گردشگری و ارمغان توسعه - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 68088
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 30 خرداد 1401 - 6:27 |
صنعت گردشگری ایران ۴۰ درصد رشد کرد

گردشگری و ارمغان توسعه

شورای جهانی سفر و گردشگری World Travel & Tourism Council از رشد ۲۱/۷ درصدی صنعت گردشگری جهان در سال ۲۰۲۱ خبر داده است. در سال ۲۰۲۰ و در اثر محدودیت‌های کرونایی، این صنعت با رشد منفی ۵۰/۴ درصدی مواجه شده بود و ۴۹۰۰ میلیارد دلار از ارزش این صنعت کاسته شده بود. اما در سال ۲۰۲۱ و با کاهش محدودیت‌های کرونایی، ۱۰۰۰ میلیارد دلار از طریق گردشگری عاید اقتصادهای جهان شده است. بر اساس این گزارش، در ایران نیز با رنگ باختن کرونا شاهد احیای صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱ بوده‌ایم.
گردشگری و ارمغان توسعه
فاطمه فلاح زاده
شورای جهانی سفر و گردشگری World Travel & Tourism Council از رشد ۲۱/۷ درصدی صنعت گردشگری جهان در سال ۲۰۲۱ خبر داده است. در سال ۲۰۲۰ و در اثر محدودیت‌های کرونایی، این صنعت با رشد منفی ۵۰/۴ درصدی مواجه شده بود و ۴۹۰۰ میلیارد دلار از ارزش این صنعت کاسته شده بود. اما در سال ۲۰۲۱ و با کاهش محدودیت‌های کرونایی، ۱۰۰۰ میلیارد دلار از طریق گردشگری عاید اقتصادهای جهان شده است. بر اساس این گزارش، در ایران نیز با رنگ باختن کرونا شاهد احیای صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱ بوده‌ایم. درحالی‌که طی سال ۲۰۲۰ صنعت گردشگری ایران با رشد منفی ۴۵ درصدی مواجه شده بود و ارزش آن به ۱۴۴ هزار میلیارد تومان کاهش‌یافته بود در سال ۲۰۲۱ این صنعت در ایران رشد مثبت ۴۰ درصدی را تجربه کرد و ارزش آن به ۲۰۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.سهم گردشگری از کل اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۰ بالغ‌بر ۳/۱ درصد بوده که این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۴/۱ درصد افزایش‌یافته است. بر اساس این گزارش، بارونق گردشگری، میزان اشتغال‌زایی این صنعت در ایران نیز افزایش‌یافته است. در سال ۲۰۲۰، ۱/۲ میلیون نفر در صنعت گردشگری ایران فعال بودند اما در سال ۲۰۲۱ این رقم با رشد ۷۰۰ هزارنفری معادل ۷/۶ درصد به ۱/۹ میلیون نفر افزایش‌یافته است. در سال پیش از آن ۳۴ درصد از اشتغال موجود در صنعت گردشگری ایران از بین رفته بود.
بارونق گردشگری در ایران سهم این صنعت از کل بازار کار ایران نیز افزایش‌یافته و از ۴/۸ درصد در سال ۲۰۲۰ به ۵/۱ درصد در سال ۲۰۲۱ افزایش‌یافته است. آمارها نشان می‌دهد گردشگران خارجی ۲/۵ میلیارد دلار در ایران طی سال ۲۰۲۱ هزینه کرده‌اند که این رقم نسبت به سال قبل از آن ۳۱/۳ درصد رشد داشته است. در سال ۲۰۲۰ کل هزینه کرد گردشگران خارجی در ایران با افت ۸۱/۶ درصدی مواجه شده و به ۱/۹ میلیارد دلار رسیده بود.
گردشگران داخلی ایران در سال ۲۰۲۰ بالغ‌بر ۹۳ هزار و ۸۹۴ میلیارد تومان هزینه کرده بودند که این رقم نسبت به سال قبل از آن با افت ۳۹/۷ درصدی مواجه شده بود. در سال ۲۰۲۱ هزینه کرد گردشگران داخلی ایران ۴۸/۹ درصد رشد داشته و به ۱۳۹ هزار و ۷۷۲ میلیارد تومان رسیده است.
