پتروشیمی نوک پیکان تحریم را کند کرد
نفیسه امامی
اگرچه فروش نفت ایران به دنبال تحریمهای گستردهای که به دنبال صفر رساندن آن بود با چالش روبهرو شد، اما صنعت پتروشیمی از دهه ۷۰ رو به شکوفایی گذاشت و هرسال با اتکا به نیروهای داخلی بالندهتر گردید. صنعت پتروشیمی در اقتصاد کشور ما نقش تعیینکنندهای پیداکرده است، چراکه برای نفت خام ارزشافزوده ایجاد کرد و با تولید مواد اولیه از نفت و گاز نهتنها در داخل، بلکه بازاری بینالمللی از مشتقات خود را به وجود آورده است.
براساس گفته بیژن زنگنه،وزیر نفت در آیین بهرهبرداری رسمی از سه طرح پتروشیمی در طول یک سال اخیر ظرفیت پتروشیمی ۳۸ درصد رشد داشته است که بیسابقهترین رشد در تاریخ صنعت پتروشیمی در طول یک سال به شمار میرود. زنگنه میزان سرمایهگذاری بخش غیردولتی در صنعت پتروشیمی را در شرایط تحریم سالانه بیش از ۳ میلیارد دلار عنوان کرد و افزوده است: «اگر تحریمها را نداشتیم و میتوانستیم از فاینانس، منابع مالی و سرمایهگذاری خارجی استفاده کنیم، بیشک این مقدار سرمایهگذاری بیش از ۲ برابر میشد.»صنعت پتروشیمی همواره نقش مؤثری در بازار ارز ایفا کرده است و همزمان با کاهش منابع ارزی، بخش قابلتوجهی از نیازهای ارزی کشورمان در بخش صادرات غیرنفتی را تأمین کرده و توانسته به ثبات بازار ارز کمک کند که ازنظر اقتصادی یک جهش محسوب میشود.صادرات محصولات صنعت پتروشیمی که از صنایع پیشران در کشور ما بهحساب میآید، باوجود افزایش قیمت ارز توجیه اقتصادی داشته و توانسته سیاست تحریم را شکست دهد و درآمد ارزی کشور را تقویت و تثبیت نماید. توجه ویژه به صنایع پتروشیمی، فولادی و آلومینیومی که محصولات آنها بازار خوبی در دیگر کشورها دارند، میتواند بهتدریج وابستگی ایران را به نفت خام کاهش دهد. صنعت پتروشیمی برکات زیادی را برای کشور به همراه داشته است و در سالهای اخیر که فشارهای اقتصادی به اوج رسیده بود، محرک توسعه اقتصادی محسوب میشود.
ضرورت انعقاد قراردادهای بلندمدت در صنعت پتروشیمی
محمدرضا مدیری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی زنجان در گفتوگو با «رسالت» درباره جایگاه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی را باید به دو بخش تقسیم کرد: پتروشیمی در ذیل صنعت گاز و پتروشیمی در ذیل نفت، به این معنا كه پتروشيمی حاصل از خوراک متان در زیرمجموعه صنعت گاز دستهبندی میشود. وی بابیان اینکه صنعت پتروشیمی در چهار سال دوره اول ریاست جمهوری روحانی
تا حدودی کند شد و پروژهها بعضا متوقف شدند
افزود: تکلیف بعضی از پروژههای پتروشیمی تا سال ۹۵ مشخص نبود، اما از سال ٩٧ به بعد تا حدودی رفتار دولت نسبت به این صنعت تغییر کرد، درحالیکه فرصتهای پیشآمده از دست رفته بودند، زیرا به دلیل گشایشهایی که بهواسطه برجام به وجود آمده بود، در دولت عزم جدی برای فعالیت در این حوزه وجود نداشت و بعدازآن هم با وجود شرایط سخت تحریمها دیگر شرایط چندانی برای فعالیت مهیا نبود. مدیری با اشاره به وجود اقدامات مؤثر اخیر
در جهت حمایت از صنعت پتروشیمی اضافه کرد: در این اواخر بهواسطه تغییر در مدیریت شرکت ملی صنایع پتروشیمی، گامهای بلندی در این صنعت برداشتهشده و با حمايت شركت ملی صنايع پتروشيمی جهش دوم در این حوزه رخداده است. وی بابیان اینکه صنعت پتروشیمی در بخش مهندسی دارای وضعیت خوبی است افزود: صنعت پتروشیمی به مفهوم «هایتک» نیست و ما در داخل امکان کپی کردن را در اختیار داریم، اما دانش تسلط به علم مواد در کشورمان پایین است و چنانچه در گذشته گامهای جدی در این بخش برداشته میشد، اکنون به دانش علم مواد همدست پیدا کرده بودیم.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی زنجان با انتقاد از قراردادهایی که شرکتها با خريداران محصولات خود میبندند، اظهار کرد: بعضی از شرکتهای پتروشیمی داخلی ما در دنیا شناختهشده هستند و تولیدات بسیار خوبی دارند، فقط به نحوه فروش محصولات آنها انتقاداتی وارد است. در گذشته نحوه فروش محصولات پتروشیمی توسط دولت کنترل میشد، اما این نظم به هم خورد و از طریق خصوصیسازی بدون برنامه، قدرت شرکت ملی صنایع پتروشیمی بهعنوان پیشران این صنعت از آن گرفته شد و دچار بینظمی گردید. وی تأکید کرد: نوع محصولات اين صنعت بهگونهای است كه باید قراردادهای درازمدت با خریداران محصولات بسته شود، اما وقتی شرکتی متعلق به بخش خصولتی باشد برای جلوگيری از فساد در ساختار این شرکتها بهراحتی چنین قراردادهایی نهادینه نمیشود، چون مدیران متهم به فساد میشوند. بنابراین باید تغییرات ساختاری در نحوه حكمرانی شرکتها ایجاد شود.
