پارلمان به دنبال تناسب جوانگرایی و تجربهگرایی
گروه سیاسی
حدود ۶ ماه تا سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری زمان باقیمانده است و نمایندگان فعلی در تلاش هستند تا کار نیمهتمام مجلس قبلی در زمینهٔ اصلاح قانون انتخابات را به سرانجام برسانند.
مجلس یازدهم از ابتدای شروع به کار، طرح اصلاح قانون انتخابات را در دستور کار قرار داد که کلیات این طرح هفته گذشته در صحن علنی مجلس تصویب شد.
طبق مصوبه اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری، شرایط اختصاصی داوطلبان ازجمله تعیین محدوده سنی حداقل ۴۵ و حداکثر ۷۰ سال و دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی ارشد قید شد و هم تعریف مشخصی از ویژگی رجال مذهبی و معیارهای رجال سیاسی در نظر گرفته شده است.
بازگشت حداقل سن داوطلبان انتخابات به ۴۰ سال
اما تعیین حداقل سن ۴۵ سال برای ثبتنام افراد در انتخابات واکنشهایی را از سوی برخی سیاسیون و جریانات فکری خاص در پی داشته است.
محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت، نیز در اینستاگرام خود نوشت: امروز معیار جوان بودن را زیر چهلوپنج سال تعیین میکنند درحالیکه معیار جوان بودن در دهه اول انقلاب زیر سی سال بود. نسل اول برای آنکه خودش در قدرت بماند و از ورود نسل دوم جلوگیری کند مرتب معیار جوان بودن را بالا برده است و آنها را متهم به ناتوانی و آماده نبودن برای پذیرش مسئولیتها کرده است.
گرچه کمیسیون شوراها و امورداخلی مجلس، در همان روز تصویب کلیات طرح، جلسهای را پیرامون بررسی بیشتر طرح برگزار کرد و بر اساس آن قرار شد حداقل سن داوطلبان به همان ۴۰ سال بازگردد.
موضع رهبر انقلاب درباره دولت جوان
بااینحال منتقدان مجلس یازدهم سعی دارند در مخالفت با طرح اصلاح قانون انتخابات، به بیانات رهبر معظم انقلاب، پیرامون جوانگرایی استناد کنند و اینگونه جا بیندازند که نمایندگان با بالا بردن حداقل سن، نسبت به موضوع جوانگرایی و دولت جوان بیاعتنا هستند. این در حالی است که رهبری نیز در اردیبهشتماه امسال و در دیدار تصویری با نمایندگان برخی تشکلهای دانشجویی، در فرمایشات خود بهنوعی تکلیف این افراد و نیز مصادیق دولت جوان حزباللهی را مشخص کردند و گفتند: «من البته همچنان که قبلا هم در سال گذشته تأکید کردم و مکرر هم گفتهام به دولت جوان و حزباللهی معتقدم و به آن امیدوارم و البته دولت جوان صرفا به معنای این نیست که باید یک رئیس دولت جوان، آنهم مثلاً جوان به معنای ۳۲ ساله داشته باشد؛ نه، دولت جوان، [یعنی] یک دولت سرِ پا و بانشاط و آمادهای که در سنینی باشد که بتواند تلاش کند و کار بکند و خسته و ازکارافتاده نباشد؛ منظور این است.»
ایشان افزودند: «بعضیها تا سنین بالا هم به یک معنا جوانند؛ حالا همین شهید عزیزی که شما از او اسم بردید (شهید سلیمانی)، و بنده شب و روز به یاد او هستم، شصتوچند سال سنش بود، ایشان که خیلی جوان نبود؛ اگر ۱۰ سال دیگر هم زنده میماند و بنده زنده میماندم و بنا بود که من مشخص بکنم، او را در همینجا نگه میداشتم، یعنی کنار نمیگذاشتم او را که جوان هم نبود. بنابراین بعضیاوقات افرادی که در سنین جوانی هم نیستند، کارهای جوانانه خوبی را میتوانند انجام بدهند.»
تلاش کمیسیون شوراها برای دستیابی به نقطه مطلوب بین سن و تجربه افرادآنچه که منتقدین نسبت به حداقل سن کاندیداها و نیز موضعگیری یکسویه آنان درباره این موضوع مغفول مانده، ضرورت وجود تناسب و تعادل بین کارآمدی، تجربه و سوابق مدیریتی بالای افراد با سن آنان است. رسیدن به نقطه مطلوب در تعیین سن کاندیداها و جمع بین تجربهگرایی و جوانگرایی افراد برای تصدی پست ریاست جمهوری، موضوعی است که به نظر میرسد کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس با در نظر داشتن تمامی جوانب و ورای دیدگاههای جناحی به جمعبندی درباره آن پرداخته است.
در همین زمینه، رئیس کمیسیون شوراها نیز در مصاحبهای گفته است: قانونگذاری مانند کتوشلوار نیست که به قد و قامت افراد بیاید. ما یک الگو و چارچوبی ارائه میدهیم و افراد باید خودشان را با آن بسنجند و وفق بدهند. میخواهیم مردم براساس شاخصها رئیسجمهور را انتخاب کنند که مسائل و مشکلاتشان را حل کند. محمد صالح جوکار افزود: برای ریاست جمهوری نه سن بالا جواب میدهد نه سن پایین، در سن بالا افراد قدرت جسمی پایینتری دارند و در سن کم، افراد سوابق اجرایی ندارند. البته بازهم ممکن است این عدد در صحن مجلس تغییر یابد و نمایندگان پیشنهادات جدیدی را بدهند، ولی بعید میدانم نمایندگان سن را به پایینتر از چهل سال کاهش دهند.
اصلاح قانون انتخابات , انتخابات ریاست جمهوری ایران
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.