پروژه فریب زلنسکی
گروه بینالملل
اگرچه عضویت در اتحادیه اروپا یکی از اصلیترین مطالبات اوکراینیها از زمان وقوع انقلاب نارنجی ( در سال ۲۰۰۵ میلادی) تاکنون بوده است اما طی ۱۷ سال گذشته به بهانهها و عناوین گوناگون مقامات اروپایی مانع از تحقق واقعی این ماجرا شدهاند.پس از وقوع جنگ اوکراین، برخی سران اروپایی به زلنسکی رئیسجمهور اوکراین وعده دادند که ایستادگی در برابر روسیه در جنگ، منجر به افزایش شانس موفقیت اوکراین در تحقق این روند خواهد شد.
وعدههای تکراری به زلنسکی
ورزولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا روز پنجشنبه ۱۵ سپتامبر وارد کییف شد تا با مقامهای اوکراین درباره «مسیر عضویت» این کشور در اتحادیه اروپا گفتوگو کند.ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین در دیدار با خانم فن درلاین مدال افتخار «یاروسلاو خردمند» را بالاترین نشان این کشور است را به وی تقدیم کرد. رئیس کمیسیون اروپا در حالی برای سومین بار از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین( کییف) سفرکرده که وعده عضویت در اتحادیه اروپا هنوز بر روی میز زلنسکی در حال خاک خوردن است! خانم فن درلاین در حساب کاربری خود در توییتر با تأکید بر اینکه «خیلی چیزها تغییر کرده است»، نوشت که او در مورد چگونگی «نزدیک کردن اقتصادها و مردمانشان» با ولودیمیر زلنسکی گفتوگو میکند. به گفته او این دیدار در حالی انجام میشود که اوکراین به سمت عضویت در اتحادیه اروپا پیش میرود.بر اساس گزارش یورونیوز، رئیس کمیسیون اروپا پیشتر هم در جریان سفرش به کییف با رئیسجمهوری و نخستوزیر اوکراین درباره «مسیر عضویت» این کشور در اتحادیه اروپا و کار مشترک برای بهبود وضعیت اقتصادی اوکراین گفتوگو کرده بود.کییف در هفتههای اول حمله نظامی روسیه به اوکراین، تقاضای خود را برای الحاق به اتحادیه اروپا مطرح کرد.به گفته فن درلاین، اوکراین اکنون یک کشور نامزد عضویت در اتحادیه اروپا است. اتحادیه اروپا در ماه ژوئن اعطای وضعیت نامزدی برای پیوستن اوکراین به این بلوک را به تصویب رسانده است.
دوگانگی رفتار اروپائیان با اوکراین
اگرچه زلنسکی در دیدار با سران اروپایی تلاش میکند تا ژست یک فرد پیروز را به خود بگیرد، اما وی و دیگر مقامات اوکراینی بهخوبی می دانندکه تا زمان عدم موافقت رسمی و کامل همه اعضای اتحادیه اروپا با عضویت کییف در این مجموعه، چنین چیزی رخ نخواهد داد. اکنون برخی کشورها مانند اتریش و مجارستان بهصورت رسمی با عضویت اوکراین در اروپای واحد مخالف هستند . برخی کشورهای دیگر مانند فرانسه و آلمان نیز علیرغم آتشافروزی در جنگ اوکراین، عملا موانعی را در مسیر تحقق این عضویت به وجود آوردهاند. چندی پیش رهبران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا که برای بحث و تبادلنظر در خصوص پذیرش درخواست عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا، در ورسای پاریس گردهم آمده بودند، با عضویت سریع و خارج از قواعد این اتحادیه مخالفت کردند اما بااینحال بر همکاری و کمک به کییف تأکید کردند.