ژانر دفاع مقدس نقطه قوت سینمای ایران
ژانر دفاع مقدس ژانر بدیع انقلاب اسلامی و همواره از نظر هنری ناجی سینمای ایران بوده است. اگر بخواهیم یک فهرست دهتایی از بهترین فیلمهای سینمای پس از انقلاب ردیف کنیم، سهم زیادی از آثار مربوط به سینمای دفاع مقدس خواهد بود. سینمای دفاع مقدس به گفته علیاصغر جعفری، معاون هماهنگکننده بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در مصاحبه با مهر همچنان به غنیسازی سینمای ایران ادامه میدهد.
سینما و هنر برای ترویج دفاعمقدس همیشه نقش بسزایی ایفا کردهاند. همانطور که میبینیم وقتی فیلم «غریب» به نمایش درمیآید چقدر مورد استقبال قرار میگیرد. یا «موقعیت مهدی» بیشتر جوایز جشنواره سینمایی کشور را به خودش اختصاص میدهد. برای تقویت و ارتقاء این عرصه چه قدمهایی برداشتهاید و شاهد ساخت قهرمانان واقعی خواهیم بود که هر روز متأسفانه توسط دشمنان مورد تحریف قرار میگیرند.
مجموعههایی که برای آشنایی نسل جوان با ارزشهای انقلاب و دفاعمقدس تأثیرگذار و مثمرثمرند، سینما، تئاتر و تلویزیون است. چرا که سینما در همه دنیا گفتمانساز است. یعنی عملاً موتور محرک خیلی از تحولات فرهنگی و اجتماعی در بسیاری از کشورها به شمار میرود. ما حتی این ظرفیت و پتانسیل را داریم که در آسیا و جهان اسلام جریان عظیم سینما را ایجاد کنیم. بارها به این نکته اشاره کردهام که باید جمهوری اسلامی در این حوزه یک کار ویژهای انجام دهد. در واقع بایستی عملاً مجموعه بزرگی شبیه هالیوود و بالیوود در آسیا و جهان اسلام ایجاد کنیم. چرا که بسیاری از هنرمندان شاخص دنیا آمادگی این را دارند کار کنند و کارهای فاخری که برای انسانیت و بشریت لازم است انجام شود.
اما در عین حال در سالهای گذشته فراز و فرود بسیاری داشتیم؛ ما متأسفانه تا سال گذشته تقریباً شاهد سقوط آزادی در سینمای دفاع مقدس بودیم. به گونهای که از نظر کمیّت و محتوا به شدت رو به کاهش حرکت کردیم و حالت تنزلی داشتیم.
ما از ۱۲ فیلم سینمایی در سال به ۴ فیلم سینمایی رسیدیم و خیلی اتفاق خوشایندی نبود. خوشبختانه سال گذشته تحولی در این نمودار اتفاق افتاد و روند نزولی کُند شد. صعودی اتفاق افتاد و امیدوارم مقطعی نباشد.
در بحث سریالها شاهد یک کمکاریهایی هستیم. چرا که شهید صیاد شیرازی و چند سریال دیگر که به عنوان گمانه در رسانهها مطرح میشود سالهاست همواره میگویند در حال تحقیق و پژوهش است و به تولید نمیرسند. در این حوزه چه اقدامی انجام دادهاید؟
ما چند سریال را در دستور کار داریم. خیلی درست اشاره کردید سریال شهید صیاد شیرازی بیش از ۱۰، ۱۵ سال مطرح است و سه بار تاکنون نوشته شده و با تهیهکننده قرارداد بسته شده است. اما فیلمنامه موردنظر از درون آن پژوهشها و تحقیقها و نگارشها درنیامد.
یا فیلمنامه مورد رضایت خانواده شهید نشد و یا همرزمان و برخی اوقات هم هر دو نپذیرفتند. در واقع آن صیاد شیرازی که حضرت امام(ره) و حضرت آقا از ایشان یاد میکنند از درون این فیلمنامه و پژوهشها و نگارشها بیرون نیامد.
جالب است بدانید رهبری معظم انقلاب در جلسهای که گزارش سریال شهید صیاد شیرازی را خدمت ایشان ارائه دادند فرمودند اگر سریال صیاد خوب درست شود هم انقلاب خوب معرفی میشود و هم دفاعمقدس.
این روزها سریال با تیم جدیدی پیش میرود که دوباره بازنویسی و تحقیقات را انجام میدهند. جلساتی با همرزمان و خانواده برگزار شده و امیدواریم انشاءالله تجربه ششمی که در بحث فیلمنامه پیش میبریم به ثمر برسد.
