پرستاران، قربانیان قطعی کرونا - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 41851
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 26 فروردین 1400 - 6:21 |
لزوم تسریع در روند واکسیناسیون پرستاران مورد واکاوی قرار گرفت

پرستاران، قربانیان قطعی کرونا

این روزها شایعات فراوانی به‌دفعات نقل محافل رسانه‌ای شده و هرکس تریبونی در اختیار دارد از اقدامات ما برای خرید واکسیناسیون انتقاد کرده و یا مسیر فعلی را امیدبخش توصیف می‌کند و با جهانی خواندن این بحران به یادمان می‌آورد، تنها کشوری نیستیم که با این معضل دست‌به‌گریبانیم، حال‌آنکه پای یک «اما»ی بزرگ هم در‌میان است.
پرستاران، قربانیان قطعی کرونا

گروه اجتماعی 
این روزها شایعات فراوانی به‌دفعات نقل محافل رسانه‌ای شده و هرکس تریبونی در اختیار دارد از اقدامات ما برای خرید واکسیناسیون انتقاد کرده و یا مسیر فعلی را امیدبخش توصیف می‌کند و با جهانی خواندن این بحران به یادمان می‌آورد، تنها کشوری نیستیم که با این معضل دست‌به‌گریبانیم، حال‌آنکه پای یک «اما»ی بزرگ هم در‌میان است. این «اما» به روند توزیع واکسن و شفاف و غیرشفاف بودن آن مربوط می‌شود و آنچه کتمان‌ناپذیر است، مظلومیت پرستاران و عقب‌ماندگی در تزریق واکسن به این گروه از کادر درمان است و دیگر رمقی برای آنان باقی نمانده. در تازه‌ترین آمارها، ۳۰۴ نفر براثر ابتلا جان باخته‌اند و ۲۵هزار نفر مبتلا شده‌اند و در این آشفتگی که مسئولان خبر از تکرار پاییز سیاه کرونا می‌دهند، پرستاران به مرز فرسودگی و درماندگی رسیده‌اند و هر آن احتمال دارد در ردیف قربانیان کرونا جای بگیرند. در این میان، صدای رئیس سازمان نظام پرستاری هم درآمده.محمد میرزابیگی با اعلام این‌که تاکنون ۱۱۰ پرستار جان خود را در جریان مقابله با کرونا ازدست‌داده‌اند، به بی‌عدالتی در توزیع واکسن محدود واردشده و روند بسیار کند و غیر شفاف واکسیناسیون پرستاران، اعتراض کرده است. 
میرزابیگی اگرچه قبول دارد «واکسن کرونا در کشور کم است» ولی تأکید می‌کند همین میزان کم واکسن باید عادلانه توزیع شود. او گفته تاکنون بیش از ۸۰ هزار پرستار به کرونا مبتلا شدند، بیش از ۸ هزار پرستار به دلایل مختلفی اعم از بستری، قرنطینه و مسائل مربوط به آن از خدمت منفک شده‌اند و دست‌کم ۱۱۰ پرستار در مقابله با کرونا جان خود را فدا کردند.
 نارضایتی از وضعیت پیشرفت واکسیناسیون کادر بهداشت و درمان
رئیس سازمان نظام پرستاری ضمن ارائه این آمار که ۱۴۰ هزار پرستار در کشور مشغول خدمت به بیماران کرونا هستند از توزیع واکسن انتقاد کرده و گفته، «دلیل ندارد وزارت بهداشت ۴۵ هزار واکسن از حدود ۱۰۰ هزار واکسن را به سازمان نظام پزشکی بدهد درحالی‌که پرستاران در بخش مراقبت در منزل در حال فدا شدن هستند. این جمعیت بزرگ بیش از ۱۴ ماه است که شبانه‌روز برای نجات جان بیماران زحمت می‌کشند و از جانشان مایه گذاشته‌اند و اغلب دو هفته کامل از خانواده منفک می‌شوند.» 
