پتک ژرمنها بر سر ورشو
این روزها رسانههای طرفدار ساختار کنونی اتحادیه اروپا مانند دویچه وله و یورونیوز، مانور زیادی بر روی رسوایی مربوط به صدور بیحسابوکتاب ویزاهای شنگن از سوی دولت لهستان داده و آن را یک رسوایی بزرگ در قاره سبز تلقی میکنند. اتحادیه اروپا از لهستان خواسته است درباره رسوایی روادید در کنسولگریهای این کشور شفافسازی کند. بروکسل فهرستی از سؤالات را در برابر لهستان قرار داده که باید تا قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور به آنها پاسخ داده شود.اما سؤال اصلی اینجاست که دلیل طرح این پرونده، آنهم قبل از انتخابات سراسری، وسط پارلمان اروپا چه بوده و چه بازیگرانی پشت پرده آن هستند؟
اصل رسوایی چیست؟
بر اساس آنچه رسانهها و مقامات اروپایی مدعی هستند، کنسولگریهای لهستان هزاران، بلکه صدها هزار ویزا را به آفریقاییها و آسیاییها فروختهاند. حزب حاکم«قانون و عدالت»(PiS) سعی میکند این رسوایی را کماهمیت جلوه دهد، اما کمیسیون اتحادیه اروپا خواستار شفافسازی شده است.
همانگونه که اشاره شد، این کمیسیون فهرستی از پرسشها را در برابر دولت لهستان قرار داده که پاسخ آنها باید قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور به بروکسل داده شود.یلوا یوهانسون، کمیسر داخلی اتحادیه اروپا در نامهای به زبیگنیو رائو، وزیر خارجه لهستان خواستار توضیح کامل درباره این رسوایی شده است. به گزارش روزنامه بیلد او تاریخ سوم اکتبر را بهعنوان آخرین مهلت پاسخگویی به سؤالات اتحادیه اروپا تعیین کرده است. لهستانیها طی روزهای آتی پارلمان جدید را انتخاب میکنند.
در این نامه با اشاره به حزب حاکم گفته شده که رفتار مقامات لهستانی میتواند «نقض قوانین اتحادیه اروپا و بهویژه قوانین ویزای آن» باشد. او از وزیر خارجه لهستان خواست تا «تمام اقدامات لازم را برای روشن شدن موضوع انجام دهد.»
اطلاعات درباره ناپدید شدن دارندگان ویزا
در این نامه ازجمله سؤالهایی در رابطه با اطلاعات مربوط به اخراج و ناپدید شدن دارندگان ویزا طرحشده است. همچنین به اقداماتی اشاره شده که باید برای محافظت از سیستم ویزای مشترک (شینگن) در برابر تقلب انجام شوند.رسوایی صدور ویزا تنها چند هفته قبل از انتخابات پارلمانی باعث جنجال زیادی در لهستان شده و فشار زیادی را متوجه دولت محافظهکار دستراستی کرده است. گفته میشود روادیدهای غیرقانونی صادر شده احتمالا شامل ویزای شینگن نیز میشود. اپوزیسیون لهستان دولت را متهم میکند که در طول مبارزات انتخاباتی بر آتش احساسات ضد مهاجران و پناهجویان دمیده و همزمان «صدها هزار مهاجر» را به لهستان آورده است.بر اساس گزارش رسانههای اروپایی، وزارت خارجه لهستان در مرکز این رسوایی قرار دارد. گفته میشود پیوتر واورزیک، معاون وزیر خارجه، که اکنون از سمت خود تعلیق شده، شبکهای غیرقانونی برای قاچاق مهاجران از آسیا و آفریقا از طریق کنسولگریهای لهستان و از طریق شرکتهای خارجی ایجاد کرده بود.یاروسلاو کاچینسکی، رهبر حزب حاکم در تلاش برای کماهمیت جلوه دادن این رسوایی با تمسخر گفته است که «این نهفقط یک رسوایی نیست، که حتی یک مورد کوچک هم نیست.»
