چرا آمریکا بر طبل جنگ در اوکراین میکوبد؟
گروه بینالملل
پایگاه خبری «گلوبال تایمز» در گزارشی با اشاره به مدل کنشگری دولت آمریکا در قالب معادله جنگ اوکراین، به این نکته میپردازد که آمریکا با هدف حراست از هژمونی جهانی خود، بر شعلههای آتش این جنگ دمید اما آنچه در عمل اتفاق افتاده، نهتنها شکست آمریکا را به همراه داشته بلکه روندِ سقوط هژمونی جهانی این کشور را بیشازپیش تسریع کرده است. بر اساس گزارش پایگاه تحلیلی بصیرت، پایگاه خبری گلوبال تایمز در گزارش خود مینویسد:
« اینطور به نظر میرسد که جنگ اوکراین در حال تبدیلشدن به یک بنبست خونین و یا یک نسخه موفقِ روسی از جنگ فرسایشی است. در این راستا، برخی استدلال میکنند که بدترین کابوس ژئوپلیتیک آمریکا میتواند بهواسطه جنگ اوکراین، رنگِ واقعیت به خود بگیرد. البته که نخبگان سیاسی آمریکایی اصلیترین مقصران وقوع چنین فاجعهای برای کشورشان خواهند بود.»
آمریکا وارد مرحله انحطاط شده است
بر اساس تمامی شواهد و قرائن، ایالاتمتحده آمریکا از حیث قدرت جهانی وارد مرحله انحطاط شده است. منشأ اصلی این ماجرا این است که قمارهای ژئوپلیتیکی که این کشور در مدت اخیر انجام داده، بهجای اینکه تا حدی، موقعیت هژمونیک ادعاییِ آن را تقویت کنند، عملا فرآیند فروپاشی آن را تسریع کردهاند.
هنگامیکه روسیه در سال ۲۰۲۲ عملیات نظامی خود علیه اوکراین را آغاز کرد، برخی از این اقدام روسیه شگفتزده شدند زیرا اینطور تحلیل میکردند که این اقدام روسها در چارچوب منافع ملیشان قرار ندارد. پیش از آغاز حمله روسیه به اوکراین، بسیاری از جریانهای سیاسی و رسانهای آمریکایی نسبت به این اقدام روسیه هشدار میدادند و از تحمیل هزینههای سنگین از سوی غرب علیه روسیه خبر میدادند، بااینحال، دروغپردازیهای گسترده دولت آمریکا و سیاستمداران آن در موقعیتهای مختلف بینالمللی، همه و همه روسیه و البته بسیاری از کشورهای جهان را مطمئن ساخته بود که آمریکا صرفا بلوف میزند و کاری از آن ساخته نیست. در این راستا، یکی از روزنامهنگارانی که وضعیت کنونی آمریکا را پیشبینی کرده بود، «جو لوریا»نام داشت. او برای رسانهای با نامِ«کنسرسیوم نیوز» کار میکرد. رسانهای که توسط رابرت پَری ، بنیانگذاری شد. وی یک روزنامهنگار شناخته شده بود که مجبور شد رسانههای جریان اصلی آمریکا را به دلیل اقداماتش درزمینه افشای نفاق، دورویی و سیاست خارجی مجرمانه ایالاتمتحده آمریکا ترک کند.
سناریوهای واشنگتن در محیط پیرامونی روسیه
در تاریخ ۴ فوریه سال ۲۰۲۲، لوریا در مقالهای نوشت که «آمریکا سعی دارد روسیه را از طریق اعمال تحریمهای تنبیهی علیه آن و معطوف کردن سیل محکومیتها به سمتِ آن، هدف تقابل قرار دهد. سناریویی که در قالب معادله جنگ اوکراین میتواند رنگ واقعیت به خود بگیرد .»
آمریکا سابقهای طولانی در تحریک جنگهای مختلف دارد. جنگهایی که هدف اصلی و اساسی آنها حراست از هژمونی ادعایی آمریکا در جهان است. نمود عینی این مسئله قبل از جنگ اوکراین را میتوان در حمله شوروی به افغانستان در سال ۱۹۷۹ و یا حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ مشاهده کرد. دلایل زیادی وجود دارند تا حدس بزنیم که آمریکا تفکرات مشابهی را در مورد جنگ اوکراین نیز داشته است. اهمیت راهبردی اوکراین برای روسیه بهخوبی قابل درک است. پسازآنکه جنگ اوکراین شروع شد، اینطور گفته شد که قبل از فوریه سال ۲۰۲۲، مقامهای آمریکایی تحلیلهای مختلفی را در مورد شانس بالای آمریکا جهت تحریک یک جنگ در اوکراین داشتهاند که البته رئیسجمهور اوکراین نیز در برابر آن مقاومتی نکرده است.
حقایقی قابلتأمل درخصوص نگاه سازمان سیا به اوکراین
در این راستا، نشریه اینترسپت مینویسد که «سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا) بهشدت نسبت به اوکراین بدبین بود. بهنحویکه حتی مقامهای ارشد به جو بایدن،رئیسجمهور آمریکا گفتند که بهترین گزینه برای آمریکا در قبال اوکراین و درگیریهای آن با روسیه این است که نیروهای اوکراینی در برابر مسکو وارد نوعی جنگ چریکی شوند.»
چند ماه قبل از آغاز جنگ اوکراین، رسانه یاهو نیوز به نقل از منابع آگاه در سازمان سیا گزارش داد که آمریکا در حال آموزش دادن به گروههای چریکی جهت مقابله با روسها و کشتن سربازان روسی است. درواقع، آمریکا بار دیگر سعی داشته تا از الگوی سنتی خود در قالب جنگ سرد استفاده کند که اقدام به آموزش نیروهای شبهنظامی میکرد تا آنها، منافع این کشور را بهپیش برند. در گذشته، آمریکا از گسترش ناتو به سمت شرق شدیدا حمایت میکرد. اقدامی که حقیقتا تحریکآمیز بوده و هست همانطور که اتحاد نظامی روسیه با کشوری نظیر مکزیک که در جوار مرزهای آمریکا است برای آمریکا تحریککننده است. بااینهمه ، آمریکا علیرغم دانستن تهدیدات این مسئله، باز به کنشگری تحریکآمیز خود ادامه داد و حتی درخواستهای روسیه جهت مواجهه با موضوع از منظر سیاسی و دیپلماتیک را نیز رد کرد. آمریکا شدیدا خواهان آن بوده و هست که جنگی خونین را علیه روسیه(در قالب جنگ اوکراین) مدیریت کند. آمریکا همچنین به دنبال ایجاد یک رژیم تحریمی علیه روسیه بود تا این کشور را بهکل از تجارت جهانی بهویژه با اروپا حذف کند. این مسئله توضیح میدهد که چرا آمریکا و انگلستان قویا با وجود تلاشهای صلحی که میتوانستند به جنگ اوکراین در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ خاتمه دهند، مخالفتهای جدی را ابزار کردند و نگذاشتند این تلاشها به نتیجه برسند.
به دلیل اینکه نخبگان سیاسی آمریکا، ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی جنگ اوکراین را به بدترین شکل ممکن پیشبینی کردند، این جنگ بهجای اینکه بهزعم آنها از هژمونی جهانی آمریکا حراست کند، عملا آن را بیش از گذشته در سراشیبی سقوط قرار داده است. در این رابطه، «فیونا هیل» از مقامهای سابق دولت آمریکا میگوید که«جنگ اوکراین احتمالا رویدادی است که جلوهای عینی از به سر آمدن دوران هژمونیک آمریکا در عرصه نظام بینالملل را رونمایی میکند.»
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.