رئیس سازمان نظام پرستاری ابراز امیدواری کرده که مسئولان وزارت بهداشت در روزهای آینده این روند را اصلاح کنند، اما شمس‌الدین شمسی، رئیس شورای این سازمان نیز نارضایتی خود را اعلام کرده و گفته به‌عنوان سازمان نظام پرستاری از وضعیت پیشرفت واکسیناسیون کادر بهداشت و درمان به‌خصوص پرستاران راضی نیستیم و باید خیلی سریع‌تر تزریق واکسن کرونا پیش می‌رفت به این خاطر که پرستاران و کادر درمان در بخش‌های مختلف مراکز درمانی درخطر ابتلا به کرونا قرار دارند.
 آمار واکسیناسیون ۸۰ درصدی کادر درمان، نادرست بود
البته طی روزهای گذشته مریم حضرتی، معاون پرستاری وزارت بهداشت گفته بود تاکنون ۸۰ درصد کادر درمان که با بیماران کووید سروکار دارند، واکسینه شده‌اند و رئیس مجمع عمومی سازمان نظامی پزشکی، آمار ارائه‌شده در مورد واکسیناسیون کادر درمان را نادرست خوانده بود. عباس آقازاده با خطاب قرار دادن مریم حضرتی تأکید کرده که ایشان از آمار واکسیناسیون کادر درمان اطلاع ندارند، چون کادر درمان فقط شامل کسانی که در وزارت بهداشت یا در بیمارستان‌های دانشگاهی هستند، نمی‌شود. اگر منظور از این آمار کادر درمان پزشکان و پرستاران بیمارستان‌های دولتی است، این آمار بازهم دقیق نیست، چون در بیمارستان‌های دولتی سراسر کشور هم
 ۸۰ درصد همکاران ما واکسینه نشدند و حتی ۸۰ درصد پرستاران استخدام بیمارستان دولتی هم هنوز واکسن دریافت نکرده‌اند. به گفته او این آماری که معاون پرستاری وزارت بهداشت ارائه کرده‌اند به نظر دقیق نیست و باید اصلاح شود.
  از بازار سیاه واکسن تا  تزریق خارج از اولویت
برخی در بیان علت این کندی و یا بی‌نظمی در روند توزیع از بی برنامگی و واردات قطره چکانی می گویند و قرار است با این عملکرد، نیمه اردیبهشت ماه فاز نخست واکسیناسیون به اتمام برسد. براساس اظهارات علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا، «محموله ۷۰۰ هزار دوز واکسن “آسترازنکا” به تازگی از “کوواکس” به دست ما رسیده است و تعدادی از واکسن ها نیز از کشور چین اهدا شده که حدود ۴۰۰ هزار دوز به دست ما خواهد رسید و از هند ۵۰۰ هزار دوز خریده بودیم که ۱۲۵ هزار دوز رسیده است» لذا در مجموع با این تعداد واکسن می توانیم تقریبا از نیمه اردیبهشت ماه وارد فاز دوم واکسیناسیون شویم. طبق آخرین آمار ارائه‌شده توسط معاون کل وزارت بهداشت،‌ تعداد واکسن‌های وارداتی به ایران تاکنون حدود یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار دوز بوده و  ۳۶۱ هزار و ۹۵۱ نفر دوز نخست و ۱۰۰ هزار و ۶۹۱ نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریقی به ۴۶۲ هزار و ۶۴۲ دوز می‌رسد و جدا از آمار و ارقام اعلامی، حاشیه‌هایی در مورد واکسن کرونا ساخته‌وپرداخته شده است، ازجمله فروش این کالای استراتژیک در بازار سیاه ناصرخسرو که حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ، در واکنش به آن گفته است:«مورد خاصی درباره فروش واکسن کرونا و عرضه آن در بازارهای غیر و متفرقه نداشتیم.» بااین‌حال اضافه کرده:بعضی«با طرح ادعای واکسن به دنبال کلاهبرداری از شهروندان بوده و این احتمال هم وجود دارد که با دریافت مبالغی اقدام به فروش داروی جعلی تحت عنوان واکسن کنند.» مسئله دیگری که حاشیه‌ساز بوده، زمزمه‌های دریافت خارج از اولویت است و منابع مطلع این روزها اظهاراتی را مطرح کرده‌اند مبنی براین‌که واکسیناسیون گروه‌‌های حساس و کادر درمان به پایان نرسیده و بااین‌حال، برخی مدیران و مقامات که در فهرست گروه‌های در معرض خطر و اولویت‌دار نیستند، توانسته‌اند به‌راحتی واکسن تزریق کنند و در این شرایط کادر بهداشت و درمان و به‌ویژه پرستاران، سرشان بی‌کلاه مانده است. این موضوع در اسفندماه سال گذشته نیز رسانه‌ای شد و نایب‌رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تأیید کرد که شنیده، تزریق‌هایی خارج از دسته‌بندی و اولویت انجام شده است.
