گرانی بیرویه لوازم خانگی داخلی رشد قاچاق را در پی دارد
به منظور بررسی وضعیت حال حاضر قاچاق در کشور و راهکارهای مقابله با آن خبرنگار «رسالت» با سعید اشتیاقی، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی به گفتوگو پرداخته است.
آقای اشتیاقی در ابتدا بگویید حجم فعلی قاچاق در کشور را چطور ارزیابی میکنید و مهمترین دلیل این امر را چه چیز میدانید؟
بدون شک در شرایط حال حاضر قاچاق کالا در کشور صورت میگیرد و این امری غیر قابل انکار میباشد. یکی از دلایل مهم قاچاق در کشور، فرآیند واردات میباشد. در شرایط فعلی در برخی زمینهها با ممنوعیت کالایی رو به رو هستیم و به سبب این ممنوعیتها مشاهده میکنیم که قاچاق وارد میشود چراکه این دسته از محصولات از مسیر و مبادی قانونی وارد کشور نمیشوند. مثال بارز این امر، لوازم خانگی میباشد. امروز مشاهده میکنیم که به سبب ممنوعیت واردات لوازم خانگی، این اقلام به صورت قاچاق وارد میشوند و در بازارهای کشور به فروش میرسند. متاسفانه پاسخ مناسبی در این حوزه وجود ندارد و هیچکس پاسخگوی چنین اتفاقی نیست.
قاچاق کالاییها که ممنوعیت واردات ندارند را چطور ارزیابی میکنید؟
همانطور که اشاره شد برخی کالاها ممنوعیت واردات ندارند اما قاچاق میشوند؛ مهمترین دلیل پیچیدگی فرآیند اخذ مجوز واردات میباشد. فرآیند اخذ مجوز این نوع از محصولات بسه قدری پیچیده است که تاجر یا بازرگان را دچار درگیری مضاعف میکند و مسیر دشواری برای مبادی قانونی رقم میزند. در چنین شرایطی برخی به ناچار از مبادی قانونی صرف نظر میکنند و به منظور ورود کالا دست به قاچاق میزنند.
راهکار مقابله با قاچاق ازنظر شما چیست؟ اقدام دولت میبایست چگونه باشد؟
تسهیلگری در واردات یکی از راهکارهای مقابله با قاچاق کالا میباشد. دولت باید شرایط تسهیلگری در حوزه کالاهایی که ممنوعیت واردات ندارند را رقم بزند. شایان ذکر است تا بگوییم که شرایط قاچاق با گذشته متفاوت شده و هزینه قاچاق بسیار افزایش یافته است. بااین حال میبینیم که میزان قاچاق کاهش نیافته و همچنان قاچاق کالا صورت میگیرد. پرسش این است که چرا تدبیر لازم در این حوزه صورت نمیگیرد؟ دولت باید با اتخاذ تدبیر مناسب مانع از رقم خوردن قاچاق شود. بیشک با کنترل قاچاق، حقوق کمرگی ایجاد خواهد شد و سرمایه برای دولت رقم خواهد خورد.
فکر میکنید چطور میتوان با قاچاقچیان کالا برخورد کرد؟ راه جلوگیری از گسترش این نوع از فعالیتها چیست؟
باید توجه داشت که برخورد با قاچاقچیان کالا کف بازارتهران ممکن نخواهد بود. بنابراین با رفتن به یک مغازه در تهران و ضبط کالا نمیتوان با قاچاقو قاچاقچیان برخورد کرد. قاچاق از مبادی مرزی وارد کشور میشود. بدیهیست که تهران مرزی برای ورود کالای قاچاق ندارد. کالای قاچاق ۱۰۰۰کیلومتر را طی میکند تا به بازارهای تهران برسد. دراین راستا ضرورت دارد تا نظارت بر مبادی مرزی و مسیرهایی که طی میگردد، افزایش پیدا کند. نمیتوان تنها با یک تک فروش برخورد داشت، امروز قاچاق کالا تعریف مشخصی دارد؛ از یک تا چند کالای مشخص را میتوان قاچاق نامید. بنابراین فردی که یک کالای قاچاق در ویترین مغازه خود دارد، قاچاقچی نیست و برخورد با او نیز راه به جایی نمیبرد.
در حوزه تولید چطور؟ پس از راهکار افزایش نظارت بر مبادی مرزی، فکر می کنید
چه اقداماتی میبایست در حوزه تولید و برای تولید کنندگان در دستورکار قرار بگیرد؟
اگر با نگاه گرانی قیمتها و افزایش هزینههای تولید به دلایل قاچاق بپردازیم، این امرقابل بررسی خواهد بود. هنگامی که تولیدکننده در حوزه لوازم خانگی افزایش هزینهها را اعمال میکند، قاچاق کالا توجیهپذیر میشود. تولیدکننده داخل کالا ارز ارزان دریافت میکند تا کالا را با قیمتپایین تر در اختیارمردم قرار دهد اما متاسفانه این اقدام را در دستورکار قرار نمیدهد و کالا را با قیمت بیشتر ارائه میکند. مصرف کننده نیز به مقایسه میپردازد و در مقابل بهای کالای ایرانی و کالای خارجی، کالای خارجی با کیفیت بهتر را انتخاب میکند. ممکن است تولیدکننده به سبب عدم امکان یا عدم آموزش قادر به کاهش هزینههای سربار خود نباشداما تا مادامی که قیمت بالا اعمال میکند، قاچاق را توجیه پذیر
میسازد. در چنین شرایطی الزامی برای حمایت از تولیدکنندهای که ارز ارزان دریافت میکند و کالای خود را گران میفروشد، وجود نخواهد داشت چراکه چنین تولیدکنندهای در حق مصرف کننده اجحاف میکند.
کارشناس اقتصادی و قاچاق کالا براین باور است که شفافیت عملکرد، حجم قاچاق را کنترل و ساماندهی میکند. آنها براین باورند که مرکز آمار ایران میبایست نسبت به برآورد دقیق آمار قاچاق و اقتصاد زیرزمینی اقدام کند و دستگاههای امنیتی و انتظامی هم تحت فرماندهی ستاد کل نیروهای مسلح با قاچاق کالا و ارز مقابله کنند. بدیهیست که دراین میان عزم عمومی سایر دستگاههای اجرایی نیز بسیار ضرورت دارد و یک نهاد تنها قادر به کنترل چنین امر فراگیری نخواهد بود.
سعید اشتیاقی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.