وقتی آمریکا کودتای آمریکایی را محکوم میکند!
گروه بینالملل
درحالیکه کمیته تحقیقات کنگره آمریکا، دونالد ترامپ را به سبب شورش ششم ژانویه ۲۰۲۱ و تسخیر چندساعته توسط هواداران وی مقصر قلمداد کرده است ، اصلیترین متحد رئیسجمهور سابق آمریکا در آمریکای لاتین کپیبرداری آشکاری از قهرمان سیاسی خود صورت داده است.
البته سرنوشت این کپیبرداری چیزی جز شکست نبوده است.
حامیان بولسونارو که از اکتبر امسال در اعتراض به پیروزی ژائیر ایناسیو لولا داسیلوا چپگرا در انتخابات ریاست جمهوری، چادرهایی در برابر ساختمانهای کنگره، دیوان عالی و کاخ ریاست جمهوری برپاکرده بودند، روز یکشنبه به این مکانها یورش بردند که شدیدترین حمله به نهادهای دمکراتیک و غیرنظامی این کشور از هنگام کودتای نظامی ۱۹۶۴ بود.تنها نزدیک به ۳۰۰ تن نیز روز یکشنبه بازداشت شدند.دیوان عالی پیشازاین، دستور برچیده شدن همه اردوگاههای حامیان بولسونارو را صادر کرده بود که یک روز پس از پیشی جستن لولا در دومین دور انتخابات ریاست جمهوری در ۲۰ اکتبر برپا شد.گرچه شمار معترضان ساکن این چادرها از هنگام آغاز به کار لولا در اول ژانویه کاهشیافته، اما هزاران تن با ادعای تقلب در انتخابات و برای مخالفت با شکست خوردن بولسونارو توسط لولا، ضمن درخواست مداخله ارتش، از سراسر این کشور با اتوبوس عازم پایتخت شده بودند که به ساختمانهای کنگره، دیوان عالی و کاخ پلازادولوس حمله کردند.
همزادپنداری بولسونارو و ترامپ !
اقدام اخیر طرفداران بولسونارو را نمیتوان بیارتباط با رایزنیهای وی با ترامپ دانست.بولسونارو که پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری راهی ایالاتمتحده آمریکا و بهطور مشخص، ایالت فلوریدا شده بود، در طول هفتههای اخیر رایزنیهای گستردهای با جمهوریخواهان در این ایالت داشته است. فلوریدا طی سالهای اخیر به یکی از پایگاههای سیاسی جمهوریخواهان تبدیلشده و
دونالد ترامپ نیز در دو انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ توانست در این ایالت (که دارای ۲۹ رأی الکترال میباشد ) پیروز شود.
از سوی دیگر، بولسونارو خود را «ترامپ برزیل» میداند. او در حین برگزاری انتخابات ریاست جمهوری برزیل بارها مدعی شد در آرای الکترونیکی تقلب سازمانیافتهای در حال رخ دادن است. این مشابه همان ادعایی بود که ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۰ و در قبال آرای الکترونیکی مطرح کرد. در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ ، اکثر آرای پستی به سود حزب دموکرات به سود بایدن به گردش درآمد.کار بهجایی رسید که پس از شمارش آرای پستی، توازن آرا در ایالاتی مهم و سرنوشتساز مانند جورجیا، آریزونا، پنسیلوانیا، ویسکانسین و نوادا به سود بایدن و دموکراتها تغییرکرد.وجه اشتراک بولسونارو و ترامپ این است که هردوی آنها از آرای پستی متنفرند و ساختار انتخاباتی کشورهای خود را نیز به دلیل شکست در انتخابات فاجعهبار میدانند. این در حالیست که آنها در ذیل همین ساختار توانستند یک دور در انتخابات پیروز شده و بر مسند ریاست جمهوری تکیه بزنند. حمله به سه ساختمان اصلی دولتی برزیل، دو روز پس از سالگرد حمله به کاپیتول توسط طرفداران ترامپ، اتفاق افتاد. اولیور اشتونکل، متخصص آلمانی-برزیلی علوم سیاسی دراینباره گفته است: «در دو سال گذشته تحلیلگران همواره گفتهاند که پس از حمله به کاپیتول در واشنگتن در ۶ ژانویه ۲۰۲۱، حمله مشابهی میتواند در برزیل نیز اتفاق بیفتد. مسلما شباهتهای بسیاری میان ترامپیسم و بولسوناریسم وجود دارد.»
