پایان صبر راهبردی پکن در مقابل آمریکا - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 90951
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 11 شهریور 1402 - 7:00 |
چینی ها پاسخ مداخله گرایی واشنگتن را خواهند داد

پایان صبر راهبردی پکن در مقابل آمریکا

 این روزها مقامات چینی هشدارهای صریح و قابل تاملی را خطاب به مقامات کاخ سفید و متحدان منطقه ای آنها در قبال مداخله گرایی در تایوان و شبه جزیره کره مخابره کرده اند. برخی از این هشدارها به صورت علنی و برخی دیگر، از مجاری غیر رسمی به واشنگتن منتقل شده است.
پایان صبر راهبردی پکن در مقابل آمریکا

 این روزها مقامات چینی هشدارهای صریح و قابل تاملی را خطاب به مقامات کاخ سفید و متحدان منطقه ای آنها در قبال مداخله گرایی در تایوان و شبه جزیره کره مخابره کرده اند. برخی از این هشدارها به صورت علنی و برخی دیگر، از مجاری غیر رسمی به واشنگتن منتقل شده است. در این میان، سفرهای مکرر مقامات آمریکایی به چین با هدف مدیریت تنش های ایجاد شده از سوی غرب نتوانسته منجر به مدارای چینی ها با بازی خطرناک دولت بایدن در شرق آسیا شود. 

 حقیقتی که برای پکن  اثبات شده است 
نکته مهمی که در تحلیل رویکرد چینی ها نسبت به مداخله گرایی مزمن واشنگتن در شرق آسیا وجود دارد، مربوط به تثبیت یک گزاره راهبردی درحوزه امنیت و سیاست خارجی پکن است:اینکه هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در دکترین سیاست خارجی خود نسبت به ماهیت چین و حرکت رو به رشد اقتصادی این کشور در نظام بین الملل نگاهی تهدیدمحور دارند. این نگاه تهدید محور خود را در دوران ترامپ و بایدن به صورتی ملموس تر نشان داده است. در چنین شرایطی چینی ها دیگر نمی توانند صرفا بر اساس مولفه های بازدارندگی، رویکرد خود در برابر غرب را تنظیم کنند. سطح مداخله گرایی آمریکا و انگلیس در منطقه شرق آسیا و انعقاد پیمان هایی مانند آکوس( پیمان خرید زیردریایی های هسته ای میان آمریکا، انگلیس و استرالیا) نشان دهنده عمق تهدیداتی است که از سوی غرب در مواجهه با چین ترسیم شده و در آینده نیز به اشکال و عناوین گوناگون ادامه خواهد داشت. در یکی از تازه ترین این موارد،  وزارت دفاع ایالات متحده رقابت تسلیحاتی با چین را تشدید می‌کند و قصد دارد هزاران پهپاد به زرادخانه خود اضافه کند. پنتاگون می‌خواهد با این اقدام تعداد پهپادهای خود را به اندازه هواپیماهای بدون سرنشین چین افزایش دهد.

 چینی ها منفعل نمی مانند 
در برابر اقدامات مداخله گرایانه غرب و با توجه به احتمال وقوع درگیری در شرق آسیا،چین در سال‌های اخیر مدام بر توان تسلیحاتی ارتش خود، از جمله در زمینه به خدمت گرفتن هواپیماهای بدون سرنشین تهاجمی افزوده است. پنتاگون در این خصوص نسبت به توان پهپادی چینی ها و دیگر توانمندی های نظامی این کشور نگاهی وحشت زده دارد. پنتاگون اعلام کرده است  افزودن هزاران پهپاد به زرادخانه خود ،  برای ایجاد توازن با توانمندی پهپادی ارتش چین انجام می‌شود که به نسبت نیروهای مسلح آمریکا پهپادهای بیشتری در اختیار دارد.اخیرا  کاتلین هیکس، معاون وزیر دفاع آمریکا در کنفرانس فناوری دفاعی در واشنگتن گفته مزیت ارتش چین در حال حاضر این است که کشتی‌های جنگی، موشک‌ها و پرسنل بیشتری در اختیار دارد.پنتاگون در عین حال تاکید دارد که ایالات متحده با امکانات خود با این مزیت مقابله می‌کند و این امکانات در قیاس با تجهیزات نیروهای مسلح چین «پیش‌بینی ناپذیرتر» و هدف قرار دادن و نابودی آنها دشوارتر خواهد بود.با این حال چینی ها بدون  توجه به چنین اظهارات و تصمیماتی، همچنان به تولیدات نظامی خود با هدف ارتقای توان بازدارندگی و اقدام  ادامه می دهند. 

