوزیر وقت را از قدرت کنار گذاشت. عمران خان از آن زمان مقابله با رقیبان سیاسی را تشدید کرده و بهطور تلویحی ژنرالهای ارتش را به پشتیبانی از مخالفانش متهم میکند.فرماندهان نظامی پاکستان ادعای حمایت از مخالفان عمران خان را از اساس رد میکنند. نخستوزیر برکنار شده در همایشهایی که در شهرهای مختلف برگزار میشود خواستار برگزاری هر چه سریعتر انتخابات پارلمانی زودهنگام شده است.
عمران خان سیاستمداری به شمار میرود که انتقاد از سیاستهای آمریکا و نزدیکی بیشتر به چین و روسیه ویژگی غالب عملکرد او از سال ۲۰۱۸ تا زمان برکناری بوده اسست. شهباز شریف، رهبر حزب مسلم لیگ «شاخه نواز» پس از عزل عمران خان جانشین او شد.شریف در حالی قدرت را به دست گرفته که وخامت اوضاع اقتصادی پاکستان مدام تشدید میشود، میزان تورم به شکل سرسامآوری بالا میرود و ارزش پول ملی «روپیه» در برابر ارزهای معتبر خارجی در حال سقوط است.در این میان، ارتش پاکستان که بهطور سنتی از قدرت زیادی در صحنه سیاسی پاکستان برخوردار است بارها تأکید کرده که نباید نظامیان را وادار به دخالت در امور سیاسی کرد.یک مقام امنیتی پاکستان در گفتوگو با دویچه وله مدعی شده است که ارتش این کشور همواره طرف دولت حاکم است و به همین علت از دولت خان هم پشتیبانی کرد اما مایل نیست به رقابتهای سیاسی کشیده شود. میشائیل کوگلمن، کارشناس آسیای جنوبی اندیشکده مرکز پژوهشگران وودرو ویلسون واشنگتن اعتقاد دارد ارتش پاکستان با توجه به بحران کنونی در این کشور مشکوک و محتاط است.او میگوید، ارتش نسبت به ثبات داخلی یک تمایل محوری دارد، بدین معنی که گسترش آشفتگیهای سیاسی، بهخصوص زمانی که خطر چرخش آن بهسوی خشونت وجود داشته باشد خیلی مشکلآفرین خواهد بود.به گفته کوگلمن، با توجه به فضای سیاسی متشنج و بهشدت قطبی شده امروز پاکستان، احتمال به خشونت کشیده شدن اوضاع منتفی نیست.در ماههای گذشته حمله شبهنظامیان در نزدیکی مرزهای افغانستان و فعالیت جداییطلبان در بلوچستان پاکستان به شکل چشمگیری شدت گرفته است. یک مقام امنیتی پاکستانی که مایل به فاش شدن نامش نیست به دویچهوله میگوید، ارتش پاکستان گرچه غیرسیاسی است اما نگران بحران اقتصادی در کشور است که با امنیت ارتباط مستقیم دارد.بسیاری از هواداران نخستوزیر پیشین، حکومت نظامیان را قابلقبولتر از در قدرت بودن شهباز شریف تلقی میکنند که او را مسئول فساد و رانتخواری میدانند.آنها اعتقاد دارند تأخیر در برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام شانس انتخاب مجدد عمران خان را کاهش میدهد. در همین حال مقام امنیتی پاکستانی دخالت مستقیم امنیتی را فعلا نفی میکنند.
سناریوهای گوناگون برای اسلامآباد
برخی تحلیلگران هم معتقدند، تا زمانی که بحران اقتصادی در حال خارج شدن از کنترل نباشد ژنرالهای ارتش تمایلی به دخالت در اوضاع نخواهند داشت.کوگلمن هم میگوید، انتظار ندارد نظامیان بهطور مستقیم در وضعیت کنونی دخالت کنند زیرا آنها تمایل ندارند شریک مسئولیتهای دولت شوند.برخی دیگر نیز مدعی هستند اگر آشفتگی سیاسی جای خود را به ناآرامی و خشونت سیاسی پایدار بدهد دیگر کسی حاضر نخواهد بود احتمال یک کودتای نظامی را کاملا منتفی بداند. با توجه به تاریخ پاکستان دخالت مستقیم نظامی همواره یک امکان است اما مشخص نیست که در شرایط کنونی چنین قاعدهای صدق کند یا خیر!
دویچه وله
اسلام آباد , پاکستان , دویچه وله
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.