واقع نگری،تأثیرگذاری و جذابیت ۳ رکن تولید محتوای اسلامی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 41288
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 17 فروردین 1400 - 6:47 |
دغدغه مندی تولید محتوا از سوی رهبر معظم انقلاب بررسی شد

واقع نگری،تأثیرگذاری و جذابیت ۳ رکن تولید محتوای اسلامی

چندسالی است که در ایام روز دانشجو تصویری دست‌به‌دست شده و از Ctrl + C & V به‌عنوان دکمه‌های کاربردی کیبورد برای محتوا سازی دانشجویان یاد می‌شود. شاید کمی طنز باشد و لبخند محوی را بر رخساره بر جای بگذارد، لکن آنچه هست، سال‌ها دغدغه مندی است که اینک و باوجود فناوری‌های نوین، بیشتر می‌تواند سبب آبروریزی در سطح بین‌المللی شود.
واقع نگری،تأثیرگذاری و جذابیت ۳ رکن تولید محتوای اسلامی

سینا تفنگ‌چی
چندسالی است که در ایام روز دانشجو تصویری دست‌به‌دست شده و از Ctrl + C & V به‌عنوان دکمه‌های کاربردی کیبورد برای محتوا سازی دانشجویان یاد می‌شود. شاید کمی طنز باشد و لبخند محوی را بر رخساره بر جای بگذارد، لکن آنچه هست، سال‌ها دغدغه مندی است که اینک و باوجود فناوری‌های نوین، بیشتر می‌تواند سبب آبروریزی در سطح بین‌المللی شود.
سخن از تولید است و تولید محتوا! رهبر انقلاب اسلامی در ۵ سال از دهه ۹۰، شعار سال را بر کلیدواژه «تولید» تنظیم کرده‌اند و مخلص کلام این نگاره، با تأکید بر سخنان نوروزی ایشان مبنی بر مدیریت فضای مجازی و با تأکید بر تولید محتوا در این حوزه است.
تولید، مفهومی است که اساسا با 
۱) پوشش مویرگی و ۲) تولید فله‌ای متفاوت است. تولید نیازمند اصالت محتوا و محتوا سازی بر مبنای گزاره‌های صحیح و کاربردی است. ایشان در دیدارهای گوناگون خود با اصحاب هنر، رسانه و دانشجویان بر تولید محتوا و علم تأکید کردند و با بررسی سخنان ایشان متوجه می‌شویم که اصالت و مفید بودن از جمله تأکیداتشان و نیز از شاخص‌های اصلی تولید است.
«تولید محتوای مفید (با در نظر گرفتن شاخص‌های دقت،‌ متانت و تعبیرات صحیح) و باهدف تأمین اطلاعات موردنیاز مردم و مسئولین به‌منظور مقابله با تهاجم فرهنگی، اطلاعاتی و اخبار جعلی» در عرصه رسانه (۱۶ آذر ۱۳۷۱؛ ۲۳ آذر ۱۳۷۸)؛ «تولید کتاب‌های کوتاه و خواندنی (با رعایت شاخص‌های واقع‌نگری، شیوایی قلم و بدون اغراق و با محتوای سالم)» (۲۱ اردیبهشت ۱۳۷۲؛ ۱۱ مهر ۱۳۹۵)؛ «تولید محتوای مبتنی بر اسلام، همراه با محتوای مفید و دارای پیام، مبتنی بر جذابیت» در عرصه سینما و تلویزیون (۷ مرداد ۱۳۶۹؛ 
۲۳ آذر ۱۳۷۸؛ ۱۱ آذر ۱۳۸۳)؛ «تولید علم (با در نظر گرفتن عدم علمِ ترجمه‌ای محض) با محتوا  (دارای مضمون و حاکی از یک حقیقت قابل‌گسترش فکری» در عرصه دانش (۲۲ اردیبهشت ۱۳۷۷؛ 
۲۰ تیر ۱۳۹۴؛ ۱۷ مهر ۱۳۹۸) و «تولید محتوای اسلامی (مبتنی بر اخلاق، اعتقادات، ارزش‌ها و اصول مسلمه) تأثیرگذار و اجتماعی» در حوزه فضای مجازی 
(۱۶ شهریور ۱۳۹۴؛ ۲۲ خرداد ۱۳۹۶؛ 
۳ بهمن ۱۳۹۶؛ ۱۱ شهریور ۱۳۹۹) مواردی هستند که نشانگر تأکیدات مقام معظم رهبری در عرصه تولید محتوا و با تأکید بر تولیدی بودن به معنای نوین بودن و همراه با محتوای اثربخش و مفید است.
