واشنگتن متهم درجه اول پرونده افغانستان - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 50359
  پرینتخانه » بین الملل, سیاسی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 17 شهریور 1400 - 6:56 |
سیاست خارجی دولت سیزدهم بررسی شد

واشنگتن متهم درجه اول پرونده افغانستان

سیاست خارجی دولت سید ابراهیم رئیسی به‌صورت قابل‌توجهی در حال بروز نشانه‌هایی از سه مؤلفه حکمت، عزت و مصلحت است. در اولویت قرار گرفتن ارتباط با کشورهای همسایه و تقویت روابط با کشورهای جهان اسلام در کنار عدم تعجیل برای شروع مذاکرات هسته‌ای، ازجمله این نشانه‌هاست که می‌تواند تعادل در سیاست خارجی را برقرار سازد. 
واشنگتن متهم درجه اول پرونده افغانستان

مصطفی هدایی
سیاست خارجی دولت سید ابراهیم رئیسی به‌صورت قابل‌توجهی در حال بروز نشانه‌هایی از سه مؤلفه حکمت، عزت و مصلحت است. در اولویت قرار گرفتن ارتباط با کشورهای همسایه و تقویت روابط با کشورهای جهان اسلام در کنار عدم تعجیل برای شروع مذاکرات هسته‌ای، ازجمله این نشانه‌هاست که می‌تواند تعادل در سیاست خارجی را برقرار سازد. 
رایزنی‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای رئیس دولت و وزیر خارجه کشورمان در روزهای اخیر افزایش چشمگیری داشته و بسیاری از دولت‌ها خواهان گسترش روابط با ایران شده‌اند. دیپلماسی هوشمندانه ایران، فضای بازی مناسبی را برای افزایش دستاوردهای منافع ملی فراهم ساخته است. 
انتقاد از مداخلات غرب در گفت‌وگوی تلفنی با ماکرون
روز یک‌شنبه رؤسای جمهور ایران و فرانسه برای دومین بار در یک ماه اخیر به گفت‌وگوی تلفنی پرداختند. حجت‌الاسلام رئیسی در گفت‌وگو با رئیس‌جمهور فرانسه با تأکید بر اینکه سیاست مداخله نظامی ناتو و آمریکا در افغانستان شکست‌خورده است، گفت: باید شرایطی فراهم کنیم که گروه‌های افغانی به یک الگوی مورد قبول همه مردم افغانستان دست پیدا کنند و در این راستا جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد صلح و آرامش و امنیت و جلوگیری از برادرکشی در افغانستان آماده است.
سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات افغانستان به نظر پذیرش واقعیات میدانی و ملی این کشور و تلاش برای ایجاد دولت ائتلافی مورد وثوق تمامی گروه‌های فعال در عرصه سیاسی است. 
ابراهیم رئیسی همچنین با استقبال از بازنگری در روابط دو کشور و آغاز فصل نوینی از روابط دوجانبه و همکاری‌های منطقه‌ای تهران – پاریس، عنوان کرد: دولت ایران از توسعه روابط با فرانسه به‌ویژه در زمینه‌های اقتصادی و تجاری استقبال می‌کند و آمادگی داریم همکاری‌های جامع با اروپا را از فرانسه آغاز کنیم. 
به‌طورقطع استقلال سیاسی ایران و فرانسه اندوخته ارزشمندی برای برقراری روابط متوازن، قوی و پایدار میان دو کشور است و منافع مشترک ما در ممانعت از دخالت عوامل برون‌زا در این روابط است.
 تقبیح سیاست دوگانه غرب در برخورد با تروریسم
از دیگر مسائل مهم گفت‌وگوی دو رئیس‌جمهور، مسائل منطقه و تروریسم بود. ایران در روزهای اخیر تحرکات گسترده‌ای در منطقه برای فعال‌سازی دیپلماسی اقتصادی و تقویت محور مقاومت آغاز کرده و علاوه بر شرکت در نشستی در عراق، وزیرخارجه کشورمان در سفری به سوریه ظرفیت‌های جدیدی را برای سرمایه‌گذاری اقتصادی در این کشور شناسایی و مورد مذاکره طرفین قرار داد.  رئیس‌جمهور کشورمان در پاسخ به اظهارات رئیس‌جمهور فرانسه در مورد نشست سران کشورهای همسایه عراق در بغداد، بابیان این‌که ایران همواره و در مقاطع مختلف درکنار مردم عراق بوده است، عنوان داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران همواره حمایت از مردم عراق برای برقراری صلح و آرامش در منطقه بوده است و همکاری‌های درون منطقه‌ای را در جهت ایجاد امنیت و آرامش درمنطقه بسیار مفید می‌دانیم.
رئیس دولت سیزدهم درخصوص تلاش کشورهای منطقه و جهان برای مبارزه با تروریسم و داعش با بیان این‌که داعش توسط آمریکایی‌ها ایجادشده و موردحمایت قرار می‌گیرد، گفت: آمریکایی‌ها برای حمایت از داعش و تروریسم جدید باید به افکار عمومی دنیا پاسخ دهند.
حجت‌الاسلام رئیسی با تقبیح سیاست برخی کشورها که تروریسم را به بد و خوب تقسیم می‌کنند، تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران تروریسم در هر نوع آن را محکوم می‌کند و ازنظر ما فرقی بین داعش دمشق، داعش عراق و داعش خراسان وجود ندارد.
آینده افغانستان و اشتباه بزرگ آمریکا