به نظر شما بالاخره سریال شهید صیاد شیرازی به مرحله تولید خواهد رسید و در واقع قفل ساخته نشدن این سریال شکسته خواهد شد یا خیر؟
تیمی که این روزها درگیرِ سریال شهید صیادشیرازی است با اعتقاد آمدند و عشقی به شهید صیاد دارند؛ احساس میکنیم با قبل شرایط متفاوت باشد. پیشبینی ما این است که بالأخره سریال به جایی برسد و جلوی دوربین برود. در بحث انتخاب کارگردان پیش رفتهایم و مشغول شدهاند و بازنویسی کار را پیش میبرند.
در مورد سریال شهید باقری و چند مجموعه دیگر در صداوسیما کاری پیش بردهاید؟
برای ساخت سریال شهید باقری با صداوسیما تفاهمنامه کار مشترک داریم. پژوهش و مقدمات کار انجام شده و یکی از نویسندگان شاخص و تهیهکنندگان خوبی پای کار آمده؛ دوش به دوش شهید صیاد پیش میرود.
همچنین مقدمات سریالی مربوط به شهید محمد بروجردی هم در دستور کارمان قرار دادهایم. پیش از اینکه فیلم «غریب» ساخته شود قرار بود سریالی درباره این شهید بزرگوار تولید شود. یک دفعه تبدیل به نسخه سینمایی شد و قرار است یک کار سریالی هم به مرحله ساخت برسد.
چون «غریب» قطرهای از اقیانوس زمانه و زندگی شهید بروجردی را به نمایش درآورد و شهید بروجردی ظرفیت ساخت سریال را دارد؛ ساخت سریال درباره این شهید از دستور خارج نشده و با عوامل و ترکیب بازیگران دیگری کار خواهد شد که ربطی به فیلم «غریب» ندارد.
همچنین مجموعههای هنری و سینمایی ما در بنیاد حفظ و آثار ارزشهای دفاعمقدس سه چهار سریال دیگری مربوط به دفاعمقدس در دستور کار دارند امیدواریم انشاءالله یک مقداری وضعیتمان در حوزه سریالسازی در این حوزه بهتر شود و بتوانیم سِیر صعودی در این عرصه هم داشته باشیم.
برای حوزه نمایش خانگی هم برنامهای دارید؟
به نکته جالبی اشاره کردید؛ در فضای شبکهنمایشخانگی قصه متفاوت است و به همین اندازه هم باید کارهای متفاوتی ساخته شوند. جلساتی داشتیم که از این ظرفیت بتوانیم استفاده کنیم. با توجه به نمونه کاری که درباره داعش به نام «سقوط» ساخته شد و مردم بسیار استقبال کردند. این استقبالها نشان داد که مردم در این مدیوم هم مشتریِ کارهای خوب این عرصه هستند. قرار است با دوستان جلسهای داشته باشیم تا دِینمان را به مقاومت و دفاعمقدس در سینمایخانگی هم بتوانیم ادا کنیم.
اقبال مردم نشان داده این حلقه مفقوده بوده و آنقدر عرصه دفاعمقدس و مقاومت حرفهای گفتنیِ جذابی دارد که مردم مشتاقانه آنها را دنبال خواهند کرد. حتماً برنامهمان این است در سال یک کار را در این مدیوم داشته باشیم.
یکی از نکاتی که شاید دستخوش موج انحرافات و تحریفهای متعدد دشمنان شده باشد به بحث کربلای ۴ و اتفاقاتی که در این عملیات افتاده است، برمیگردد. آیا به دنبال ساخت یک کار نمایشی مؤثر در موضوع کربلای ۴ هستید؟
حتماً. خیلی نقاط داریم که دشمن شبهه ایجاد میکند. از بحث پایان جنگ گرفته تا اینکه این شبهه را ایجاد میکنند بعد از فتح خرمشهر چرا جنگ تمام نشده؛ تا همین بحث کربلای ۴ که شما اشاره کردید و بحث شروع جنگ هم که بحثهایی مطرح میشود.
این شبهات احصاء شدهاند و پاسخهای منطقی و مستند و مستدلی برای آنها وجود دارد. اولاً در بحث کربلای ۴ در سه جبهه موفق شدیم و یک بخشی از کار به ثمر نرسید و ثانیاً فراموش نشود که پیروزی کربلای ۵ مدیون کربلای ۴ است.