تأکیدات ایشان بر تولید محتوای اصیل تا به حدی است که در جلسه ۳ بهمن ۱۳۹۶ و در دیدار با اعضای شورای عالی فضای مجازی بر تقویت دستگاه تولید محتوا تأکید می‌کنند. امروزه تشت رسوایی پی‌درپی در خصوص تولیدات کپی پیستی برنامه‌های تلویزیونی، مقالات و پایان‌نامه‌های علمی و حتی اخبار در رسانه‌ها بیش‌ازپیش نمود پیداکرده و جملگی نشانگر آن است که اراده‌ای برای تولید وجود ندارد.
پذیرش دانشجوی فله ای و فاقد دانش و مهارت‌های عملیاتی، تبدیل‌شدن رسانه‌ها به روابط عمومی‌های برون‌سازمانی، عدم تقویت نیروی انسانی ایده‌پرداز و خلاق و از همه مهم‌تر عدم یا بی‌توجهی به «قوانین» برای مقابله با ناشران سرقتی محتوا و نیز کاهلی دستگاه‌های نظارتی برای تقویت دستگاه محتوایی ازجمله عواملی هستند که مانع از تولید محتوای اصیل می‌شوند.
در سالی که بر طبق بیانات مقام معظم رهبری بر «تولید»، «پشتیبانی» و «مانع‌زدایی» تأکید شده، لازم است تا وزارت علوم با تبدیل دانشگاه‌ها به مراکز کاربردی و مهارتی یادگیری دانش، موجبات نیروی انسانی خلاق، عملیاتی و همراه بادانش را فراهم کرده و با بهره‌مندی از فناوری‌هایی چون هوش مصنوعی مانع از نشر گسترده تولیدات کپی پیستی شده و تولید محتوای اصیل را رونق بخشد.
همچنین ضروری است تا معاونت مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت ارشاد با تصویب قوانین نظارتی، مانع از رسانه‌های آگهی بگیر و روابط عمومی‌های برون‌سازمانی شده و موجبات اعتلای فرهنگ تولید محتوای اصیل را در کنار مبارزه با اخبار جعلی که مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز بود در عصر تهاجم اطلاعاتی فراهم سازد. این مهم با بهره‌مندی از تجمیع داده‌ها به‌وسیله بیگ دیتا و بررسی آن توسط هوش مصنوعی به نیکی قابل انجام است و روزنامه‌نگاری تحقیقی و مبتنی بر داده را نیز تقویت خواهد کرد.
وزارت ارتباطات، صمت و معاونت مطبوعاتی نیز می‌توانند با راه‌اندازی نظام حمایتی و تخصیص مجوزها و تسهیلات لازم ضمن هدفمند کردن رسانه‌های مبتنی بر فضای مجازی، به تولید محتوای سالم، صحیح و با محتوا در آن‌ها کمک کرده و در راستای قانونی کردن فعالیت آن‌ها و کاهش خسارت‌های احتمالی در فضای مجازی حرکت کنند.
قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز با همکاری یکدیگر لازم است تا در عصر شفاف‌سازی اطلاعات، در مسیر قانونمند کردن محتوا حرکت کرده و قوانین مربوط به تولید محتوا را بیش‌ازپیش کاربردی نمایند.
بدیهی است در غیر این صورت، دغدغه‌مندی مقام معظم رهبری نه‌تنها مرتفع نخواهد شد، بلکه به لحاظ حیثیتی نیز کشور ایران به‌عنوان یک کشور مبتنی بر داده‌های جعلی، غیر خلاق و کپی پیستی در جهان مبتنی بر اطلاعات شناخته خواهد شد و اضمحلال ذهن، دیرزمانی طول نخواهد کشید که مردمانش را فرا خواهد گرفت.
در عصر مبتنی بر هوش مصنوعی که ربات‌ها می‌توانند بنویسند، پژوهش کنند و خلق کنند، تنها آدمیانی بیکار نخواهند بود که بتوانند خلاق بوده و اصیل تولید کنند.

نویسنده : سینا تفنگ‌چی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای واقع نگری،تأثیرگذاری و جذابیت ۳ رکن تولید محتوای اسلامی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.