واشنگتن با کلمات بازی میکند
گروه بینالملل
اگرچه «رابرت مالی» نماینده رسمی آمریکا در مذاکرات غیرمستقیم وین محسوب میشود، اما ترجیح میدهد کمتر در خصوص برجام و آخرین وضعیت مذاکرات سخنی به میان بیاورد. رابرت مالی به مانند همیشه ( آنچه در دوران اوباما نیز شاهد آن بودیم) از حضور در جمع خبرنگاران و مصاحبه با رسانهها چندان استقبال نمیکند. او از سوی جوبایدن و بلینکن موظف است که جزئیات موارد مطرحشده در مذاکرات وین را به صورت دقیق به آنها منتقل کرده و سپس، نظر خود را در قبال هر یک از این موارد اعلام کند.
اکنون، رابرت مالی در یکی از گفتوگوهای معدود خود در خصوص مذاکرات وین، تأکید کرده است که همه تحریمهای ضد ایرانی در پایان این مذاکرات رفع نخواهند شد! نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفته است همه تحریمهای وضعشده علیه ایران در دوره ترامپ رئیسجمهور پیشین آمریکا لغو نخواهند شد. آمریکا روز جمعه ۴ تیر (۲۵ ژوئن) ادعاهای رئیس دفتر رئیسجمهور کشورمان مبنی بر لغو کلیه تحریمهای این کشور علیه صنایع نفت و کشتیرانی را تکذیب کرد.رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران گفت ۶ دور مذاکرات برجام در وین ادامه داشته ولی تاکنون توافقی حاصل نشده است. او تأکید کرد همه چیز به موضعی که ایران میخواهد اتخاذ کند، بستگی دارد.رابرت مالی این اظهارات را در مصاحبه با پایگاه «آن پی آر» بیان کرد.
رابرت مالی در ادامه گفت: ایرانیها در چارچوب مذاکرات وین خواهان لغو تمامی تحریمهایی شدند که بعد از سال ۲۰۱۸ توسط دولت ترامپ اعمال شده است. این مقام آمریکایی اما افزود «این خواسته ایران زیادی است!»
بر اساس گزارش دویچه وله، نماینده آمریکا در امور ایران همچنین تأکید کرد که کشورش آماده رفع تحریمهایی هست که برای بازگشت این کشور به برجام ضروری است و این شامل همه تحریمهای دوره ترامپ نمیشود.رابرت مالی در مصاحبه خود از ایران خواست میزان غنیسازی اورانیوم را کاهش دهد، انباشت و نوع سانتریفیوژهای مورداستفاده را محدود کند و به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز اجازه بازرسی دهد.این سخنان مالی دو روز پس از اظهاراتی مطرح شده است که در آن محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور ادعا کرده بود تحریمها لغو خواهند شد. واعظی از توافق برای برداشتن تحریمهای نفتی و کشتیرانی از سوی آمریکا خبر داده بود.طبق گفته واعظی اگر ایران برجام را رعایت کند ۱۰۴۰ تحریم اعمالشده توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا برداشته میشود. یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در همان روز بلافاصله به این سخنان واعظی واکنش نشان داد و گفت «تا بر سر همهچیز توافق نشود، بر سر هیچ موضوعی توافق نخواهد شد».
تأملی بر مواضع رابرت مالی
با وجود ادعاهای صورت گرفته در خصوص حصول پیشرفتهای قابلتوجه در ۶ دور پیشین مذاکرات هستهای ،اختلافات بر سر موضوعاتی باقیمانده و مشخص نیست این موضوعات چه زمانی حلوفصل شود.مواضع اخیر مذاکرهکنندگان بهوضوح نشان میدهد که این اختلافات در نخستین جلسه از ششمین دور از مذاکرات وین حلوفصل نشده و اختلافات بهگونهای است که احتمالا طرفهای مذاکره ناچار خواهند شد بار دیگر برای مشورت نهایی به پایتختهای خود بازگردند. در این میان، مهمترین نکته اختلافی میان ایران و آمریکا، به «پروسه رفع تحریمها» بازمیگردد. واقعیت امر این است که میان سرعت «بازگشت ایران به تعهدات برجامی »
و « رفع تحریمهای ضد ایرانی»تناسبی به لحاظ زمانی وجود ندارد.حتی اگر آمریکا دستور رفع تحریمها را صادر کند، عملیاتی سازی
این مسئله ممکن است مدتی به طول بیانجامد. این در حالی است که طرف آمریکایی اصرار دارد به محض اعلام این کشور مبنی بر بازگشت به برجام، ایران به وضعیت قبل از خروج ترامپ از توافق هستهای بازگردد! در هر حال، مواضع اخیر رابرت مالی نشان میدهد که وی و همراهانش در وزارت امور خارجه آمریکا قصد دارند «هندسه تحریمها» علیه ایران را باقی گذاشته و مانع از رفع واقعی آنها شوند.
نباید از مطالبه «راستی آزمایی» کوتاه بیاییم
تأکید خاص رهبر معظم انقلاب بر موضوع «راستی آزمایی» نشئتگرفته از همین مسئله است. با این حال طرف آمریکایی در مذاکرات وین تأکید کرده است که «راستی آزمایی» را تنها در صورتی میپذیرد که مدت زمان آن در یک بازه زمانی بسیار محدود تعیین شود! ترکیب این موارد سبب شده است تا بر سر چگونگی بازگشت آمریکا به برجام و در مقابل، بازگشت ایران به تعهدات خود در توافق هستهای اختلاف به وجود آید. در این میان، بازیگران اروپایی به مانند همیشه نقش کاتالیزور و مهره بازی طرف آمریکایی را دارند. مطابق اخبار واصله، نمایندگان هر سه کشور اروپایی( آلمان، انگلیس و فرانسه) در مذاکرات وین تأکید کردهاند که ایران نباید بر سر «تقارن زمانی بازگشت طرفین به برجام» وسواس به خرج دهد و همین فرصت !
را باید غنیمت بشمرد.ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه در تازهترین مواضع خود از ایران خواسته است تا اقدامات لازم را جهت بازگشت به توافق هستهای صورت دهد ! این در حالی است که فرانسویها خود نسبت به آنچه پشت میز مذاکرات در وین میگذرد آگاهند. آنها بهوضوح میدانند که ایالاتمتحده چگونه از حداقلیترین اقدامات جهت احیای واقعی توافق هستهای سرباز میزند! در هر حال، «رابرت مالی» در مواضع اخیر خود از “«تفکیک تحریمهای ضد ایرانی» و «باقی نگاهداشتن تحریمها» بهمثابه دو مؤلفه تاکتیکی ثابت در قبال جمهوری اسلامی ایران یاد کرده است. این سخنان بهوضوح نشان میدهد که مقامات کاخ سفید اساسا برجام را یک «سند حقوقی» ندانسته و صرفا در صدد بازگشت صوری و غیرعملیاتی به این توافق میباشند. واقعیت امر این است که تاکنون، آمریکا در مذاکرات وین کمترین تضمینی در خصوص «باقی ماندن در برجام» در صورت بازگشت به این توافق نداده است. مقامات آمریکایی معتقدند که باقی ماندن یا خروج از برجام ( در صورت احیای این توافق)، تصمیمی در حوزه ملی کشورهاست و نباید با در نظر گرفتن جرایم، تضمینها و موانع جدید در این مسیر، استقلال دولتها را به مخاطره انداخت!ادعایی که قطعا در قبال یک توافق بینالمللی مانند برجام صادق نیست!
آمریکا , بایدن , مذاکرات وین
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.