به گفته هیکس هدف دولت ایالات متحده این است که طی  ۱۸ تا ۲۴ ماه آینده سیستم‌های خودکار، مانند پهپادهای هوشمند با ناوبری پیشرفته را در ابعاد وسیع چند هزارتایی در بخش‌های مختلف به خدمت بگیرد.
آمریکا از مدت‌ها پیش چین را به عنوان مهم‌ترین چالش استراتژیک ارزیابی کرده و مدعی شده که تلاش دارد پکن را از وارد شدن به یک مناقشه نظامی، به خصوص در ارتباط با تایوان بازدارد! اما در حقیقت، چنین ادعایی باطل  می باشد زیرا واشنگن به بهانه تنش زدایی، مشغول خلق بحرانی تمام عیار در شرق آسیا با هدف درگیر ساختن چین در حیاط خلوت و محیط پیرامونی پکن می باشد. در سال‌های اخیر تنش میان پکن و واشنگتن بر سر تایوان بالا گرفته و تحرکات نظامی دو کشور در آب‌های منطقه به شکل محسوسی افزایش یافته است.در یکی از تازه‌ترین نمونه‌ها، چین در واکنش به عبور یک ناوشکن آمریکایی از آبراه تایوان، ناو هواپیمابر «شاندونگ» و دو کشتی جنگی خود را در روزهای پایانی ماه مه روانه آب‌های اطراف تایوان کرد.آبراه تایوان منطقه‌ای از اقیانوس آرام بین این جزیره و استان فوجیان چین است که دریاهای جنوبی و شمالی چین را به یکدیگر متصل می‌کند.

 هشدارهای چین جدی تر می شود 
خط میانه این تنگه مرز غیررسمی میان چین و تایوان قلمداد می‌شود. وزارت دفاع تایوان می‌گوید ناو شاندونگ و دو ناو همراهش در عبور به سمت شمال بر روی این خط قرار داشتند. چین تمام آبراه تایوان را جزو قلمرو دریایی خود می‌داند و به شکل روزافزون جنگنده‌های خود را بر فراز آن به پرواز درمی‌آورد.چین این منطقه را که از چند جزیره تشکیل شده، یک استان جدا شده خود می‌داند که باید دوباره به خاک این کشور ضمیمه شود. پکن بارها تهدید کرده برای وحدت دو منطقه در صورت لزوم از نیروی نظامی استفاده می‌کند.از سال ۲۰۲۰ تنش میان تایوان و چین مدام رو به افزایش بوده است. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا بارها مدعی شده است  که در صورت حمله نظامی چین به تایوان نیروهای آمریکایی از این کشور دفاع خواهند کرد.به عبارت بهتر، بایدن سیاست ابهام استراتژیک در قبال تایوان را زیر پاگذاشته و آن را به عنوان منطقه ای مستقل از چین به رسمیت شناخته است. با وجود تنش‌ها آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده در ماه ژوئن  به پکن رفت و با شی جین‌پینگ، رهبر حزب کمونیست و رئیس جمهوری چین دیدار و گفت‌وگو کرد اما این مذاکرات نتیجه بخش نبوده است. 

 تنشی که همچنان باقیست 
این نخستین سفر یک وزیر خارجه آمریکا به پکن از سال ۲۰۱۸ میلادی بود و هدف واشنگتن از دیدار با مقام‌های ارشد چینی باز نگه داشتن کانال‌های ارتباطی و گفت‌وگو با چین عنوان شده است.وزیر خارجه آمریکا که گفت‌وگوهای خود با رهبر چین را «مهم”»توصیف کرده در سفر به پکن با مقام‌های ارشد دیپلماسی خارجی چین و همتای چینی خود کین گانگ هم ملاقات کرد.با سفر بلینکن، چین و آمریکا پس از مدت‌ها وقفه بار دیگر گفت‌وگوهای مستقیم در سطوح بالا را از سر گرفتند. اما این سفرها منجر به مدیریت شرایط راهبردی منطقه و دور شدن خطر منازعه در شرق آسیا نشده است. 

|
برچسب ها
,
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای پایان صبر راهبردی پکن در مقابل آمریکا بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.