چراغ سبز بورس روشن میشود؟
در شرایطی که انتظار سهامداران بورس با آغاز روند رو به رشد شاخص و بازپسگیری کانالهای ۱٫۶ و ۱٫۷ میلیون واحدی در حال برآورده شدن بود، اما بهیکباره از هفته پایانی آذرماه بازار در منحنی افت قرار گرفت و حتی در کانال یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد نیز قرار گرفت. بااینحال شاخص بورس در پایان معاملات دیروز، ۲۰ هزار و ۸۲۲ واحد رشد کرد و مقاومت یکمیلیون و ۳۰۶ هزار واحد را پس گرفت.
از نگاه تحلیل گران، متهم اصلی ریزش هفتههای گذشته بازار سهام باوجود سیگنالهای مثبت ازجمله انتشار گزارشهای سوددهی عملکرد ۹ ماهه شرکتها و کاهش ریسکهای سیاسی، شیوهنامه ساماندهی عرضه و تقاضای محصولات فولادی به بورس قلمداد شد که باعث ایجاد پالس منفی در بازار گردید و اثر اتخاذ تصمیمات خلقالساعه اینچنینی پای نوسان را به بازار سرمایه باز کرد.
روند منفی مداوم شاخص ظرف هفتههای گذشته عاملی برای فراخوانی اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور از شرکتهای بزرگ حقوقی بورسی و صندوقهای سرمایهگذاری بانکها شد تا در این جلسه برنامهریزی برای حمایت شرکتهای حقوقی بزرگ از بازار سرمایه انجام بگیرد. تأکید معاون اول رئیسجمهور در جلوگیری از انجام اقدامات برخی دستگاههای دولتی یا وزارتخانهها در جهت ایجاد تنش در بورس بود تا از این طریق جلوی ریزشهای بعدی در بورس گرفته شود.
شاید بهزعم بعضی از کارشناسان، نوسان بازار به هیجان سهامداران خرد منتسب شود، درحالیکه این تحلیل درشرایطی که اخبار برروند فعلی شاخص و پیکر بازار سرمایه تأثیر مستقیمی میگذارد و حقوقیها و سهامداران بزرگ از زیر بار تعهد خود که به تعادل رساندن بازار است شانه خالی میکنند، آخرین عامل تلقی شود.
در شرایطی که بازار میبایست ازهرگونه شوک جدید در امان بماند و امنیت سرمایهگذاری برای سهامدارانی که امیدوارانه روند صعودی و درعینحال بطئی شاخص را دنبال میکردند، ایجاد شود، اتخاذ تصمیمات غلط فضای نا اطمینانی و نگرانی را به بازار بورس کشور تزریق کرد و تنش ایجادشده، شاخص بورس را به پایین هدایت کرد.
ذات بازار سرمایه با نوسان همراه است، اما افت قیمتها از مرداد تاکنون فراتر از نوسان بوده و یکیاز دلایل اصلی وضعیت بازار فعلی، ریشه در بازار گردانیها قلمداد میشود. این درحالیاست که هماهنگی نهادها، سازمانها و سهامداران حقوقی شرکتهای بزرگ باعث مانایی و پویایی بازار سرمایه میشود.
بیشک اصرار بر تداوم سیاستگذاریهای دستوری و عملکرد غیراصولی حقوقیها، موج جدید ریزشهای بورس را در پی داشته که این روند میتواند در آینده گریبان دیگر نمادها را هم بگیرد. ابهامات زیادی که باوجود وضع نابسامان بازار سرمایه ایجادشده است بهتدریج نقدینگی را از بورس خارج کرده و به بازارهای موازی کمریسک و پربازدهتر وارد میکند.
حقوقیها ترس را جایگزین اعتماد در بازار کردهاند
قاسم صادقی مدیر آکادمی رویال بورس در گفتوگو با «رسالت» درباره دلایل افت دوباره شاخص بورس طی هفتههای گذشته بیان کرد: اخبار سیاسی و خبر ابلاغ شیوهنامه قیمتگذاری فولاد میتواند برای چند روز در وضعیت شاخص تأثیرگذار باشد، اما رفتار حقوقیها، بازارگردانها و بزرگان بازار در رفتار سهامداران خرد طی روزهای بعد تعیینکننده است. وقتی حقیقیها میبینند در هنگام تشکیل صف خرید سهام، حقوقیها عرضه زیادی میکنند و بازارگردان هم هیچ اقدامی انجام نمیدهد تا سهم دوباره منفی شود، اعتماد خود را از دست میدهند. وی ادامه داد: ازدسترفتن اعتماد حتی به مدت چند روز در میان سهامداران باعث میشود افزایش تقاضایی ایجاد نشود و برای جلوگیری از کمتر متضرر شدن، سهام به فروش برسد و عرضهها بیشتر شود.
صادقی بااشاره به اینکه حقوقیها نقش مهمی در ایجاد ثبات در وضعیت بازار دارند، افزود: حقوقیها نباید نوسانگیری انجام دهند اما این کار را میکنند، چون طی دو تا سه روز سودهای زیادی را کسب مینمایند و با هماهنگی با یکدیگر میتوانند ابتدا رنج منفی و سپس رنج مثبت بکشند. این جذابیت ایجادشده برای آنها مانعی ایجاد نمیکند و بههمینعلت دست به انجام نوسانگیری میزنند، درنتیجه تعادل در بازار از بین میرود و این مسئله به نفع بازار نیست و باعث سلب اعتماد سهامداران خرد میشود. این کارشناس بازار سرمایه رفتار حقوقیها در بازار را باعث جایگزینشدن ترس بهجای اعتماد در سهامداران دانست و افزود: اگر بازارگردانها بهدرستی عمل کنند، انتظار میرود شرایط فعلی آرامتر شود، زیرا شاخص «هموزن» بهاندازه شاخص کل ریزش نداشت و در سهمهای کوچک اصلاح زیادی مانند سهمهای بزرگ رخ نداد، ضمن اینکه تعدادی از آنها سودهای خوبی هم دادند. عموم سهمهای کوچک دارای بازیگر هستند و کمتر سهمی در بازار به شکل تعادلی و باعرضهوتقاضای حقیقیها شروع به حرکت میکند و سود خوبی را نصیب سهامدار کند. صادقی بااشاره به لزوم جهتدهی عرضه و تقاضا در بورس تصریح کرد: باید شرایطی ایجاد شود که بازیگرها به بازار جهت ندهند، بلکه عرضه و تقاضا این کار را انجام دهد.وی با اشاره به چشمانداز شاخص طی ماههای پایانی سال بیان کرد: شاخص میتواند روند صعودی را آغاز کند، اما رشد شارپی نخواهد بود. انتظار میرود شاخص میان حمایتها و مقاومتهایی که به آنها نزدیک میشود، نوسان داشته باشد، مقاومت اول در نقطه ۱٫۳۷۰ شکسته میشود و تا مقاومت ۱٫۴۸۰ و ۱٫۵۰۰ حرکت میکند. مدیر آکادمی رویال بورس در پایان اظهار کرد: ابتدای سال آینده اتفاقات خوبی برای شاخص رخ خواهد داد، اما قبل از پایان سال نوسان و نه اصلاح در شاخص خواهیم داشت.
بازار سرمایه , بورس , شاخص بورس
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.