وحشت بایدن از یک پرونده جنجالی
گروه بینالملل
رئیسجمهور آمریکا درست ۲۴ ساعت پس از سفر آنتونی بلینکن، وزیر خارجهاش به پکن، مواضع تندی را علیه شی جی پينگ همتای چینی خود اتخاذ کرده و وی را یک دیکتاتور خوانده است. بسیاری از تحلیلگران معتقدند مواضع اخیر جوبایدن نقطه آشکارساز شکست سفر بلینکن به پکن محسوب میشود.بدون شک در این سفر، مقامات آمریکایی درخواستهای یکطرفهای را از چین در قبال برخی تحولات و پروندههای مهم ازجمله تایوان داشتهاند که با در بسته روبهرو شدهاند. تبعات و نتایج سفر شکستخورده بلینکن به پکن خود را در رفتار و گفتار مقامات ارشد آمریکایی انعکاس داده است. در مقابل، چین واکنش خشمگینانهای نسبت به اظهارات جو بایدن،رئیسجمهور آمریکا در تشبیه کردن شی جی پینگ به دیکتاتورها داشته است.وزارت امور خارجه چین اظهارات جو بایدن را احمقانه و تحریک سیاسی غیرمسئولانه خوانده که شأن سیاسی چین را نقض میکند.
رمزگشایی از سخنان بایدن
فارغ از تحلیل ابعاد و تبعات سخنان بایدن در سطح روابط چین و آمریکا، سخنان بایدن نشان میدهد که پرونده «بالنهای چینی»کماکان به موضوعی چالشبرانگیز در سطوح امنیتی و سیاسی آمریکا تبدیل شده و کاخ سفید و پنتاگون همچنان در این پرونده محکوم هستند. اخیرا بایدن با کماهمیت جلوه دادن بحران اخیر بالون جاسوسی چین مدعی شده است:«دلیل ناراحتی زیاد شی، در زمانی که من تصمیم به ساقط کردن بالن پر از تجهیزات جاسوسی گرفتم، این بود که نمیدانست آنجاست.»
هدف از سفر بلینکن به پکن که اولین سفر یک وزیر خارجه آمریکا به چین بعد از تقریبا پنج سال بود، ازسرگیری ارتباطات در سطح بالا میان دو کشور بود. روابط دو کشور بهویژه از زمان پرواز بالونهای چین در آسمان آمریکا و سرنگونی آنها متشنجتر شده بود.هرچند بلینکن بعدازاین دیدار روشن کرد که اختلافات عمدهای بین آنها وجود دارد اما تأکید کرد که رقابت با چین نباید به مخاصمه منجر شود.در داخل آمریکا، کماکان پرونده مربوط به پرواز بالنهای جاسوسی چین و مانور چندین ساله آنها در آسمان ایالاتمتحده، تبدیل به محل مناقشه دو حزب سنتی این کشور شده است. برخی جمهوریخواهان خواستار استعفای جوبایدن به دلیل تأخیر در صدور فرمان شلیک به بالن چینی شده و در مقابل ،دموکراتها با استناد به اطلاعات افشاشده در خصوص فعالیت آزادانه و بیحدوحصر بالنهای جاسوسی در دوران ریاست جمهوری ترامپ و عدم توانایی رصد آنها توسط وزارت دفاع آمریکا، انتقادات اخیر جمهوریخواهان علیه بایدن را نوعی شانتاژسیاسی و تبلیغاتی قلمداد میکنند. جوبایدن در تازهترین مواضع خود، مدعی شده است که بالن کشفشده و ساقط شده، مصداق یک عملیات جدی امنیتی و جاسوسی علیه آمریکا محسوب نمیشود و ازاینرو، صدور دستور ساقط شدن آن زودتر از رسیدن آن به سواحل کارولینای جنوبی، منطقی نبوده است! البته برخی مقامات ارشد پنتاگون بدون اینکه سخنان بایدن را مورد استناد قرار دهند، با پیچیده و مبهم توصیف کردن ماهیت و عملکرد بالن جاسوسی چین ، عملا قطعیت گزاره «عدم جدی بودن عملیات تجسس بالن چینی»را نقض کردهاند!
ابهامات مهم در پرونده بالنهای چینی
بایدن در سخنان اخیر خود تلاش کرده است بار دیگر موضوع بالنهای چینی را ساده و کماهمیت جلوه دهد، اما در پشت پرده ماجرا بهگونهای دیگر پیش میرود! در این میان، دادههایی در حال انتشار است که هنوز قطعیت پیدا نکرده یا تکمیل نشده است. یک مقام آمریکایی میگوید بالن چینی، قادر به جمعآوری سیگنالهای ارتباطات راه دور بوده است. یک مقام ارشد وزارت خارجه که نخواست نامش فاش شود به خبرنگاران گفت که این بالن به چندین آنتن مجهز بود که امکان «انجام عملیات جمعآوری اطلاعات تجسسی» را به آن میداد.گریگوری فالکو، استادیار گروه آموزشی مهندسی سیستمها در دانشگاه جانز هاپکینز، گفت: «نوع آنتنهایی که (میبینیم) دارای کاربردهایی در فناوری تجسسی هستند و این چیزی نیست که انتظارش را در یک مأموریت علمی داشته باشیم.»کارشناسان آمریکایی میگویند دقیقا نمیدانند که چین دنبال چه نوع دادههایی در این مأموریت بوده است، اما مت کرونیگ، مدیر ارشد مرکز استراتژیک و امنیت اسکوکرافت در شورای آتلانتیک، گفت که این بالن امکان رصد تماسهای رادیویی، تلفنهای همراه و سایر ارتباطات راه دور از پایگاههای نظامی که بر فراز آنها پرواز کرد را داشته است.دکتر فالکو گفته است که صفحات بزرگ خورشیدی این بالن و این موضوع که توانست برای مدتی طولانی در آسمان آمریکا باشد مایه نگرانی است.نکته مهمتر اینکه بالن تجسسی ساقطشده چینی، بخشی از یک ناوگان بالنهای جاسوسی چین بوده که بر فراز ۵ قاره جهان پرواز میکنند. هفته پیش و همزمان با شناسایی یک بالن چینی بر فراز خاک آمریکا، رسانهها از رصد یک بالن مشابه دیگر که بر فراز آمریکای جنوبی در حرکت بود خبر دادند.هنوز بسیاری از تحلیلگران مسائل امنیتی در آمریکا ،درصدد پاسخدهی به این سؤال هستند که آیا بالن جدید کشفشده بر فراز آمریکای لاتین و حوزه کارائیب، از مأموریت تجسسی در آمریکا ( بدون آنکه شناسایی شود) بازگشته یا درحال اعزام به این مأموریت با هدایت و کنترل از راه دور چینیها بوده است!
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.