وقتی مطالبات حقوقی«زیادهخواهی» نامیده میشود
فخرالدین اسدی
تحلیلگر روابط بینالملل
مقامات آمریکایی کماکان همان بازی هدفمند و اولیه خود را در قبال برجام و مذاکرات وین ادامه میدهند. دور ششم مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین در روز ۳۰ خرداد به پایان رسید. ادامه این مذاکرات به پس از مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب کشورمان موکول شده است. در این میان، کاخ سفید و تروئیکای اروپایی درصدد هستند تا مطالبات حقوقی و منطقی مطرحشده از سوی جمهوری اسلامی ایران را بهمثابه زیادهخواهی جلوه دهند!رسانههای غربی نیز در این بازی بهمانند همیشه حکم بازوان غیررسمی وزارت خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی رادارند.
خواستههای غیرواقعی یا مطالبات حقوقی؟!
شبکه دویچه وله دریکی از تازهترین گزارشهای خود تأکید کرده است بر اساس اطلاعاتی که تاکنون منتشرشده روشن نیست که آیا دولت سیزدهم در ایران تیم جدیدی را برای ادامه مذاکره راهی وین خواهد کرد یا از همان تیمی بهره میگیرد که در دولت دوازدهم نیز جمهوری اسلامی را در مذاکرات نمایندگی میکرد؟ افزون بر آن، هنوز تاریخی برای شروع دور هفتم این مذاکرات تعیین و اعلامنشده است.بر این اساس، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران مدعی شده است که احتمال دارد تیم مذاکرهکننده دولت حجت الاسلام والمسلمین رئیسی با خواستهایی غیرواقعی و ازجمله با خواست دریافت تضمین از دولت آمریکا به دور هفتم مذاکرات پا نهد.
جمهوری اسلامی ایران صراحتا از آمریکا و تروئیکای اروپایی خواسته است تا در مورد عدم تکرار آنچه از سوی دونالد ترامپ روی داد به ایران تضمین دهند. تضمینی که خروج مجدد آمریکا از توافق احتمالی را ناممکن سازد.این در حالی است که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و همچنین رابرت مالی بهصراحت گفتهاند که امکان تصمیمگیری برای رئیسجمهور آتی آن کشور ناممکن است! رابرت مالی در مصاحبهای که توسط نیویورکتایمز بازتاب یافته گفته است که هرگاه دولت جدید ایران با مطالبات بیشتر و غیرواقعی بهپای میز مذاکره بازگردد، آنگاه آمریکا در رویکرد خود نسبت به توافق با ایران تجدیدنظر خواهد کرد.همین منبع خبری به افزایش بدبینی در بین محافل آمریکا نسبت بهاحتمال کسب توافق هستهای با ایران اشارهکرده و نوشته است که در صورت به شکست انجامیدن مذاکرات، همگان آسیب خواهند دید.
رابرت مالی میداند که دروغ میگوید!
