واکنشی فعال در برابر انفعال برجامی
گروه سیاسی
هفته گذشته نمایندگان مجلس، یکفوریت طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را در راستای کاهش آثار فشارهای تحریمی و ملزمسازی دیگر طرفهای برجام برای عمل به تعهداتشان در قبال ایران تصویب کردند. از مدتها قبل نمایندگان مجلس در حال چکشکاری و بررسی ابعاد مختلف طرح«اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» بودند تا با تصویب و اجراییشدن آن، جمهوری اسلامی ایران بتواند از طریق آن به اهداف چندجانبهای دست یابد. براساس این طرح، نهتنها طرفهای دیگر برجام ملزم به برداشتن گامهای عملی برای اجراییشدن تعهدات خود خواهند شد، بلکه ازسویدیگر نیز این طرح حسابشده بهنوعی فعالیتها و بخشهای متوقفشده برنامه هستهای کشور را احیا خواهد کرد.
علاوهبرآن، در خلال این طرح که رفتاری فعالانه در برابر انفعال طرفهای برجامی است، توسعه و ارتقای برنامههای هستهای نیز در نظر گرفتهشده تا بعدازاین، برنامه هستهای کشور متوقف به عملکرد و رفتار طرف غربی نباشد.
بااینحال، برخی از اصلاحطلبان و دولتیها در واکنشهایی تند و یکسویه نسبت به این اقدام مجلس، تلاش کردند تا آن را نوعی اجماعسازی غرب علیه ایران و هزینهتراشی برای کشور عنوان کنند یا حتی برخی از آنان تصویب طرح را در راستای دخالت مجلس در امور دولت بدانند. رمضانزاده، سخنگوی دولت اصلاحات در حساب توییتری خود درهمینباره نوشت: «باز پایشان را از
گلیمشان درازتر کردند! یکیاز اینها بپرسد دو تذکر در ۶ماه شما را کفایت نمیکند؟»
افزایش قدرت چانهزنی دولت با تصویب طرح
این موضعگیری منتقدین طرح در حالی است که دولت در اردیبهشت ۹۸، با سپری شدن مدت یکساله خروج آمریکا از برجام و عدم اقدام عملی از سوی اروپا، در بیانیهای، مهلت ۶۰ روزه اعلام کرد و کاهش تعهدات را کلید زد. اما همین موضوع نیز نتوانست طرف باقیمانده در توافق را به اجرای تعهدات وادار سازد.
به همین علت بود که مجلس یازدهم سعی کرد با ارائه و تصویب این طرح، ازیکسو اجرای کاهش تعهدات را قانونمند کند و به آن جنبه الزامآور ببخشد و از سوی دیگر نیز این پیام سیاسی را هم بهطرف غربی بدهد که قوه قانونگذاری کشور از هر اقدامی برای ایفای حقوق هستهای کشور دفاع خواهد کرد.
علاوه برآن درواقع مجلس شورای اسلامی با تصویب فوریتی این طرح، درصدد برآمد تا حمایت همهجانبه از حقوق هستهای را بهعنوان برگ برنده و اهرمی قوی در رویارویی با طرفهای برجامی در اختیار دولت قرار دهد. چنانکه احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیئترئیسه مجلس، نیز در توییتی پیرامون چرایی مطرحشدن طرح نوشت: «با طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها که فوریت آن به تصویب مجلس رسید، در حقیقت قدرت چانهزنی دولت را افزایش دادهایم و دولت میتواند فشار به اروپاییها و دیگر اعضای برجام را زیاد کند تا حق ازدسترفته ملت ایران را بازستاند.» با تمام این تفاسیر، به نظر میرسد این اقدام مجلس آنهم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، پیام آشکاری برای آمریکا و اروپاییها دارد، مبنیبراینکه جمهوری اسلامی ایران معطل و منتظر نتیجه انتخابات آمریکا نمیماند و رویکارآمدن هر یک از کاندیداها باعث تغییر در رویکرد راهبردی مقاومت ایران و عقبنشینی از منافع ملت نخواهد شد.
برجام , طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» , مجلس شورای اسلامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.