این موضع سران اروپایی قبلا در خصوص پرونده عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا نیز تکرار شده بود. بهعنوانمثال نیکولاسارکوزی رئیسجمهور اسبق فرانسه خطاب به مقامات دولت اردوغان در آنکارا گفته بود که عضویت کامل ترکیه در اروپای واحد قابلقبول نیست و درنهایت، این کشور میتواند بهعنوان «شریک بااولویت» توسط دیگر اعضای اروپا مورد شناسایی قرار گیرد تا بتواند مشمول برخی همکاریهای مشترک با این مجموعه شود. مقامات ترکیهای ازجمله رجب طیب اردوغان این مواضع را توهین به شعور شهروندان خود تلقی کرده بودند. بااینحال حتی پس از خروج سارکوزی از قدرت و حضور سیاستمدارانی مانند اولاند و ماکرون نیز همین موضع در عمل پابرجا ماند . اکنون همین بازی در حال تکرار است البته در قبال کشور جنگزدهای به نام اوکراین. کشوری که سران اروپایی از یکسو نیاز دارند تا با اعلام آغاز روند عضویت آن در اتحادیه اروپا، زلنسکی و دیگر سران آن را وادار به استمرار بازی در زمین غرب کنند و از سوی دیگر، موانع غیرقابلحلی را در مسیر عضویت نهایی آن در اروپای واحد ایجاد کنند.روز۲۸ فوریه و تنها چهار روز پس از آغاز جنگ اوکراین ، زلنسکی رئیسجمهور اوکراین، با ارسال نامهای رسمی خواستار عضویت سریع این کشور در اتحادیه اروپا بود.در پی اقدام اوکراین، مولداوی و گرجستان نیز درخواست عضویت خود در این اتحادیه را مطرح کردند.
بهانهتراشیهایی که ادامه دارد
کشورهای اروپایی مخالف پیوستن کشوری بدون طی کردن شرایط مقدماتی و پروسه عضویت هستند. نخستوزیر هلند بهعنوان مخالف عضویت سریع اوکراین در نشست ورسای گفت که هیچ راه سریعی برای عضویت در اتحادیه وجود ندارد اما بااینحال بر همکاری و حمایت از اوکراین تأکید مجدد میکنیم.امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه که میزبان این نشست بود و همچنین ریاست دورهای شورای اتحادیه اروپا را برعهده دارد نیز در سخنانی گفت: «آیا اکنون میتوانیم روند الحاق را برای کشوری که در حال جنگ است بازکنیم؟ فکر نمیکنم. اما آیا باید مسیر را ببندیم و بگوییم هرگز؟ این هم ناعادلانه خواهد بود.»پروسه عضویت در اتحادیه اروپا بسیار زمانبر است و کشورهایی که نامزد عضویت در این اتحادیه هستند باید بتوانند استانداردهای خود را در زمینههای مختلف از حقوق بشر و وضعیت سیاسی و آزادی رسانهها گرفته تا امور مالی و شفافیت اقتصادی و دیگر موارد به سطح مورد انتظار اتحادیه اروپا برسانند. موضوعی که امکان دارد دههها طول بکشد.بهعنوانمثال همانگونه که تأکید شد، ترکیه از سال ۱۹۸۷ رسما درخواست عضویت خود به اتحادیه اروپا را ارائه داده است، اما بهرغم گذشت ۳۵ سال این کشور هنوز موفق به ورود به این اتحادیه نشده است. وضعیت حقوق بشر در ترکیه یکی از موانع اصلی ورود این کشور به اتحادیه اروپا است.
خبری از عضویت اوکراین در اروپا نیست!
اتحادیه اروپا برای اولین بار از تاریخ شکلگیریاش بودجهای۵۰۰ میلیون دلاری برای خرید تسلیحات نظامی و کمک نظامی در نظر گرفت. شهروندان اوکراین پیش از جنگ میتوانستند برای مدتی کمتر از ۹۰ روز بدون نیاز به ویزا وارد کشورهای عضو اتحادیه اروپا شوند، این محدودیت اکنون برداشتهشده است و اوکراینیها بدون نیاز به تمدید مدارک خود میتوانند در کشورهای عضو اتحادیه حضورداشته باشند.با این حال در میان اینهمه هیاهوی تبلیغاتی، خبری از عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا نیست و در آینده نیز نخواهد بود….
اروپا , اوکراین , ولودیمیر زلنسکی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.