بر اساس این گزارش از کل سفرهای گردشگری در ایران ۹۹ درصد باهدف تفریح انجام می‌شود و یک درصد سفرها نیز تجاری است. از گردشگران خارجی که طی سال ۲۰۲۱ وارد ایران شده‌اند بیش از همه عراقی بوده‌اند. به‌عبارت‌دیگر ۳۴ درصد گردشگران خارجی ورودی به ایران در این سال عراقی بوده‌اند. درحالی‌که ترکیه یکی از مقاصد مهم گردشگری ایرانیان است در سال ۲۰۲۱ ترک‌ها نیز اقبال خوبی به ایران داشته و گردشگران ترکیه‌ای پس از عراق در رتبه دوم گردشگران خارجی ورودی به ایران قرار داشته‌اند. از کل گردشگران خارجی ورودی به ایران در سال ۲۰۲۱ بالغ‌بر ۱۵ درصد آن‌ها ترکیه‌ای بوده‌اند. در سال پیش از آن سهم گردشگران ترکیه‌ای از کل گردشگران ورودی به ایران ۹ درصد بود. گردشگران پاکستانی با ۱۰ درصد، جمهوری آذربایجان با ۹ درصد، و کویت با ۲ درصد به ترتیب در رتبه‌های سوم تا پنجم از این نظر قرار داشته‌اند. سایر کشورها سهم ۲۹ درصدی از کل گردشگران ورودی به ایران در سال ۲۰۲۱ داشته‌اند.«رسالت» در بررسی بیش‌تر این موضوع با مرتضی خاکسار، کارشناس اقتصاد گردشگری به گفت‌وگو پرداخت. 
 رونق گردشگری از سوی یک دهکده جهانی به نام اینترنت! 
مرتضی خاکسار، کارشناس اقتصاد گردشگری بابیان اینکه کلیه کشورهای‌ توسعه‌یافته دنیا از توسعه گردشگری به‌عنوان یک مؤلفه مهم یاد می‌کنند، اظهار کرد: مصداق بارز توسعه گردشگری و بهبود اقتصاد کشور سنگاپور است که به‌عنوان کوچک‌ترین کشور جنوب شرقی آسیا یاد می‌شود. مسئولان این کشور از تمامی ظرفیت‌ها برای توسعه گردشگری این کشور استفاده کردند و امروز از مسیر گردشگری، اقتصاد خود را تأمین می‌کنند. 
وی افزود: اقتصاد سرآمد دنیا در جنوب شرق آسیا قرار دارد و مهم‌ترین دلیل این امر، رونق گردشگری است. به‌موجب توسعه صنعت گردشگری و بهبود اقتصاد میزان جرم و جنایت و نرخ تورم در کشور سنگاپور به عدد صفر رسیده است. 
خاکسار تصریح کرد: کشوری همچون امارات و سنگاپور در بازه زمانی کوتاه آن‌هم بدون سابقه تاریخی گردشگری امروز به قطب گردشگری تبدیل‌شده‌اند. بسیاری از کشورهای همسایه با استفاده از قرارگیری ظرفیت در اختیار سرمایه‌گذار، منابع مالی را به‌منظور توسعه گردشگری جذب کشور خودکرده‌اند. هنگامی‌که گردشگری بهبود یابد، اقتصاد ایستایی به پایداری خواهد رسید. گردشگری یک صنعت پویاست و می‌بایست از کلیه ظرفیت‌های آن به‌خوبی استفاده کرد. 
کارشناس اقتصاد گردشگری همچنین خاطرنشان کرد: ضرورت دارد از مسیر یک برنامه مدون درصدد توسعه رونق گردشگری باشیم. هنگامی‌که ظرفیت‌های گردشگری بهبود یابد، کلیه ارکان کشور نیز دچار رونق خواهند شد. به‌طور مثال حضور یک گردشگر در ایران خطوط هواپیمایی، دریایی و زمینی کشور را توسعه می‌بخشد. از طرفی دیگر هتل‌ها، رستوران‌ها، پاساژ‌ها و مغاز‌ه‌های کشور نیز با رشد میزان درخواست خدمات مواجه می‌شوند. بنابراین باید درنظر داشت که حضور یک گردشگر چقدر برای اقتصاد کشور حائز اهمیت است و به توسعه معیشت مردم کمک می‌کند. 