حسینعلی شهریاری در گفت‌وگو با پایگاه خبری «فراز» گفته بود، مجلس به دلیل مشغول بودن به موضوع بودجه نتوانست بر فرآیند واکسیناسیون نظارت کند. روز ۲۰ اسفندماه حسین کرمان‌پور،‌ مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی درباره تزریق خارج از اولویت مطرح کرده بود، «احتمالا چنین چیزی درست است چراکه این واکسن‌ها یخ‌زده هستند و هنگامی که  از حالت یخ‌زده درمی‌آیند اگر تزریق نشوند، باید دور ریخته شوند و به همین دلیل برای این‌که واکسن‌ها دور ریخته نشود در آن لحظه شخصی را پیدا می‌کنند و واکسن را به او می‌زنند.» 
شمس‌الدین شمسی، رئیس شورای سازمان نظام پرستاری هم بر این مسئله صحه گذاشته که بخشی از همین تعداد محدود واکسنی که واردشده، به کادر درمان تزریق نشده، بلکه واکسیناسیون بعضی از گروه‌های دیگر انجام شده است و محمدرضا شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار با انتقاد از وزارت بهداشت به خبرگزاری رکنا توضیح داده که اگر فرآیند شفافی درزمینه واکسیناسیون در ایران وجود داشت، «باید تمام اطلاعات دریافت‌کنندگان واکسن ازجمله شغل آن‌ها ثبت می‌شد تا دقیقا رصد شود که در هر گروه شغلی چه کسانی واکسن کرونا زده‌اند.» او تأکید کرده است که مسئولان هیچ آمار مشخصی در این زمینه ارائه نداده‌اند.
«محمدرضا شریفی مقدم» در گفت‌وگو با «رسالت» نیز از این روند انتقاد کرده و در ابتدا با اشاره به‌ضرورت واکسیناسیون گروه بهداشت و درمان و به‌ویژه پرستاران می‌گوید:«در بیماری‌های عفونی واگیردار، کسانی که بیشترین مواجهه را با عوامل بیماری‌زا دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا هستند و این اصلی ثابت شده است و اگر قرار بر انجام واکسیناسیون است باید آن‌هایی که بیشتر در معرض خطر هستند در اولویت اول باشند که  بالطبع در صف اول هم پرستاران جای می‌گیرند. آن‌ها تنها گروهی هستند که بیشترین مواجهه را با بیماری کرونا دارند. طبق آمارها حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر هم‌گروه کادر بهداشت و درمان‌اند و باید تمامی این گروه واکسینه می‌شدند و قابل تحقق هم بود. 
همچنین باتوجه به این‌که پرستار باید الزاما ۲۴ ساعت، بر بالین بیمار حاضر باشد و بیشترین ارتباط را با کرونایی‌ها دارد، نباید واکسیناسیون این‌قدر به تأخیر بیفتد و یا با کندی انجام شود. بیشترین مشکلی که بیماران کووید دارند، تنفس است و پرستاران ترشحات ریوی بیمار را ساکشن می‌کنند و بیشترین رسیدگی به بیمار ازنظر کمی و کیفی توسط پرستاران صورت می‌گیرد و در این زمینه، پزشکان کمتر با عامل بیماری‌زا رودررو هستند. البته نمی‌خواهم بگویم که پزشکان نباید واکسن تزریق کنند، آن‌ها هم در گروه کادر بهداشت و درمان قرار دارند و باید در اولویت باشند اما به نسبت پرستاران کمتر در معرض خطر هستند.»