هشدار ورشو به برلین
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، اصلیترین بازیگردان این منازعه علیه لهستان محسوب میشود. واقعیت امر این است که گزارشها در خصوص صدور ویزاهای فوری توسط لهستان و دیگر اعضای پیمان شنگن بارها منتشر شده و اسناد زیادی نیز در خصوص تخلفات آشکار سفارتخانههای اروپایی در کشورهای گوناگون در این خصوص وجود دارد، اما طرح این مسئله در آستانه برگزاری انتخابات سراسری مهم لهستان، نوعی تلاش مشترک از سوی سران اروپایی برای جلوگیری از پیروزی جریان حاکم بر ورشو و جایگزینی افرادی است که نسبت به سران اروپایی فرمان پذیر باشند! بنابراین، فارغ از صحتوسقم گزارشهایی که در خصوص رسوایی صدور روادید از سوی ورشو مطرح است، باید نیت واقعی ژرمنها و فرانسویها در هدایت این بازی را دریافت.
«ماتئوش موراویتسکی» نخستوزیر لهستان از «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان خواسته است که هرگز دوباره در امور داخلی کشورش دخالت نکند. به گزارش فارس، موراویتسکی طی سخنرانی انتخاباتی در جمع حامیان خود گفت: «اخیرا صدراعظم آلمان درباره مرزهای منطقه شینگن صحبت کرد. من میخواهم به او بگویم که در امور لهستان دخالت نکند. اولاف، یا اطلاعات نادرستی به شما داده شده یا بدون اینکه متوجه باشی در حال ایفای نقش در زمین اپوزیسیون هستی که به این آتشها میدمند».
«زبیگنیو رائو» وزیر امور خارجه لهستان نیز گفت که اظهارات شولتس مبنی بر لزوم شفافسازی حول ارائه روادید توسط ورشو به مهاجران، تلاشی برای دخالت در انتخابات لهستان است.
واقعیتی که نمیتوان انکار کرد
دولتهای مجارستان و لهستان، با بسیاری از تصمیمات جمعی و مصوبات مورد تأيید جریانات سنتی حاکم بر اتحادیه اروپا ( سوسیالدموکراتها و محافظهکاران) همراهی ندارند. ازاینرو سران اتحادیه اروپا مدتهاست درصدد حذف یا جابهجایی سیاستمداران لهستانی و مجاری از ورشو و بوداپست برآمدهاند. بااینحال تاکنون برلین و پاریس( بهعنوان دو بازیگر اصلی مداخلهگر در سرتاسر اروپا)، در رسیدن به هدف خود از طریق انتخابات ناکام ماندهاند. مسیر دیگری نیز برای جابهجایی قدرت در این دو کشور وجود ندارد. نقشه کنونی طراحیشده از سوی شولتس و ماکرون، در همین راستا قابلتحلیل است. این جدیترین تلاش مشترک آلمان و فرانسه برای هدف قرار دادن رأی شهروندان لهستانی در انتخابات سراسری و درنهایت، وادارسازی گروههای سیاسی فعلی حاکم بر این دو کشور مبنی بر ترک قدرت است. این موضوع، قطعا مصداق نوعی دیکتاتوری آشکار محسوب میشود و با ادعای دروغین مقامات اروپایی مبنی بر حمایت از آرای شهروندان کشورها گوناگون عضو این اتحادیه در تعارض جدی قرار دارد. طی سالهای گذشته و اخیر، سران اروپایی بارها در بزنگاههای مهمی مانند انتخابات یا همهپرسیها، درصدد تغییر الگوی رأی شهروندان با استفاده از الگوهای جبری یا خلق تصاویر مجازی و کاذب برآمدهاند و در موارد زیادی نیز به اهداف خود دستیافتهاند. به نظرمی رسد اکنون، در سال ۲۰۲۳ میلادی، بار دیگر شاهد تکرار این بازی و این بار در جریان برگزاری انتخابات سراسری در لهستان هستیم. قطعا این موضوع میتواند زنگ خطر را برای دولت مجارستان و ویکتور اوربان نخستوزیر این کشور نیز به صدا درآورد. این منازعه محدود به دولت لهستان نخواهد شد….
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.