پردهای جدید از آمریکای بحرانزده
برکناری تاریخی کوین مک کارتی از ریاست مجلس نمایندگان آمریکا، به معنای حذف سومین سیاستمدار قدرتمند در این کشور است. در قانون اساسی آمریکا، رئیس مجلس نمایندگان پس از رئیسجمهور و معاون وی ، سومین فرد تأثیرگذار در معادلات سیاسی محسوب میشود. بااینحال،برکناری مک کارتی متعاقب اتحاد شورشیان جمهوریخواه و دموکراتها، حادثهای خاص در این کشور به شمار میآید .چنین اتفاقی در هیچیک از ادوار تاریخی آمریکا مسبوق به سابقه نبوده است.
اصل ماجرا چیست؟
مجلس نمایندگان کنگره آمریکا بعد از فرآیندی نفسگیر و طولانی، که لازمه آن ثبت رأی تکتک اعضا بود، به برکناری کوین مککارتی از ریاست این مجلس رأی داد. این اولین بار در تاریخ آمریکاست که نمایندگان رئیس مجلس را برکنار میکنند.۲۱۶ عضو مجلس، شامل هشت جمهوریخواه، به برکناری نماینده کالیفرنیا در کنگره از کرسی ریاست رأی موافق دادند. در مقابل ۲۱۰ نماینده از او حمایت کردند که کافی نبود.دموکراتها بعد از شور داخلی تصمیم گرفتند به نجات رئیس مجلس نروند. آنها در کنار هشت عضو شورشی حزب جمهوریخواه به برکناری او رأی دادند.این پیروزی بزرگی برای جناحی از جمهوریخواهان، راستگرا به رهبری مت گیتز از فلوریداست.ظاهر ماجرا این است که برکناری مک کارتی، اقدامی تنبیهی از سوی جمهوریخواهان شورشی( جمهوریخواهان مخالف با سیاستهای کلان این حزب) تلقی میشود. مککارتی برای پرهیز از تعطیلی دولت به توافقی با دموکراتها رسید که باعث خشم بعضی از جمهوریخواهان شد.این موضوع موجب شد تا مت گیتز طرح برکناری او را دوشنبهشب به جریان بیندازد و در عرض دو روز به نتیجه برساند! بعد از برکناری مککارتی حالا پاتریک مکهنری، از کارولینای شمالی، که در رأیگیری سهشنبه از مککارتی حمایت کرد، موقتا رئیس مجلس شده است.
جدالی که مک کارتی باخت
گیتز در سخنانی خواهان شفافسازی مککارتی درباره توافقش با کاخ سفید برای تصویب بودجه موقت ۴۵ روزه شد.بودجه موقت دولت فدرال آمریکا در آخرین لحظات و بهرغم مخالفت ۹۰ نماینده جمهوریخواه تصویب شد.بسیاری از صرفهجوییهای مالی جمهوریخواهان در این بودجه در نظر گرفته نشده ولی برخلاف خواسته کاخسفید بودجهای هم برای کمک به اوکراین اختصاص داده نشده است.گیتز، کوین مککارتی را متهم کرده بود که قرار است بودجه کمک به اوکراین را جداگانه به رأی بگذارد؛ ادعایی که مککارتی رد کرد.او بعد از رأیگیری روز سهشنبه ( که منجر به برکناری مک کارتی شد ) گفت که استیو اسکالیس، نفر دوم حزب در مجلس، را برای ریاست تأيید میکند.بااینحال اسکالیس اخیرا اعلام کرد که تحت درمان سرطان است و علنا از آقای مک کارتی حمایت کرد.
آشفتگی در کنگره
برکناری مک کارتی، مولد آشوب و آشفتگی در کنگره بوده است زیرا حداقل تا زمان مشخص شدن رئیس جدید مجلس نمایندگان، نحوه اداره جلسات کنگره مشخص نیست. برخی نمایندگان کنگره معتقدند رئیس موقت مجلس نمایندگان حق قانونی اداره جلسات را ندارد و صرفا باید زمینه را جهت انتخاب رئیس جدید کنگره فراهم سازد. به عبارت بهتر، معلوم نیست رئیس موقت اختیارات کامل دارد یا فقط قادر به انجام امور اداری و نظارت بر انتخابات تازه داخلی خواهد بود.در مقررات مشخص نیست که رئیس موقت تا چه زمانی میتواند در این مقام باقی بماند یا انتخابات تازه چه زمانی برگزار میشود.بنابراین، در اینجا شاهد ضعف ساختاری و قانونی درکنگره و آییننامه داخلی مجلس نمایندگان آمریکا هستیم.