 پرستاران ما مثل سربازانی هستند که بدون سلاح به میدان جنگ رفته‌اند
دبیرکل خانه پرستار در ادامه به این موضوع اشاره دارد که حدود  ۱۰۰ کشور دنیا، بحث واکسیناسیون کادر بهداشت و درمان را اعم از پزشک و پرستار و سایر گروه‌های فعال در این بخش حل کرده‌اند، به این معنا که اولین محموله واکسن که به این کشورها وارد شده به کادر بهداشت و درمان اختصاص‌یافته. حالا تصور کنید که از ابتدای امسال هشت نفر از کادر پرستاری ما براثر ابتلا به کرونا جانشان را ازدست‌داده‌اند و در این زمینه وزیر بهداشت باید پاسخگو باشد و یا هرکس دیگری که در این حوزه تصمیم‌گیر است؛ از رئیس‌جمهور که رئیس ستاد ملی مبارزه با کروناست تا افراد دیگری که می‌توانستند در این بخش تصمیمات سازنده بگیرند و اقدامات درست را به سرانجام برسانند. حدود سه ماه است که در حال وارد کردن واکسن هستند و از ابتدای امسال هشت نفر پرستار به دلیل کرونا جان داده‌اند، نام این مسئله را باید سهل‌انگاری گذاشت. وقتی شما واکسن وارد کرده‌اید و هنوز تزریق پرستارانتان را تکمیل نکرده‌اید، یعنی ساده به موضوع کرونا نگاه می‌کنید و عامل مرگ آن‌ها مسئولان وزارت بهداشت و رئیس و اعضای ستاد ملی مبارزه با کرونا هستند و از دو جهت هم تقصیر دارند؛ یکی ازاین‌جهت که محدودیت‌ها را برداشتند و از جهت دیگر، در حوزه واکسیناسیون کسانی را در برابر سیل سهمگین موج چهارم قرار دادند که هیچ‌گونه سلاح دفاعی‌ای در اختیار نداشتند، درست مثل این است که سربازی را به میدان جنگ بفرستید و به او فشنگ ندهید، معلوم است که در این شرایط، سرباز ما شکست می‌خورد و این وسط قربانی خواهد شد و عوامل اجرایی ما که در رأسش رئیس‌جمهور به‌عنوان رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا قرار دارد، در مرگ این پرستاران مقصرند و آمار مرگ‌ومیر این گروه‌ها در دنیا جزء بالاترین آمارهاست. این‌که وزیر بهداشت گفت، کاری می‌کنیم که دنیا بهت‌زده شود، واقعا دنیا بهت‌زده است که چطور ۱۱۰ یا ۱۳۰ پرستار ما براثر ابتلا به کرونا جان‌باخته‌اند، درحالی‌که این آمار در دنیا بسیار کمتر است و به‌ویژه بعد از واکسیناسیون، آماری مبنی بر مرگ‌ومیر پرستارها در دنیا گزارش نشده، چون آن‌ها با تزریق واکسن، پرستارانشان را ایمن کرده‌اند. از قول معاون پرستاری ما عنوان‌شده بود که ۸۰ درصد پرستاران واکسینه شده‌اند، این آمار حدود  ۲۰ درصد بود و بعد از اعتراضاتی که صورت گرفت، به حدود ۳۵ درصد رسید.»   
  واکسیناسیون در تمام دنیا شفاف است
«شریفی مقدم» در مورد نحوه توزیع واکسن نیز نکاتی را مطرح کرده و عنوان می‌کند:« طبق آمارها یک‌میلیون و ۷۰۰ هزار دوز واکسن وارد شده اما این‌ها در کجا توزیع و مصرف شده است؟ البته می‌دانیم که این توزیع شفاف نبوده و واکسن‌ها به کسانی تزریق‌شده که اصلا جزء گروه‌های اولویت‌دار نبوده‌اند. در اینجا باید واقعا این سؤال را از وزارت بهداشت پرسید که چرا نظارت نکرده‌اند؟ در تمام دنیا بحث واکسیناسیون بسیار شفاف است و دقیقا می‌دانند چه کسانی تزریق کرده‌اند و چه کسانی نکرده‌اند تا آن‌هایی که تزریقی نداشته‌اند را رصد کنند. طی روزهای قبل، این آمار ارائه شده بود که در دنیا ۷۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا تزریق شده و طبق فهرستی که دارند مشخص است چه کسی با چه شغلی و چه سنی این واکسن را دریافت کرده، حتی موقعیت جغرافیایی آن‌ها هم معلوم است و می‌دانند دوز دوم را چه موقع باید تزریق کنند. این آمارها در کل دنیا اعلام شده و به‌صورت جزئی هم برای رسانه‌ها قابل‌دسترسی است و نقطه ابهام‌برانگیزی وجود ندارد، چون موضوع پنهانی نیست و شفاف اطلاع‌رسانی می‌شود. در کشور ما جدا از کوتاهی‌های صورت گرفته، یا نخواستند یا نتوانستند واکسن‌های وارداتی را درست توزیع و پرستاران را ایمن کنند.»
