پشت پای ماکرون به زلنسکی
گروه بینالملل
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه در اولین سفر خارجی خود پس از انتخاب مجدد، با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در برلین دیدار کرد. یکی از مهمترین مسائل این دیدار جنگ اوکراین بود. رهبران فرانسه و آلمان هردو ادعا کردند که خواستار آتشبس هستند و مذاکره بین اوکراین و روسیه را تنها راه رسیدن به صلح میدانند.این در حالی است که کمیسیون اتحادیه اروپا در حال بررسی درخواست عضویت اوکراین در این اتحادیه است. اولاف شولتس در این دیدار تأکید کرد: «ما همه بر این نظریم که اوکراین به خانواده اروپایی تعلق دارد. ما در حال هموار کردن راه بهسوی اروپایی مشترک هستیم. اکنون فرآیندها تعریف شده است. اتحادیه اروپا در حال بررسی درخواستهای پیشنهادی است و کمیسیون (اتحادیه اروپا) بهزودی ارزیابیهای خود را ارائه خواهد کرد.»
موضع جنجالی ماکرون
یکی از موضوعات مهمی که در این دیدار مورد توجه قرار گرفت، مربوط به عضویت اوکراین در اتحادیه اروپاست. اوکراینیها از سال ۲۰۰۴ میلادی یعنی از زمان وقوع انقلاب نارنجی درصدد عضویت در اروپای واحد هستند. اما به نظر میرسد چراغ سبز ظاهری برخی کشورهای اروپایی به کی یف، صرفا نوعی ظاهرسازی برای مجاب ساختن دولت زلنسکی جهت ادامه جنگ در برابر روسیه است! کمیسیون اتحادیه اروپا بهاحتمالزیاد در ماه ژوئن موضع خود در مورد درخواست عضویت اوکراین را اعلام خواهد کرد.اما رئیسجمهور فرانسه این احتمال را موردتردید قرار داد و گفت: «همه ما میدانیم که پیوستن اوکراین با معیارها و استانداردهای فعلی به اتحادیه اروپا، ممکن است چندین سال یا چند دهه طول بکشد.» بر اساس گزارش دویچه وله، رئیسجمهور فرانسه در مقابل ایجاد یک«جامعه سیاسی اروپایی» را برای کشورهای دموکراتیک خارج از اتحادیه اروپا، مانند اوکراین پیشنهاد کرد که«فضای جدیدی را برای همکاری سیاسی و امنیتی فراهم کند». اولاف شولتس در واکنش به این سخنان گفت: «روشن است که این نباید و نمیتواند ما را از پیشبرد روندی که برای مدت طولانی روی آن کار کردهایم، یعنی روند الحاق بازدارد، این بهویژه در مورد کشورهای غرب بالکان صدق میکند.»
آیا اوکراین عضو اتحادیه اروپا میشود؟
در یک رویکرد و تحلیل واقعبینانه، عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا امکانپذیر نخواهد بود.سخنان اخیر ماکرون نشان میدهد که حداقل فرانسویها بهعنوان یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین اعضای اروپای واحد حاضر به پذیرش عضویت کشوری دردسرساز ( که رسما به کانون منازعه و نبرد با روسیه تبدیل شده است )
در مجموعه متبوع خود نیستند. فراموش نکنیم که بهصورت کلی، فرانسویها رویکرد مثبتی در خصوص افزایش اعضای اروپای واحد ندارند. در جریان عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نیز فرانسویها از اصلیترین مخالفان پیوستن آنکارا به مجموعه خود بودند. در دوران ریاست جمهوری سارکوزی، وی صراحتا اعلام کرد که درنهایت، ترکیه میتواند در کسوت یک «شریک با اولویت» مناسبات خود را با اروپای واحد تعریف کند نه عضو ثابت!
درحالحاضر ، استفاده از کلیدواژه «جامعه سیاسی اروپا» از سوی ماکرون نیز همان معنا را دارد! رئیسجمهور فرانسه قصد دارد به این شکل مخالفت خود را با عضویت رسمی اوکراین در اتحادیه اروپا اعلام کند و درعینحال، موجبات رنجش شدید اوکراینیها را نیز فراهم نسازد! این همان یک بام و دوهوایی است که در سیاست خارجی فرانسویها همواره آزاردهنده بوده است، حتی برای شرکای پاریس!
دومین چراغ قرمز در مقابل کییف
ماکرون نخستین سیاستمدار اروپایی نیست که مخالفت خود را با عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا اعلام میکند. چندی پیش «الکساندر شالنبرگ» وزیر خارجه اتریش نسبت به عضویت کامل و دائم اوکراین در اتحادیه اروپا مخالفت کرد و خواستار اتخاذ راهکارهای دیگر برای تقویت همکاریها میان اوکراین و این اتحادیه شد.وزیر امورخارجه اتریش اخیرا در نشست رسانههای اروپایی بر این موضع سلبی خود تأکید کرده است. درحالیکه شالنبرگ از تعمیق روابط بین اروپا و اوکراین حمایت میکند اما با مخالفت عضویت این کشور خواستار استفاده از سایر راهها ازجمله پیوستن کییف به منطقه اقتصادی اروپا و یا حفظ شرایط کنونی شد.وزیر خارجه اتریش درپاسخ به این پرسش که چرا اوکراین در ماه ژوئن سال جاری میلادی نباید وضعیت نامزدی اتحادیه اروپا را دریافت کند، به وضعیت کشورهای بالکان غربی اشاره کرد که در حال حاضر سرگرم مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا هستند و این یک روند زمانبر است.اوکراین تا پیشازاین خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا بوده اما با وقوع جنگ این درخواست شدت گرفته است، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین درخواست پیوستن به اتحادیه اروپا را ارائه داده و «اورزولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا نیز گفته است آنها خواهان عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا هستند. بر اساس قوانین اتحادیه اروپا، پذیرش عضویت دائم یک عضو جدید، مستلزم موافقت همه اعضاست. این در حالی است که حداقل دو کشور فرانسه و اتریش مخالف عضویت اوکراین در اروپای واحد هستند. میتوان کشور مجارستان را نیز به این لیست اضافه کرد. دولت ویکتور اوربان در مجارستان، از اصلیترین هواداران ولادیمیر پوتین و دولت روسیه محسوب میشود.در جریان اعمال تحریمهای نفتی اروپا علیه روسیه نیز مجارستان با این موضوع مخالفت کرد. درخصوص عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا نیز مجارستان قطعا رویکردی ایجابی نخواهد داشت زیرا روسیه خواستار پیوستن کییف به این مجموعه نیست.
شکست دیگر برای غربگرایان اوکراین
مواضع صریح ماکرون و برخی سیاستمداران اروپایی بهوضوح نشان میدهد که اساسا عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا ( خصوصا در آیندهای نزدیک ) امکانپذیر نیست. این در حالی است که در صورت پایان جنگ ، اوکراین ناچار است از عضویت در ناتو نیز عقبنشینی کرده و بهعنوان بازیگری بیطرف در نظام بینالملل ایفای نقش کند.مواضع اخیر رئیسجمهور فرانسه و مقامات اتریشی، نمادی دیگر از ایدهآلگرایی غربگرایان اوکراینی و هزینههای سنگینی است که آنها بر دوش کییف گذاشتند. نهتنها عضویت اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی و اتحادیه اروپا محقق نخواهد شد، بلکه این کشور باید با هزینههای هنگفت ناشی از جنگی خانمانسوز در کییف، ماریوپل، لوهانسک، دونتسک، خارکیف و دیگر نقاط برای سالهای طولانی دستوپنجه نرم کند.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.