ورود مجلس به رمزگشایی از تخلفات سازمان بورس
نفیسه امامی
شاخص بورس در ماههای اخیر ۳۰ درصدکاهش پیدا کرده و سرمایهگذاران خرد ۷۰ میلیارد دلار ضرر دیدهاند. در همین راستا هم کمیسیون اقتصادی مجلس تقاضای تحقیق و تفحص از سازمان بورس و اوراق بهادار تهران را کرده و نمایندگان با گزارش کمیسیون اقتصادی برای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار موافقت کردند.
در گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس به استعفای رئیس قبلی سازمان بورس و انتصاب دهقان دهنوی بدون رعایت تشریفات قانونی و بدون توجه به شرایط احراز تصدی اشاره شده و از وزیر وقت اقتصاد، اعضای حاضر در جلسه شورای عالی بورس و اعضای هیئتمدیره این سازمان بهعنوان متخلفین یاد شده است.
محمدرضا پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به تصویب تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرده است: « با تصویب این طرح، روند جدید ارزیابی عملکرد بازار سرمایه در کشور آغاز شد و بهزودی بررسی تمام گزارشهای مبتنی بر عملکرد ناصحیح در حوزه بازار سرمایه در دستورکار قرار میگیرد.»
گزارش اخیر کمیسیون اقتصادی در حالی منتشرشده که طی ماههای اخیر بازار سرمایه در ایران افت قابلتوجهی را تجربه کرده است. شاخص کل در اوایل شهریورماه به بالای یکمیلیون و ۵۷۵ هزار واحد رسیده بود که طی روزهای گذشته تا یکمیلیون و ۳۴۰ هزار واحد هم پایین آمد بهطوریکه روز یکشنبه ۹ آبان با افت ۳۵ هزار واحدی همراه شد و ارزش معاملات کل بازار سرمایه هم با کاهش ۱۸ درصدی به رقم ۶ هزار و ۱۶۵ میلیارد تومان رسید که پایینترین سطح در ۵ ماه اخیر را ثبت کرد.
در پی این افت احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد با ۳۰ شرکت بزرگ حقوقی بازار سرمایه دیدار کرد و گفت: «دولت بیشتر به دنبال جبران کسری بودجه از طریق مولدسازی دارایی و فروش اموال مازاد است.»
شاخص کلی بازار بورس اوراق بهادار تهران در فروردینماه ۱۳۹۹ حدود ۵۰۰ هزار واحد بود که با تبلیغات و افزایش تقاضا، این شاخص پارسال به بالای ۲ میلیون واحد هم رسید ولی پسازآن افت کرد. رشد بورس اوراق بهادار تهران با افزایش عرضه صندوقهای قابل معامله دولتی شدت گرفته بود که هدف آن تأمین کسری بودجه و مقابله با کاهش درآمدهای نفتی بود.
آغاز تحقیق و تفحص از بورس
غلامرضا مرحبا ،سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با «رسالت» درباره دلایل کلید خوردن طرح تفحص مجلس از عملکرد سازمان بورس گفت: اقدامات غیرقابلقبول و عجیبی در سازمان بورس انجامگرفته و مردم سرمایه زیادی را ازدستدادهاند. به همین علت هم مجلس از بعد نظارتی و مطابق قانون اساسی به تخلفات صورت گرفته ورود کرده است. گزارشات اولیه حاکی از این است یک شرکت کاغذی که کل سرمایه ثبت شده آن ۲۰۰ میلیارد تومان بوده است در طی سه ماه وارد بورس شده و پذیرهنویسی کرده است و آن را به سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان فروخته درحالیکه این شرکت دفتر مرکزی هم ندارد.