رزمندگان و فرماندهان ما با درایت و هوشمندی رفتند؛ دشمن هم بیدار بود و آمریکاییها که همواره خودشان را بیطرف در این جنگ میدانستند برای اولین بار اطلاعات کامل و دقیقی را به صدام دادند. بنابراین اینها را باید جواب بدهیم. یک مقداری حجم کار بیشتر از این باید انجام شود.
ما الان مستندی را با مشارکت صداوسیما در حال ساخت داریم؛ مستندی در ۱۰۰ قسمت تحت عنوان «روایت معیار» از قبل از جنگ و پیدایش حزب بعث شروع میشود تا پایان جنگ. تا الان چند قسمت آن ساخته شده که عملاً برگرفته از مستندات جدید و حرف معیار است.
شما در ابتدای صحبتهای خود به سِیر صعودی در ساخت فیلمهای دفاعمقدسی اشاره کردید که سال گذشته روی پرده نقرهای جشنواره فیلم فجر رفتند. آیا برای امسال جشنواره فیلم فجر هم برنامهای دارید که این سِیر ادامه پیدا کند؟
بله در تلاشیم تعداد فیلمهای سینماییمان بیشتر شود. در جشنواره شرایطی که سال گذشته داشتیم امسال هم با قدرت و قوت بیشتری دنبال میشود و چند کار به جشنواره فیلم فجر میرسد.
ما همواره به دنبال این هستیم کارهایی ساخته شوند که با کیفیت مطلوب و مستند و مستدل باشند. حتماً امسال اتفاقات خوبی در جشنواره فیلم فجر خواهد افتاد و امیدواریم هم تعداد فیلمهای حوزه دفاعمقدس بیشتر شود و هم کیفیت آنها بتواند رضایت مردم را جلب کند.
ضمن اینکه در ستادکل نیروهای مسلح شورایی با مسئولیت معاون هماهنگکننده ستادکل به عنوان حمایت و پشتیبانی از کارهای هنری و تولیدات سینمایی برگزار میشود تا کارهایی که در این حوزه ساخته و پرداخته میشوند روی ریل درستی پیش بروند.
در واقع ستادکل نیروهای مسلح و بنیاد حفظ و آثار ارزشهای دفاعمقدس در تلاش است کارهایی که در این حوزه تولید میشوند هزینههای تولید را کاهش دهد تا تهیهکنندهها رغبت پیدا کنند همچون فیلمهایی همچون «اتاقک گلی» که تولید خود بنیاد حفظ آثار بود و با مشارکت بنیاد شهید ساخته شد لجستیک و امکاناتشان را به خوبی بتواند در اختیارشان قرار دهد تا کمتر دغدغه این چنینی برای ساخت این نوع آثار داشته باشند.
چندی پیش نسبت به خلأهای ساخت برنامه درباره شعر دفاع مقدس در تلویزیون اظهاراتی داشتید. شما اعتقاد دارید در این عرصه چه خلأهایی وجود دارد و باید چه اتفاقاتی در این زمینه رقم بخورد؟
وقتی هوا از اکسیژن کم میشود به آدمی احساس خفگی دست میدهد. اتمسفر جامعه بایستی مملوء از شعر و هنر شود و این لطافت اکسیژن جامعه است. نسبت به یک دهه گذشته احساس این است که این بخش کمرنگ شده و نیاز جامعه به ادبیات، شعر و قصه در این زمینه فراوان است. خیلی از بار ارزشهایمان راجع به هویت، ایران، پرچم، ارزشهای دینی و مقابله با دشمن و دشمنشناسی و شهید و شهادت روی دوش هنر است. هنرمندان باید در میدان باشند و بتوانند منتقل کنند. خواهش ما از رسانه این است تلاش میکنند حتماً باید کمک کند.
همانطور که بارها اشاره شده در حوزه شعر انقلاب و دفاع مقدس در رسانه احساس میکنیم ما خیلی خلأ داریم و یک مقداری باید برنامههای ویژهتر، اختصاصیتر و جذابتری با گونههای مختلف در دستور کار قرار بگیرد.در واقع یک مقداری اکسیژن را در اتسمفر فضای جامعه بتوانیم تزریق کنیم و این نشاط و شادابی و امید ایجاد شود، چرا که ادبیات ما مملو از امیدآفرینی است؛ باید یک مقداری این حوزه تقویت شود که بتواند به ارتقاء شرایط امروز جامعه کمک کند.
انقلاب اسلامی , دفاع مقدس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.