چرا مذاکرات مسکو و واشنگتن شکست خورد
گروه بینالملل
هشت ساعت گفتوگو میان هیئتهای آمریکایی و روسی در ژنو بدون پیشرفت ملموس به پایان رسید. نیروهای روسی همچنان در مرزهای اوکراین صفکشیدهاند و آمریکا نیز از خواستههای خود صرفنظر نکرده است. بااینحال به نظر میرسد که گفتوگوهای اخیر به دو طرف اطمینان داده که فعلااتفاق خاصی نخواهد افتاد.
به گزارش رادیو فرانسه، مذاکراتی که دوشنبهشب ( ۱٠ ژانویه ) در ژنو پایان یافت، از سوی وندی شرمن سرپرست هیئت آمریکایی «صریح و صمیمانه» و از سوی سرگئی ریابکوف همتای روسی او
«دشوار و طولانی» توصیف شد.
بعدازاین جلسه گفتوگو، هیچچیز در عمل تغییر نخواهد کرد. روسها اگرچه تأکید کردند که قصد حمله به اوکراین را ندارند اما خواسته آمریکا مبنی بر عقب کشیدن نیروهایشان از مرز اوکراین را هم نپذیرفتند. بااینحال ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بازهم گفته است: «آنچه ما میخواهیم، بازگشت (نیروهای روس) به پادگانهایشان است. ازنظر ما چنین تغییری نشانه رفع تنش و آرام شدن اوضاع است؛ اما در این لحظه که با شما سخن میگویم، تقریباصدهزار سرباز روسی در مرز اوکراین جمع شدهاند. وقتی روسها ادعا میکنند که اینها فقط مانور و تمرین نظامی است، باید بپذیرید که بدبینی ما منطقی است.»
بدین ترتیب شاید تنها نتیجه گفتوگوهای ژنو نوعی تضمین برای دو طرف باشد که وضع موجود ادامه خواهد یافت اما فعلابه انفجار نخواهد رسید.سرگئی ریابکوف، سرپرست هیئت روسی که دشواری مذاکرات را گوشزد کرد درعینحال در مورد خواسته اصلی روسیه، یعنی «امنیت داشتن در مقابل ناتو» به نظر راضی میآمد. او گفت که آمریکاییها در این زمینه «جدیت» نشان دادهاند.
مسکو از اقدامات غربیها در حوزه نفوذش نگران است و پیوسته تأکید میکند که اوکراین نباید هیچگاه به ناتو بپیوندد. مسکو معتقد است که غربیها و نیروهای ناتو در فضای پیرامونی روسیه«اقدامات تحریکآمیز» انجام میدهند و تحویل سلاح به ارتش اوکراین را مدام بیشتر میکنند. آمریکاییها و اروپاییها نیز نگرانند که نیروهای روسی که در پشت مرز اوکراین تجمع کردهاند، ناگهان دست به اشغال این کشور بزنند.روسها اصرار دارند که غربیها در چارچوب یک پیمان، تعهد بدهند که هرگز سازمان ناتو را به اوکراین بسط نخواهند داد؛ اما طبعاآمریکاییها و اروپاییها زیر بار چنین تعهدی نمیروند.
تنها نکته قابلتأمل در شرایط کنونی این است که طرفین حاضر به مذاکرهاند. قرار است که روسیه مستقیما با سازمان ناتو گفتوگو کند. پسازآن، نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا در وین برگزار خواهد شد که در چارچوب آن، آمریکا، روسیه و اروپا میتوانند مستقیما درباره مسائل امنیتی با یکدیگر گفتوگو کنند.
چرا مذاکرات ژنو بیفایده بود؟
سؤال اصلی اینجاست که چرا مذاکرات ژنو میان نمایندگان آمریکا و روسیه بر سر تنشهای به وجود آمده در اوکراین بینتیجه مانده است؟ پاسخ این سؤال کاملا مشخص است: اصرار آمریکا و اتحادیه اروپا بر گسترش ناتو به شرق از یکسو منجر به واکنش مسکو شده و تا زمانی که این تهدید برطرف نشود، نمیتوان از ایجاد ثبات در اوکراین خبر داد. در این معادله دولت اوکراین نیز خود را به مهره بازی غرب در برابر مسکو تبدیل کرده است. مقامات روسی بارها اعلام کردهاند که در صورت گسترش ناتو به شرق که یکی از نمادهای آن عضویت اوکراین در این مجموعه میباشد تردیدی در مقابله با ناتو نخواهد داشت.
رادیو فرانسه
آمریکا , رادیو فرانسه , روسیه , مسکو , ناتو
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.