برزیل در تبوتاب
اما نکته جالبتوجه، موضعگیری خاص بولسونارو در قبال حملات اخیر به کنگره برزیل بوده است. او دقیقا بهمانند ترامپ ، درصدد محکومیت ظاهری این حادثه برآمده است. بولسوناروپس از چندین ساعت سکوت، حمله طرفدارانش به ساختمانهای حکومتی در برزیل را محکوم کرد و آن را مغایر با اصل اعتراضات صلحآمیز دانست.او همزمان این اتهام را که حمله به ساختمانهای حکومتی به تحریک او صورت گرفته، رد کرد. بااینحال او ( بولسونارو) نیز بهمانند دونالد ترامپ در آینده حمایت خود را از اقدام طرفدارانش ابراز خواهد کرد.همانگونه که مشاهده میشود، رفتارهای بولسونارو شباهت حیرتانگیزی با ترامپ دارد. تحقیقات درباره این حمله در برزیل آغازشده است. تاکنون به گفته مقامات مسئول حداقل ۲۰۰ نفر بازداشتشدهاند.
وزیر دادگستری برزیل اعلام کرده که نیروهای امنیتی همچنان به دنبال مظنونان هستند و این حمله در رده اقدامات «تروریستی» قرار دادهشده است.حکم بازداشت آندرسونتورس، رئیس نیروهای امنیتی پایتخت برزیل نیز صادرشده است. تورس در دولت بولسونارو وزیر دادگستری بود.
رؤیاهای بربادرفته آمریکاییها در آمریکای لاتین
اگرچه برخی احزاب سوسیالیسم در آمریکای مرکزی و جنوبی خود را تحت عنوان «چپ نو» معرفی کردهاند، اما تمایل آنها در خصوص مبارزه با مداخله آمریکا در آمریکای لاتین و تقویت زنجیره سوسیالیستی در این منطقه غیرقابلانکار است. بهعنوانمثال، اکنون انتخاب یک رئیسجمهور سوسیالیست و معاون اولش، زنی آفریقاییتبار در انتخابات کلمبیا تازهترین نمونه از چرخشهای سیاسی در آمریکای لاتین و فاصله گرفتن از ایالاتمتحده آمریکاست.در حال حاضر در هشت کشور پرجمعیت آمریکای جنوبی، چپ در قدرت است :برزیل،کوبا،نیکاراگوئه آرژانتین، پرو، بولیوی، ونزوئلا و کلمبیا. مقامات ارشد دستگاههای امنیتی آمریکا از ماهها قبل با این نتیجه رسیدهاند که باقدرتگیری مجدد لولا، موج چپ در آمریکای لاتین چهرهای یکپارچهتر و بارزتر به خود میگیرد.بدین ترتیب،علیرغم ظاهرسازی مقامات غربی درمحکوم نمودن حوادث اخیر در آمریکای لاتین، نمیتوان نقش آنها را در تضعیف دولت و نهادهای دموکراتیک در برزیل را نادیده انگاشت. ضمن آنکه ایجاد موج جدید چپگرایی که تلفیقی از احزاب چپ سنتی و چپ نو خواهد بود، بر معادلات قدرت در دیگر کشورها مانند اکوادور، اروگوئه و پاراگوئه نیز تأثیرگذار خواهد شد. درحالیکه استراتژیستهای آمریکایی در یک نگاه استعمارگرایانه و سلطهجویانه، همواره از آمریکای لاتین بهعنوان حیاطخلوت خود یاد میکردند، تحولات اخیر در آمریکای مرکزی و جنوبی شدیدا آنها را نگران ساخته است.
موج جدید سوسیالیسم در آمریکای لاتین بهمراتب نسبت به قبل گسترده ترو تأثیرگذارتر خواهد بود .بدونشک آنچه در زمان حال و آینده آمریکای لاتین رخداده و خواهد داد، مصداق عینی شکست تمامعیار آمریکا در این حوزه جغرافیایی غنی و مهم محسوب میشود. درزمانی نهچندان دور، استراتژیکهایی نظیر برژینسکی و کیسینجر تأکید داشتند آمریکای لاتین حکم حیاطخلوت راهبردی واشنگتن را دارد و ازاینرو، باید از شکاف بین نسلها در این منطقه در مسیر حذف انگیزه «مقابله با مداخلهگرایی غرب» استفاده کرد؛ خواستهای که اکنون بهصورت کاملا برعکس تحقق پیداکرده است…
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.