وین در نگاه اسرائیل - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 61257
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 05 اسفند 1400 - 6:28 |
اختلاف نظر دولت نفتالی بنت با بایدن در رابطه با مذاکرات هسته ای تبیین شد

وین در نگاه اسرائیل

تغییر دولت در آمریکا و روی کار آمدن دموکرات ها چالش هایی جدی‌ را پیش روی اسرائیل در روابط خود با این کشور ایجاد کرده است که یکی از مهم ترین آنها تلاش بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای است. 
وین در نگاه اسرائیل

امیرحسین عباسی‌زاده
تغییر دولت در آمریکا و روی کار آمدن دموکرات ها چالش هایی جدی‌ را پیش روی اسرائیل در روابط خود با این کشور ایجاد کرده است که یکی از مهم ترین آنها تلاش بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای است. 

اسرائیل هر گونه توافق با ایران را زمینه ساز تقویت دیگر اهرم های قدرت آن می داند. نفتالی بنت نخست وزیر این رژیم در دوره نتانیاهو منتقد رویکرد توافق ستیز وی با دولت اوباما بود و اعتقاد داشت اسرائیل باید در تنظیم توافق با ایران نقش موثری داشته باشد و از تیره شدن روابط با دولت آمریکا برای این منظور اجتناب کند. با این حال پس از نخست وزیری در مواجهه با دولت بایدن همان سیاست نتانیاهو را با اندکی احتیاط ادامه می دهد. سفر وزرای دفاع و خارجه و همچنین رؤسای دستگاه‌های امنیتی در دولت وی به آمریکا و وین موید این گزاره است. به صورت کلی بنت با بایدن در چند موضوع کلیدی اختلاف نظر جدی دارد که این مسئله منجر به عدم تمایل بایدن به پاسخ دهی تماس های مکرر بنت با کاخ سفید شده است. 
از جمله موضوعات مورد اختلاف، رویکرد متفاوت این دو نسبت به توافق هسته ای است. دموکرات های آمریکا خواهان بازگشت به توافق هستند. آنان خروج ترامپ از برجام را احمقانه توصیف می کنند چراکه منجر به پیشرفت برنامه هسته ای ایران شده و آمریکا را ازحق استفاده از مکانیسم ماشه نیز محروم کرده است. در مقابل اسرائیل هرگونه توافق و گشایش بین المللی در برابر ایران را منجر به بهبود وضعیت اقتصادی و افزایش نفوذ منطقه ای آن می داند که چالش های جدی برای اسرائیل به وجود خواهد آورد.
از طرفی تقریباً در میان تحلیلگران اسرائیلی، از جمله کارشناسان امور امنیتی، و همچنین محققان مؤسسه مطالعات امنیت ملی در دانشگاه تل‌آویو، اتفاق نظر وجود دارد که هر نتیجه ای از مذاکرات وین حاصل شود برای اسرائیل منفی است. بر این اساس مذاکرات به نتایج احتمالی زیر می رسد :
اول، توافقی برای بازگشت به توافق هسته ای ۲۰۱۵ در یک دوره زمانی کوتاه.
دوم، مذاکرات طولانی و فرسایشی بدون اطمینان از شکست آن.
سوم، توافق موقت (ایران با این موضوع مخالف است با این حال طرف ها غربی نسبت به آن بی میل نیستند).
چهارم، شکست مذاکرات و شروع اقدامات علیه ایران. 
از نگاه اسرائیل همه چهار نتیجه احتمالی مذاکرات برای اسرائیل خسارت بار و منفی خواهد بود. برای توضیح معنای نتیجه منفی باید توجه داشت که از زاویه دید این رژیم، از زمانی که ایران در واکنش به خروج آمریکا از توافق، دست به توسعه صنعت هسته ای زد ، پیشرفت بی‌سابقه‌ای در برنامه هسته‌ای خود، حتی بر اساس آنچه گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید داشته است.
بر این اساس، آنچه اسرائیل را نگران می‌کند این است که توجه نکردن جامعه بین المللی به آنچه این رژیم «نقض تکنولوژیک» ایران توصیف می‌کند، به تحکیم جایگاه ایران  به عنوان یک کشور در آستانه هسته‌ای شدن کمک خواهد کرد که حتی در صورت شکست مذاکرات هم تغییری نمی کند.
می توان گفت که برای اسرائیل، «تهدید ایران» در دو حوزه تمرکز دارد: 
۱- توانمندی های هسته ای که حتی در صورت دست نیافتن به بمب هسته ای، ایران را در جایگاه مهمی از علم و تکنولوژی قرار می دهد و خطر تولید بمب اتم را هم همواره بالای سر اسرائیل نگه می دارد.
۲- نفوذ منطقه ای و اتحاد با گروه های  مقاومتی که به سلاح های خطرناکی مانند موشک های نقطه زن و پهپاد ها مسلح هستند.
به همین جهت اسرائیل هرگونه مذاکره با ایران را که شامل مسائل منطقه نباشد به ضرر خود می بیند.
در همین راستا نفتالی بنت در مصاحبه خود با روزنامه جروزالم پست، گفت: «کسی که فکر می‌کند توافق باعث افزایش ثبات می‌شود، اشتباه می‌کند. وی افزود: «اسرائیل در هر شرایطی، با توافق یا بدون توافق، آزادی عمل خود را حفظ خواهد کرد».
شایان ذکر است که عبارت «اسرائیل آزادی عمل خود را در قبال ایران حفظ خواهد کرد» اشاره به این معنی است که اسرائیل خود را ملزم هیچ توافقی در رابطه با ایران نخواهد کرد و در هر صورت و در شرایط لازم دست به اقدام عملی علیه تهران خواهد زد. این مسئله در شرایط مختلف از زبان بسیاری از مسئولین بلندپایه این رژیم مطرح شده است با این حال برخی از کارشناسان نسبت به امکان تحقق تهدیدات اسرائیل علیه ایران ابراز تردید می کنند چه اینکه این تهدیدات در زمان وجود یک توافق میان ایران و آمریکا بخواهد عملی شود.با این همه نخست وزیر این رژیم اصرار دارد که دست اسرائیل برای اقدام باز است.با این اوصاف اسرائیل تمام تلاش خود را در جهت ضربه زدن و دست اندازی در مسیر توافق به کار خواهد گرفت و در مقابل ایران نیز باید با نگاه دقیق به تحولات، سیاست خود را در جهت تحصیل حداکثری منافع خود پیش ببرد.

نویسنده : امیرحسین عباسی‌زاده |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای وین در نگاه اسرائیل بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.