نقش بایدن و دموکراتها
بدون شک برکناری مک کارتی ، آنهم در مجلس نمایندگان که اکثریت نسبی آن را جمهوریخواهان تشکیل میدهند، نشاندهنده عمق فاجعه و بحران در حزب جمهوریخواه است. این موضوع از سوی دموکراتها مورد استقبال قرارگرفته و همراهی آنها با برکناری مک کارتی نیز بیدلیل نبوده است. اما نباید فراموش کرد که بایدن و دموکراتها به مک کارتی پشت پا زده و بدترین معامله را با وی در ازای جلوگیری از تعطیلی دولت فدرال صورت دادهاند! به عبارت بهتر، اقدام صورت گرفته علیه مک کارتی را میتوان نماد خیانت دموکراتها به وی قلمداد کرد. او نتیجه بازی خود در زمین بایدن ( که منجر به عدم تعطیلی دولت فدرال شد) را به بدترین نحو ممکن مشاهده کرد.
هرجومرج پایدار در کاپیتال هیل
رسانههای آمریکایی تأيید کردهاند که مجلس نمایندگان تا زمان انتخاب رئیس بعدی احتمالا گرفتار هرجومرج خواهد بود. با توجه به شکافهای شدید داخلی در میان اعضای حزب جمهوریخواه در مجلس، این فرآیند احتمالا نابسامان طی خواهد شد.رئیس مجلس نمایندگان آمریکا بلندپایهترین مقام سیاسی این کشور پس از رئیسجمهوری و معاون اوست و در صورت مرگ یا کنارهگیری این دو، به ریاست جمهوری میرسد.ازجمله وعدههای مککارتی به این گروه از مخالفان خود تغییر در آییننامه داخلی مجلس نمایندگان بهگونهای بود که اجازه میدهد با درخواست حتی یک نماینده رئیس مجلس استیضاح شود.همین تغییر باعث شد گیتز بتواند درخواست برگزاری رأیگیری درباره تعیین سرنوشت سیاسی مککارتی را مطرح کند.مجلس نمایندگان آمریکا ۲۲۱ نماینده جمهوریخواه و ۲۱۲ نماینده دموکرات دارد.
البته در این میان ملاحظهای وجود دارد که نمیتوان بهسادگی از کنار آن گذشت. اینکه اعضای حزب دموکرات هم از نقش کوین مککارتی در به راه انداختن تحقیقات مربوط به امکان استیضاح جو بایدن ناراضی بودند. بااینحال هر فرد دیگری از حزب جمهوریخواه در مسند ریاست کنگره قرار گیرد، قطعا روند استیضاح بایدن را با همراهی اکثریت جمهوریخواه دنبال خواهد کرد. در سال ۲۰۱۵ هم جان بینر، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا استیضاح شد ولی توانست با کسب رأی اعتماد کافی در این سمت باقی بماند.
اما او دو ماه بعد کنارهگیری کرد. پیش از آنهم استیضاح رئیس مجلس نمایندگان در سال ۱۹۱۰ ناموفق بود.اما به نظر میرسد مک کارتی نتوانسته از این دام جان سالم به در ببرد! در آغاز سال جاری، کوین مککارتی بعد از ۱۵ بار رأیگیری طی چهار روز بالاخره بهعنوان رئیس مجلس انتخاب شد که از این نظر رویدادی تاریخی بود.۹ ماه بعد او حالا بار دیگر با برکنار شدن از مقام ریاست بار دیگر تاریخساز شده است.
رأی کنگره نشاندهنده ضعف سیاسی مککارتی و همچنین شکافهایی در میان جمهوریخواهان است که اداره مؤثر کنگره را برای آنها دشوار کرده و همچنین آنها را در فاصله یک سال مانده تا انتخابات ریاست جمهوری با اختلافات سختی مواجه ساخته است.
آمریکا , کوین مک کارتی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.