نشت‌سهمیه واکسن بیمارستان‌های خصوصی به افراد غیراولویت دار/ چرا به سازمان نظام پزشکی واکسن دادند به‌نظام پرستاری نه؟
دبیرکل خانه پرستار اضافه می‌کند: «کادر پرستاری ما حدود ۲۰۰ هزار نفرند و فکر می‌کنم کادر بهداشت و درمان ما ۶۰۰ هزار نفرند که این‌ها رقمی نیست و می‌توانستند به‌سادگی واکسن را تأمین و تزریق کنند، اما این کار را انجام ندادند و  حتی درست هم توزیع نکرده‌اند و ما اطلاع داریم که به هر بیمارستان خصوصی ۱۰۰ تا ۱۵۰ دوز واکسن داده‌اند اما در ایام عید گفته‌اند برخی پرستاران مرخصی بوده‌اند و به این دلیل، واکسن را به افراد دیگری که در اولویت نبوده‌اند تزریق کرده‌اند اما مگر چنین چیزی ممکن است؟ امسال مثل سال گذشته، مرخصی پرستاران لغو شده بود و در سراسر کشور آماده‌باش بودند. خیلی‌ها بدون رعایت اولویت‌بندی، به منشی مطب و یا اعضای خانواده خود واکسن را تزریق کرده‌اند، آن‌هم واکسنی که باید به کادر بهداشت و درمان تزریق می‌شد. درواقع وزارت بهداشت، تعداد مشخصی واکسن را به دانشگاه‌ها داد و آن‌ها نیز در اختیار بخش خصوصی گذاشتند که بعدهم مشخص شد به غیراولویت‌ها تزریق شده است. از سوی دیگر، به سازمان نظام پزشکی واکسن داده‌اند اما چرا به‌نظام پرستاری که در صف اول مقابله با کرونا ایستاده، واکسنی نداده‌اند؟ درست است که نظام پرستاری ما توان و جنم پیگیری این مسئله را ندارد اما بالاخره مشخص است که جان پرستار درخطر است و باید حق آنان را به‌نظام صنفی مربوطه می‌دادند. در حال حاضر سازمان نظام پزشکی در یک مرحله ۴۵ هزار دوز دریافت کرده که نشان‌دهنده توزیع نامناسب است.» 
  تبعیض میان پزشک و پرستار در نوع واکسن 
او تأکید می‌کند که «در جریان تزریق واکسن به کادر درمان هم تبعیض قائل شده‌اند و واکسن چینی را که کیفیت بهتری دارد به پزشکان تزریق و یک شاخه گل هم تقدیمشان کرده‌اند و پرستاران، نوع هندی را دریافت کرده‌اند، این یعنی در نوع واکسن هم تفاوت قائل شده‌اند و نشان می‌دهد مدیریت کرونای ما افتضاح است و دود این مدیریت بد، به چشم مردم و پرستاران می‌رود. قبل از عید مسیرها را بازگذاشتند و مردم به هر نقطه‌ای که خواستندسفر کردند و اکنون هم تعداد تلفات به بالای ۳۰۰ نفر رسیده و جور بد عمل کردن مسئولان را باید پرستارانی بکشند که هنوز خیلی‌هایشان واکسنی دریافت نکرده‌اند و ما به‌عنوان خانه پرستار، بسیار از این مسئله گله‌مندیم و وزارت بهداشت و مجموعه ستاد ملی مبارزه با کرونا را مقصر این وضع می‌دانیم.»

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای پرستاران، قربانیان قطعی کرونا بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.