صنعت پتروشیمی، مصون از تحریمها
عبدالرسول دشتی کارشناس حوزه نفت و انرژی نیز با اشاره به نیازمندی همه کشور به محصولات پتروشیمی به «رسالت» اظهار کرد: نیاز به محصولات پتروشیمی در همه دنیا وجود دارد و مانند نفت نیست که در دنیا اشباع شود، بنابراین همه کشورها به این محصولات وابسته هستند و ایران هم یکی از کشورهای صادرکننده محصولات پتروشیمی است که در اوج تحریمها هم مشکلی برای صدور این محصولات نداشت.
وی با اشاره به شکوفایی صنعت پتروشیمی در دهه ۷۰ و شکلگیری تفکر جدی برای اتکا به صنایع داخلی بیان کرد: در آن سالها هنوز چنین قابلیتی در داخل برای این صنعت وجود نداشت، اما به جرئت باید گفت مدیران وقت صنایع پتروشیمی به توانمندیهای بخش خصوصی اعتماد کردند، زیرا برخلاف کشورهای منطقه نیروهای متخصص قابلی در داخل حضور داشتند که نیاز ما را به حضور کارشناسان خارجی کاهش دادند. دشتی با اشاره به افتتاح پالایشگاه سبلان در دو روز گذشته گفت: پتروشیمی سبلان از زیرمجموعههای هلدینگ انرژی سپهر است و زمانی که قرارداد اولیه برای ساخت این پالایشگاه با شرکت اسپانسر خارجی آن برای ۱۰ سال بسته شد، توافق گردید پتروشیمی ایران هر زمان اقدام به راهاندازی طرحی با این ویژگیها کرد، هرگز مشمول تحریم دریافت لایسنس برای واحدهای جدید نشود. این موضوع آیندهنگری درستی بود که مدیران وقت آن زمان انجام دادند.
وی یادآور شد: در دولت نهم قراردادهای مربوط به ساخت پالایشگاه سبلان بسته شد و لایسنس آن خریداری گردید و در سکوت کامل خبری قرارداد خرید آن منعقد گردید تا آن شرکت خارجی توسط آمریکا تحریم نشود. وی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی همواره امکان درآمدزایی را برای کشور داشته است، افزود: در گذشته درآمد نفت برای کشور کفایت میکرد و درآمد پتروشیمی صرف توسعه آن میشد، اما در برنامه سوم و چهارم توسعه توانست از محل تولیدات خود و با اتکا به پشتوانه صادراتی و سرمایهای خود، وامهای خارجی دریافت کند و پروژههای جدید را اجرا نماید. این کارشناس حوزه نفت و انرژی با تأکید بر لزوم حمایت برای پیشرفت این صنعت گفت: صنعت پتروشیمی از زمانی که جزو بخش خصوصی شده، نیازمند حمایتهای کلی است، زیرا دچار گسست شده و شامل چند هلدینگ گسترده شده است. چنانچه تدابیر لازم از سوی مجلس و گمرک برای ارائه مجموعهای از خدمات به این صنعت اندیشیده شود و از آن حمایت صورت بگیرد، به توسعه این صنعت کمک زیادی میشود. دشتی با اشاره به اینکه ارقام حاصل از فروش محصولات پتروشیمی کاملا محرمانه است، افزود: بهعنوانمثال در سال ۹۶ درآمد حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی هلدینگ خلیجفارس ۷ میلیارد دلار بود که این پول اصلا وارد این هلدینگ نگردید و با هماهنگی بانک مرکزی وارد بازار شد و به کنترل نرخ ارز و جلوگیری از رشد آن در سال ۹۶ کمک زیادی کرد، همانطور که این روند هنوز هم ادامه دارد.وی در پایان اظهار کرد: هلدینگ خلیجفارس اکنون بزرگترین پالایشگاه کشور است که در حدود ۴۲ درصد تولید محصولات پتروشیمی را در اختیار خود دارد. در سال گذشته هم پالایشگاه گازی بیدبلند وارد مدار تولید شد که یکی از مجتمعهای تولیدی تحت مدیریت پالایشگاه خلیجفارس است.
اقتصاد , پتروشیمی , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.