وضعیت آمریکا در افغانستان و منطقه متزلزل شده است
گروه سیاسی
سعدالله زارعی، کارشناس مسائل منطقه در مورد تحولات اخیر افغانستان به «رسالت» گفت: درباره میزان خاک تحت سیطره طالبان اختلافنظر وجود دارد. خود طالبان مدعی است که بر ۸۰ درصد خاک افغانستان تسلط دارد اما این ادعا باید توسط منابعی غیر از خود طالبان موردبررسی قرار گیرد تا مشخص شود این ادعا چقدر صحت دارد.
وی افزود: نکته دیگری که در این رابطه وجود دارد این است که طالبان طی ۱۰ سال گذشته به مرور بر بخشهایی از افغانستان و مناطق پشتونشین تسلط پیدا کرد، اما بنا به دلایلی از اعلام تسلط خودداری میکرد و در جهت نصب و انتصاب استانداران و فرمانداران محلی دخالت نمیکرد و مانع رفتوآمد نظامیان و ارتش نیز به این مناطق نمیشد.
زارعی یادآور شد: اما طالبان اخیرا برای اینکه در افغانستان رعب ایجاد کند و بتواند مناطق خارج از سیطره خودش را به تصرف دربیاورد در همان مناطقی که از قبل تسلط داشت اما اعلام نکرده بود، تصرفش را اعلام کرد.
طالبان نمیتواند بدون اجماع داخلی بر افغانستان مسلط شود
این کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: درنتیجه بسیاری از افراد تصور میکنند اتفاق تازهای رخداده است درحالیکه این اتفاق تازه نبود. آنچه در اینجا بسیار حائز اهمیت است این است که بدون شک طالبان نمیتواند بدون اجماع داخلی بر افغانستان مسلط شود و دوباره حکومت تشکیل دهد. طالبان این بار نیاز به یک اجماع در داخل افغانستان بین نیروهای خودش و گروههای دیگر دارد و باید گفتوگو توافقی صورت دهد.
وی تأکید کرد: آیا طالبان آمادگی دارد در یک فرآیند مشترک با گروههای دیگر حکومت را در افغانستان در دست بگیرد؟ اگر پاسخ مثبت است چرا طالبان تاکنون از این کار اجتناب کرده است؟ اگر خیر، طالبان بازهم نمیتواند مستقلا یک دولت تشکیل دهد.
این تحلیلگر مسائل غرب آسیا میگوید: ضمن اینکه اکنون در خصوص به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان دیدگاههای خاصی در کشورهای همسایه وجود دارد. ایران، هند، چین، تاجیکستان، روسیه و پاکستان هرکدامشان دیدگاهی دارند و اینطور نیست که طالبان بتواند بدون در نظر گرفتن دیدگاه این کشورها یک حکومت را تشکیل دهد.
زارعی افزود: نکته مبرهن این است که طالبان در جهت مقبولیت این مسئله که میتواند کل افغانستان را بگیرد در حال عملیات روانی و کار تبلیغاتی است. باید سیر تحولات را در روزهای آینده ببینیم تا بتوانیم به دیدگاه شفافتری دست پیدا کنیم.
ایدئولوژی ضدآمریکایی تمام مذاهب و اذهان را درنوردیده است
وی اشاره کرد: آمریکاییها مانند موارد دیگر، در مورد خروج از یک کشور مواضع ضدونقیضی را اتخاذ میکنند. این ضدونقیض بودن مواضعشان نیز به دلیل محدودیتهایی است که آمریکا با آنها مواجه است. بهطور مثال اگر یک فرد هیچ محدودیتی نداشته باشد حرف صریح خودش را بدون ترس میزند اما زمانی که نمیتواند بر اوضاع سوار شود یک روز صحبت از رفتن و یک روز ماندن، یک روز صحبت از کاهش نیروها و روز دیگر از تثبیت نیروهایش صحبت میکند.
این کارشناس مسائل منطقه ابراز کرد: بنابراین آمریکاییها با وضعیت نامشخصی مواجه هستند. از طرفی اگر آمریکاییها بهواسطه برخی از رخدادها ناگزیر شدند که چندین دور مذاکره با طالبان را در دوحه داشته باشند، طبیعتا در روزهای آینده با مشکلات بیشتری روبه رو خواهند شد. چراکه اگر این روزها فقط ایران بود که مخالف حضور آمریکا در افغانستان بود امروزه این ایدئولوژی ضدآمریکایی تمام مذاهب و اذهان را درنوردیده است.
زارعی در انتها تأکید کرد: بنابراین آمریکا با دشواری بیشتری نسبت به گذشته مواجه است. به نظر من تنها یک گزینه پیش روی آمریکاست و آن کاهش شدید نیروها و رساندن نیروها به مرز نیروهای سمبلیک بهگونهای که بگویند ما هستیم. به همین جهت همانطور که آمریکاییها اعلام کردند که ما حدود ۶۵۰ نیروی نظامی خود را برای پشتیبانی از سفارت نگه میداریم، بیانکننده این است که آمریکاییها ناگزیر هستند بخش اعظم نیروهایشان را از افغانستان ببرند.
افغانستان , سعدالله زارعی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.