نماینده آمریکا در مذاکرات وین بهخوبی میداند که مطالبه ایران مبنی بر ارائه تضمین در خصوص حفظ برجام، آنهم با توجه به خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق هستهای و امکان تکرار این مسئله در آینده،دارای ماهیتی کاملا حقوقی میباشد. بااینحال وی و دیگر اعضای وزارت خارجه آمریکا وظیفهدارند از این مطالبه و دیگر خواستههای مهم و منطقی جمهوری اسلامی ایران بهمثابه زیادهخواهی یاد کنند! طرف آمریکایی و تروئیکای اروپایی هم به لحاظ انتزاعی و هم به لحاظ عملیاتی بر روی کلیدواژهای به نام برجام دفرمه شده متمرکز هستند: یعنی توافقی که نهتنها از شکل اصلی خود فاصله گرفته باشد، بلکه بازگشت به آن صرفا منجر به پررنگ شدن تعهدات ایران و کمرنگتر شدن تکالیف غرب شود. یکی از اصلیترین دلایلی که آمریکا و متحدانش طی۶ دوره اخیر مذاکرات وین حاضر به ارائه تضمین در خصوص باقی ماندن در برجام نشدهاند همین مسئله است. آنها معتقدند پایبندی واقعی به برجام و ارائه تضمین در این خصوص، نسبت میان تعهدات ایران و تکالیف غرب را به سود تهران دگرگون خواهد کرد و توافق هستهای را تبدیل به یک متغیر مستقل حقوقی خواهد کرد.این همان خط قرمز آمریکا در مذاکرات وین است! مقامات کاخ سفید و متحدان اروپایی آن معتقدند که باید برجام را صرفا به یک فندانسیون یا نقطه کانونی جهت بسط تعهدات ایران در حوزههای فرا هستهای
( مسائل منطقهای و موشکی) تبدیل کرد. ازاینرو هرگونه اقدام یا تعهد یا تضمینی که به برجام شکل حقوقی بدهد، از دید مقامات آمریکایی مذموم است. این همان رویکردی است که منجر به توقف مذاکرات وین شده و امکان انعقاد یک توافق واقعی در خصوص بازگشت آمریکا به برجام را از بین برده است. بدیهی است که در چنین شرایطی توپ در زمین کاخ سفید بوده و شانتاژ سیاسی و تبلیغاتی در خصوص مطالبات واقعی و بر حق جمهوری اسلامی ایران ( در پروسه احیای برجام)، مشکلی را از بایدن و شرکای آن حلوفصل نخواهد کرد.
مأموریت ناممکن دولت بایدن
چنانکه از مواضع و اظهارات مقامات آمریکایی برمیآید، آنها درصدد مهار همهجانبه ایران قدرتمند هستند. به عبارت بهتر، بازیگران غربی از یکسو به تحدید قدرت ایران و از سوی دیگر، به تقویت دشمنان نظام و انقلاب اسلامی ایران در منطقه میاندیشند. بدون شک جمهوری اسلامی ایران این بازی غرب را بهصورت خاص رصد کرده و آن را به بهترین نحو ممکن خنثی خواهد ساخت.
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در مصاحبهای که اخیرا منتشر شد تأکید کرد که دولت جو بایدن در پی رسیدن به توافقی جامعتر و طولانیتر از برجام است، توافقی که تمام فعالیتهای ایران اعم از اتمی و منطقهای را دربر بگیرد.رابرت مالی در این مصاحبه با رادیوی ملی آمریکا مدعی شده است که پافشاری ایران بر لغو تمام تحریمها پیش از بازگشتن ایران به برجام تنها یک معنا خواهد داشت: اینکه ایران در وعده بازگشت به برجام جدی نیست!
در نقد ادعای رابرت مالی همین بس که با توجه به خرج یکجانبه آمریکا از برجام، این واشنگتن است که اکنون در مقام مجرم قرار دارد! بر همین اساس، بازگشت به برجام نیز پروسهای است که طرف مجرم ( و نه طرف مدعی) ، باید اکثر مسیر آن را طی کند .یکی از پیششرطهای ضروری برای احیای برجام نیز رفع تمامی تحریمهای مغایر با این توافق میباشد. مهار همهجانبه یا ایزوله سازی ایران، هدف و استراتژی کلانی است که مقامات آمریکایی ( اعم از دموکرات و جمهوریخواه ) در سر میپرورانند و البته هرگز به آن نخواهند رسید. دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا از زمان حضور خود در کاخ سفید، از واژهای به نام ایران هراسی بهمثابه یک تاکتیک و ابزار برای رسیدن همین استراتژی کلان استفاده کرد و دولت بایدن نیز در نیک همافزایی آشکار با شرکای اروپایی خود، اکنون همین استراتژی را در قبال کشورمان دنبال میکند.بدون شک دموکراتهای کاخ سفید نیز بهمانند جمهوریخواهان شاهد انهدام این پازل ضد ایرانی خواهند بود.
رابرت مالی , فخرالدین اسدی , مذاکرات وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.