وی افزود: سازمان بورس چگونه بر اقدامات انجامگرفته نظارت داشته که چنین اتفاقاتی در آن افتاده است و چه کسانی و با چه انگیزههایی دست به چنین اقداماتی زدهاند. اساسا سود کارگزاریها چگونه محاسبه شده است و چرا بعضی از شرکتهای بزرگ قبل از ریزش بورس مطلع شده و از آن خارجشدهاند؟ این شرکتها از رانت چه کسانی استفاده کردند؟ این موارد بخشی از ابهاماتی است که درباره عملکرد سازمان بورس وجود دارد و قرار است به آنها پرداخته شود. مرحبا با اشاره به زیان ۳۰ درصدی خریداران پالایش یکم از دولت گفت: موارد متعددی در تحقیق و تفحص بررسی میشود که فعلا برخی از مصادیق را اعلام کردهایم.وی درباره تعیین رئیس وقت سازمان بورس که بدون انجام تشریفات قانونی انجام گرفته بود، گفت: در پی تقاضا و پذیرش استعفای «حسن قالیباف اصل» از ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار، وزیر امور اقتصادی و دارایی وقت بدون رعایت تشریفات قانونی و بدون توجه به شرایط احراز تصدی این جایگاه حساس مدیریتی، محمدعلی دهقان دهنوی گزینه موردنظر خود را در جلسه مورخ ۷/ ۱۱/ ۱۳۹۹ شورای عالی بورس اوراق بهادار مطرح و بهرغم تذکر عضو ناظر مجلس شورای اسلامی به مغایرت شکلی و ماهوی این اقدام، به اخذ رأی، انتخاب، صدور حکم و معارفه رئیس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار کرده است. سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس درباره ورود مجلس به استفاده غیرمجاز از دستگاههای ماینر در ساختمان سازمان بورس گفت: اکنون این موضوع مدنظر ما نیست. مرحبا در پایان سخنانش با اشاره به اینکه تحقیق از سازمان بورس موضوعی زمانبر است، افزود: همه تلاش نمایندگان مجلس این است که مدیریت زمان خوبی انجام بگیرد. اعضای هیئت تحقیق و تفحص از سازمان بورس ۱۷ نفر هستند که درصدند جلوی انحرافات به وجود آمده را بگیرند و امیدواریم نتیجه تلاشها منجر به احقاق حق سهامداران و جبران ضرر و زیان برای آنها شود.
امید سهامداران به جبران ضرر و زیان مالی
هدف نمایندههای مدافع طرح تحقیق و تفحص از سازمان بورس این است که با اجرای هر چه سریعتر این طرح تمام ابعاد اتفاقاتی که از سال گذشته تاکنون رخداده، برای سهامداران مشخص شود.
این طرح در صحن مجلس به تصویب رسیده و کارهای مقدماتی آن در حال انجام است و طی هفتههای آینده که تبدیل به قانون شود، تحقیق و تفحص از کل بازار سرمایه شامل سازمان بورس اوراق بهادار، بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس، بورس انرژی و بورس کالا آغاز خواهد شد.
اگرچه ورود مجلس به عملکرد سازمان بورس برای بررسی ابعاد مختلف تخلفاتی که انجام گرفته است باعث شفافیت بیشتر میشود، اما سؤال مهمی که همواره مطرح است تکلیف سرمایههای ازدسترفته سهامداران خردی است که بهواسطه دعوت مسئولان در بورس حضور یافتهاند و حالا بیشتر سرمایههای خود را ازدستدادهاند؟ آیا ضررهایشان جبران میشود؟
محسن علیزاده،عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره امکان جبران ضرر سهامداران گفته است: «جبران ضرر را نمیتوانیم تضمین کنیم اما برای مردم مشخص خواهد شد که از چه کانالی این ضرر و زیان آغاز شد و چه عواملی در این جریانات مقصر بودهاند.»
در شرایط فعلی که بازهم شاخص بورس با نوسانات زیادی روبهرواست، فارغ از مسائل جناحی و سیاسی باید دلایل وضعیت نابسامان بازار با دست انداختن در سرمایه مردم برای تأمین کسری بودجه، نقش حقوقیها و شرکتهای کاغذی و کارگزاریها مشخص شود تا شاید به این واسطه از سوءاستفادههای احتمالی در آینده و بازی با سرمایه و دارایی مردم جلوگیری به عمل آید.
بازار سرمایه , بورس , مجلس شورای اسلامی , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.