وقتی بایدن آدرس انحرافی میدهد
گروه بینالملل
درحالیکه انتقادات شدید افکار عمومی آمریکا و دنیا از سفر بایدن به جده و دیدار وی با بن سلمان ادامه دارد، رئیسجمهور این کشور سعی دارد این سفر را به انواع مختلف مورد توجیه و تفسیر وارونه قرار دهد. بایدن بهگونهای وانمود میکند که قرار نیست اتفاق خاصی در عربستان رخ دهد و صرفا در حاشیه یک نشست، قرار است دیداری میان وی و ولیعهد سعودیها صورت گیرد.بااینحال، صورتبندی ناقص و دروغین ماجرا، قطعا منجر به کاهش انتقادات از بایدن و دیگر دموکراتهای پرادعا نخواهد شد.
از محتوای دیدار تا شکل دیدار!
پس از گمانهزنیهای بسیار در مورد چندوچون اولین سفر جو بایدن در مقام ریاست جمهوری آمریکا به منطقه و حرفوحدیثها در مورد زمان سفر وی به عربستان و احتمال دیدار با محمد بن سلمان ولیعهد این کشور، جو بایدن شخصا موضع خود دراینباره را توضیح داد.بر اساس گزارش دویچه وله، در مورد سفر ماه آینده خود به منطقه گفت که قرار نبوده با این مقام عربستان سعودی دیدار دوجانبه داشته باشد بلکه تنها ممکن است وی را در حاشیه یک «اجلاس بینالمللی» ببیند.بایدن در پاسخ به سؤال خبرنگاری که پرسیده بود در سفر به عربستان چگونه با موضوع جمال خاشقجی کنار خواهد آمد، گفت: «قرار نیست با او دیداری داشته باشم. من برای شرکت در یک اجلاس بینالمللی میروم و او هم قرار است در آنجا باشد.»
پیشتر نیویورکتایمز در مورد این سفر گفته بود که بایدن در ریاض با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دیدار میکند و همچنین ملاقاتی با سایر رهبران کشورهای عربی ازجمله مصر، اردن، عراق و امارات خواهد داشت.در بحبوحه اخبار سفر بایدن به خاورمیانه ، شهرداری واشنگتن نام خیابان روبهروی سفارت عربستان در پایتخت آمریکا را به نام جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودی به قتل رسیده به دست مأموران حکومت ریاض تغییر داد.حاضران در مراسم تغییر نام خیابان منتهی به سفارت عربستان در واشنگتن، ضمن انتقاد از دیدار احتمالی بایدن با بن سلمان آن را مؤید نادیدهگیری «تعهد بایدن برای دفاع از حقوق بشر در سراسر جهان» دانستند.
ادعاهای دروغین مدعیان حقوق بشر
آنچه مسلم است اینکه رئیسجمهور آمریکا درصدد لاپوشانی محتوای مذاکرات خود با بن سلمان و تمرکز بر روی شکل برگزاری این مذاکره می باشد. این همان تاکتیک نخ نمایی است که مقامات قبلی آمریکایی نیز به آن استناد کرده بودند. پس از پیروزی بایدن در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰، دموکراتها مدعی شدند که دولت بایدن فروشهای تسلیحاتیاش را به عربستان محدود میکند و از همکاری اطلاعاتی در جریان جنگ یمن نیز کنار میکشد. در چارچوب تعارفات دیپلماتیک دو کشور نیز، در ارتباطات سران دو کشور دیگر از نام محمد بن سلمان خبری نبود، بلکه رئیسجمهورآمریکا تنها با ملک سلمان، پادشاه سالخورده عربستان تلفنی گفتوگو میکرد.
این در حالی بود که محمد بن سلمان سالهاست اداره امور کشور را در دست گرفته و مدتهاست از او بهعنوان «حاکم دوفاکتوی عربستان» نامبرده میشود. او که در چهار سال دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، روزگار درخشانی را در روابطش با آمریکا تجربه کرد و حتی به کاخ سفید دعوت شد، بعد از شکست ترامپ در انتخابات ناگهان خود را در موقعیتی تضعیفشده دید که گویی دیگر هیچ ارزشی برای حامی نظامی مهم کشورش ندارد.اما واقعیت این است که این تصویر درواقع چهره بیرونی روابط واشنگتن و ریاض در دو سال اخیر بود.
