چهره واقعی اتحادیه عرب
اخیرا انتشار مصاحبهای از «جورج قرداحی» وزیر اطلاعرسانی لبنان که پیش از انتصاب وی در منصب وزارت ضبطشده بود، بهانه جدید ریاض برای تشدید تنش علیه بیروت شده است. مصاحبهای که در آن گفتهشده بود «تجاوز وحشیانه به یمن باید متوقف شود. آنچه که یمنیها انجام میدهند، حقوق قانونی آنها در دفاع از خود است….»
عربستان سعودی در واکنش به این اظهارات سفیر خود از لبنان را فراخواند و از سفیر لبنان نیز خواست تا ریاض را ترک کند. بحرین، امارات و کویت نیز در اقدامی مشابه از سفیر لبنان خواستند تا این کشورها را ترک کند.
«حسام زکی» معاون «احمد ابوالغیط » دبیر کل اتحادیه عرب دوشنبه پیش در سفر به بیروت با رئیسجمهور، نخستوزیر و وزیر خارجه لبنان دیدار کرد و به اعلام منابع دولت لبنان، وی درخواست برکناری وزیر اطلاعرسانی را بهعنوان مقدمه راهحل بحران با عربستان سعودی مطرح کرد و درعینحال تضمینی نداد که ریاض پس از استعفای قرداحی از تصمیمهای خود در قبال لبنان عقبنشینی کند.
وی همچنین با مقامات حزبالله دیدار کرد و پیشنهاد داد که وزرای نزدیک به حزبالله و جنبش امل به نشستهای هیئت دولت لبنان بازگردند و اگر میخواهند در مخالفت با برکناری قرداحی رأی بدهند، اشکال ندارد، اما در کابینه حاضر شوند. ولی حزبالله طرح اتحادیه عرب را رد کرد، زیرا تحریم کابینه را اساسا با قضیه قاضی طارق البیطار بازپرس پرونده انفجار بندر بیروت و لزوم برکناری او مرتبط کرده است.
«عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه «رأی الیوم» در یادداشتی در این خصوص نوشت: «میانجیگری که در حال حاضر آقای «حسام زکی» معاون دبیرکل اتحادیه عرب میان لبنان از یکسو و عربستان سعودی و سه کشور عربی دیگر حوزه خلیج [فارس) که با ریاض اعلام همبستگی کردهاند، از سوی دیگر به دلیل اظهارنظر قدیمی «جورج قرداحی» وزیر اطلاعرسانی لبنان درباره یمن و اتهامات سعودیها علیه حزبالله و متهم کردن آن به سلطه بر لبنان، انجام میدهد،یکچیز را نشان میدهد. این نوع میانجیگری مؤید آن است که مقامات مسئول در اتحادیه عرب مثل «اصحاب کهف» رفتار میکنند؛ گویی اتحادیه عرب همچنان مانند ۱۰ سال پیش یکی از ادارات و نهادهای زیرمجموعه شورای همکاری خلیج [فارس] است نه یک اتحادیه متشکل از ۲۲ کشور عربی».
وی میافزاید: «ما نمیدانیم که چرا آقای «احمد ابوالغیط» دبیرکل، شخصا بهجای فرستادن معاون خود، این میانجیگری را انجام نداد.اگر واقعا این موضوع بحثبرانگیز و مورد اختلاف به این اندازه از اهمیت بالایی برخوردار است و باعث نگرانی هرگونه اقدام عربی مشترکی میشود چرا اتحادیه عرب فقط درگیر مسائل مربوط به کشورهای خلیجفارس شده است و همه مسائل دیگر را بهخصوص مسائل مربوط به اتحادیه مغرب مانند بحران روزافزون میان الجزایر و مغرب را که این دو کشور را به آستانه آغاز یک جنگ علیه یکدیگر برده، نادیده میگیرد.حال موضوع فلسطین به کنار».
به اعتقاد نویسنده، آنچه با رصد و پیگیر اظهارات حسام زکی در بیروت حاصل میشود، این است که وی بیشتر نماینده و فرستاده عربستان سعودی است نه فرستاده اتحادیه عرب. او در این میان یک فرد بیطرف نیست لذا امید میرفت که دولت و سایر احزاب لبنان به او بیاعتنایی کنند و به ابتکار او توجهی نکنند.
عطوان در ادامه این سؤال را طرح میکند که آیا حسام زکی جرئت آن را دارد که از دولت سعودی بخواهد یک مقام مسئول نه در حد وزیر را برکنار کند یا وزیری را مسئول یک بحران عربی بداند؟ چهبسا که بسیاری از بحرانها میان کشورهای عربی به دلیل اظهارات یک وزیر علیه این یا آن ملت به وجود آمده است.
رأی الیوم
اتحادیه عرب
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.