او اضافه کرد: انزوای اجتماعی در حوزه گردشگری موجب می‌شود که از چرخه پررونق گردشگری عقب بمانیم و نتوانیم اقتصاد را از مسیر آسان به توسعه برسانیم. اقتصاد گردشگری علا‌وه بر رونق فراوان یک مؤلفه کم دردسر است و مطابق فروش نفت توأم با آسیب‌های فراوان نیست. 
 تعاملات جهانی وابسته به توجه زیرساخت‌های گردشگری است
وی متذکر شد: اقتصاد و تعاملات جهانی وابسته به گردشگری و توجه به زیرساخت‌های آن است. بنابراین مسئولان کشور علاوه بر‌ظرفیت‌های‌ کنونی حوزه گردشگری‌ می‌بایست درصدد توسعه و افزایش ظرفیت‌ها باشند. 
خاکسار‌ گفت: برنامه‌ریزی برای توسعه گردشگری تنها در ارتباط با‌ عوامل خارجی نیست. یکی از مسائل مهم توجه به ظرفیت‌های‌ داخلی همچون خطوط هواپیمایی، زمینی و دریایی است. بنابراین ضرورت‌ دارد این خطوط را‌ توسعه دهیم تا گردشگران از امنیت ترانسفر‌ها برخوردار شوند‌ و پس از بازگشت به کشور خود از امنیت این خطوط صحبت کنند. 
او بیان داشت: پس استانداردسازی خدمات گردشگری، ایران‌شناسی یک مؤلفه ضروری تلقی می‌گردد. نباید فراموش کنیم که ایران اگرچه یک کشور اما به‌اندازه یک قاره ظرفیت دارد. هیچ کجای دنیا چنین تنوع آب و هوایی و ظرفیت‌های فراوان گردشگری را ند‌ارد. ایران از‌ منظر وسعت یک طلای ۲۴ عیار  و مهد تمدن دینی و فرهنگی است. 
کارشناس اقتصاد گردشگری ادامه داد: درحالی‌که می‌توانید از کویر لذت ببرید، چند ساعت بعد به برف می‌رسید و شاهد سرمای‌لذت‌بخش خواهید بود. ایران از منظر جغرافیایی فوق‌العاده و ظرفیت‌های بسیاری برای توسعه گردشگری دارد. به ازای هر توریست ۱۴۸۰ دلار سرمایه وارد کشور می‌شود. این رقم قابل‌تأمل و در صورت ادامه روند توسعه صنعت گردشگری آمار مالی شگفت‌انگیزی را رقم خواهد زد. 
وی در‌پایان این گفت‌وگو اظهارکرد: ساختار کارشناسی شده می‌‌تواند علاوه بر تعامل با دنیا، توسعه گردشگری را رقم بزند. دراین راستا‌ استانداردسازی خدمات گردشگری و استفاده از ظرفیت‌های داخلی بسیار ضرورت دارد. افزایش استانداردها می‌تواند جذب گردشگر را بیش‌ازپیش کند و برای سال‌ جاری و آینده آمار‌خوبی را رقم بزند. شبکه‌های اجتماعی نیز‌ به‌عنوان مؤلفه‌های‌ کمک‌کننده می‌توانند مردم را در آن‌سوی دنیا با ایران و فرهنگ آن آشنا کنند و اشتیاق دیدن ایران را رقم بزنند. بنابراین نباید از ظرفیت این شبکه‌ها گذشت و می‌بایست در کنار سایر برنامه‌های مدون، استفاده از شبکه‌های اجتماعی را نیز در دستور کار قرار داد. 
نویسنده : فاطمه فلاح زاده |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای گردشگری و ارمغان توسعه بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.