یکی دیگر از محورهای گفت‌وگوی تلفنی ابراهیم رئیسی و ماکرون، تحولات افغانستان بود. وی درخصوص موضوع افغانستان بابیان این‌که آمریکایی‌ها اشتباه بزرگی در افغانستان مرتکب شدند و ۲۰سال اشغال این کشور هیچ سودی برای مردم آن نداشته است، عنوان کرد: در شرایط فعلی همه باید کمک کنند تا یک دولت فراگیر با مشارکت همه گروه‌ها در افغانستان تشکیل شود و اجازه دهیم مردم افغانستان سرنوشت خود را رقم بزنند.
 رئیس‌جمهور فرانسه با اشاره به تحولات اخیر در افغانستان تأکید کرد: معتقدم دولت آتی افغانستان باید حاصل اراده ملی مردم این کشور باشد و طالبان در این کشور باید به موضوعاتی همچون حقوق بشر و تعهدات بین‌المللی پایبند باشد. وی با اشاره به حضور مهاجران افغانی در ایران و مشکلات ناشی از آن بر کمک و همکاری کمیساریای عالی پناهندگان در این زمینه با ایران تأکید کرد.
تحولات افغانستان یکی از محورهای اصلی مقامات ایرانی در گفت‌وگو با مسئولان دولت خارجی و مقامات افغانی است. رئیسی در اولین گفت‌وگوی تلفنی خود نیز به این مسئله اشاره‌کرده و سیاست ایران را در قبال افغانستان شفاف‌سازی کرد. 
وی در مورد موضوع افغانستان در گفت‌وگوی تلویزیونی با مردم بیان کرده بود: افغانستان با ظلم آمریکایی‌ها جراحت بزرگی برداشته است. امروز مجامع بین‌المللی اعلام می‌کنند بیش از ۳۰ هزار کودک افغانستانی دچار مجروحیت شده‌اند. امروز ۳ میلیون افغانستانی در ایران مهمان هستند که دچار آسیب شده‌اند. حضور آمریکایی‌ها موجب تضییع حقوق بسیاری از افغانستانی‌ها شده است. راهکار افغانستان این است که دولتی در افغانستان حاکم شود که با رأی و اراده مردم افغانستان باشد ما از دولتی که برخاسته از مردم افغانستان باشد حمایت می‌کنیم. امنیت افغانستان امنیت ماست و اولویت ما ارتباط با همسایگان است. با بیش از ۵۰ مسئول کشورهای مختلف ارتباط و گفت‌وگو داشته‌ام و این تعامل ادامه خواهد داشت. دولت‌های دیگر اجازه دهند مردم افغانستان برای خودشان تصمیم بگیرند.
راهکار ایران برای صلح و ثبات در کشور همسایه یکی از جامع‌ترین راه‌حل‌هاست و در همین زمینه ایران رایزنی‌های بسیاری با کشورهای مختلف جهان داشته تا هرچه زودتر شرایط تصمیم‌گیری مردم افغانستان درباره آینده کشورشان فراهم آید. هرگونه دخالت کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در جهت عکس خواست مردم می‌تواند اوضاع افغانستان را وارد درگیری‌های داخلی و جنگ‌های نیابتی کند و علاوه بر تضییع حقوق انسانی مردم افغانستان، منافع ملی و مرزهای کشورهای همسایه را نیز تهدید کند. 
توپ مذاکرات هسته‌ای در زمین غرب
از دیگر محورهای مهم گفت‌وگوی ابراهیم رئیسی و امانوئل ماکرون، ادامه مذاکرات هسته‌ای در وین بود. رئیس‌جمهور کشورمان در این زمینه خطاب به ماکرون اعلام کرد: «ما با مذاکره مفید مخالفتی نداریم اما برنامه و نتیجه مذاکره باید لغو تحریم‌ها علیه ایران باشد، مذاکره برای مذاکره بی‌فایده است.»
رئیس‌جمهور فرانسه نیز با اشاره به موضوع هسته‌ای، ابراز امیدواری کرد که مذاکرات وین در این زمینه با حضور ایران از سرگرفته شود.
پیش‌ازاین حجت‌الاسلام رئیسی در گفت‌وگوی تلویزیونی با مردم نسبت به اهمیت نتیجه محور بودن مذاکرات سخن گفته بود: ما ابایی از مذاکره نداریم اما گفت‌وگو با فشار چه نوع گفت‌وگویی است؟ من قبلا گفته‌ام گفت‌وگو و مذاکره در دستور کار دولت است. آنچه ما دنبال آن هستیم رفع تحریم‌هاست و ما از منافع ملت یک‌قدم عقب‌نشینی نخواهیم کرد. مذاکره، باید نتیجه‌محور باشد، نه «گفت‌وگو برای گفت‌وگو» و نه «مذاکره برای مذاکره». به نظر می‌رسد که راهبرد ایران در مذاکرات هسته‌ای به گفت‌وگوهای نتیجه محور تغییر جهت داده است. تا پیش‌ازاین طولانی شدن گفت‌وگوهای هسته‌ای میان ایران و ۱+۴ که شامل محورهایی ازجمله بازگشت آمریکا به برجام و رسیدگی به نقض برجام بود، بی‌حاصل پایان می‌یافت و مسئولان سیاست خارجی دولت قبل نیز به این موضوع اذعان و اعتراض داشتند ولی راهکاری برای آن وجود نداشت. با تغییرات سیاسی در ایران، دولت جدید به دنبال نتایج قابل‌اندازه‌گیری و ملموس در مذاکرات است و تن به سیاست مذاکره برای مذاکره غرب نمی‌دهد. این واقع‌بینی جای امیدواری بسیاری در بازگشت عزت به سیاست خارجی کشور ایجاد می‌کند و راه را بر زیاده‌خواهی‌های غرب خواهد بست.

نویسنده : مصطفی هدایی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای واشنگتن متهم درجه اول پرونده افغانستان بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.