دولت بایدن از ابتدای به قدرت رسیدن هرگز به دنبال قطع روابط با ریاض یا افزایش قابلتوجه فشار بر این کشور در ارتباط باسیاستهای ماجراجویانه منطقهای یا کارنامه تاریک حقوق بشر نبود. برعکس، واشنگتن در این مدت کمابیش همان راهی را رفت که پیشازاین در دولتهای قبلی آمریکا سابقه داشته است.
روزشماری بن سلمان برای بازگشت ترامپ
دیدار بایدن و بن سلمان در حالی صورت خواهد گرفت که ولیعهد سعودیها برای بازگشت ترامپ و داماد وی جرد کوشنر به کاخ سفید لحظهشماری میکند. بخشی از این تعلقخاطر، مرهون همکاریهای اقتصادی گستردهای است که میان ترامپ و اعضای کابینهاش و سعودیها بر سر تکمیل پروژه«شهر نئوم»وجود دارد. بخش دیگری از ماجرا نیز معطوف به تشکیل سهگانه «بن سلمان- نتانیاهو-ترامپ» در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا بود.«همزمان با امتناع عربستان سعودی برای کمک به آمریکا در مجازات روسیه در پی حمله به اوکراین، محمد بن سلمان، ولیعهد ماجراجوی این کشور ۲ میلیارد دلار در صندوق سرمایهگذاری جدید و آزمون پسندادهای که توسط جرد کوشنر، داماد دونالد ترامپ اداره میشود قرار داده است. اقداماتی که نشان میدهد ولیعهد سعودی روی بازگشت ترامپ به قدرت سرمایهگذاری میکند.»
مراوده قاتلها
دولت بایدن در تلاش برای متقاعد کردن ریاض برای افزایش تولید نفت بهمنظور کاهش قیمتها تا ۳۰ درصد و درنتیجه محدود کردن درآمد دولت روسیه، به دنبال راههایی است تا به دولت عربستان اطمینان دهد که به امنیت این کشور متعهد است. رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند که پنتاگون در حال کار بر روی پیشنویس بیانیه جدیدی است که به ترتیبات امنیتی عربستان و آمریکا میپردازند. بااینحال ناظران میگویند این بیانیه احتمالا ضمانتهای مدنظر سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیجفارس را تأمین نمیکند.بر اساس گزارشها، محمد بن سلمان، ماه گذشته از پاسخ دادن به تماس جو بایدن خودداری کرد تا نارضایتی خود را از محدودیتهای واشنگتن برای فروش تسلیحات به سعودی نشان دهد. بااینحال پس از وقوع جنگ اوکراین، رویکرد دولت بایدن نسبت به بن سلمان و همراهانش تا حدود زیادی تغییر پیداکرده است. هماکنون مقامات آمریکایی درصدد هستند ریاض را در راستای تنظیم بازار انرژی و تکمیل پروسه اعمال فشار بر روسیه، وارد معادلات بازار نفت سازند. درهرحال، بن سلمان درصدد است به هر نحو ممکن، روابط خود با آمریکا را تا سال ۲۰۲۴( زمان برگزاری انتخابات آمریکا) مدیریت کند تا در آن زمان، ترامپ یا فردی وابسته به وی بهعنوان رئیسجمهور در آمریکا بر سرکار بیاید. آنچه مسلم است اینکه فارغ از حضور یا عدم حضور بایدن در مسند قدرت، ریاض و واشنگتن هر دو قاتلان دهها هزار انسان بیگناه در منطقه محسوب میشوند قاتلانی که درنهایت سرنوشتی جزشکست، تباهی پاسخگویی در برابر جنایات خود در برابر افکار عمومی دنیا نخواهند داشت.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.