هشدار لوکاشنکو به آتلانتیکیها
الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس در مصاحبه با یک خبرنگار اوکراینی مواضع بلاروس در قبال جنگ اوکراین و روسیه، تنشها با لهستان و ناتو بهویژه کشورهای حوزه بالتیک را تشریح کرد.به گزارش خبرگزاری دولتی «بلتا» بلاروس، او در مصاحبه با ««دایانا پانچنکو» خبرنگار اوکراینی هشدار داد، اگر اوکراین، کشورهای بالتیک یا لهستان بهشدت علیه بلاروس اقدام کنند، کشورش فورا پاسخ میدهد.لوکاشنکو گفت: «فقط یک تهدید میتواند وجود داشته باشد: تجاوز به کشور ما. اگر تجاوز حتی از طرف اوکراین، لهستان، لیتوانی (یا) لتونی آغاز شود، ما با هر آنچه در اختیار داریم فوراً پاسخ خواهیم داد».
پاسخی که جدی خواهد بود
رئیسجمهور بلاروس ادامه داد، پاسخ (به هرگونه تجاوز) بسیار زیاد خواهد بود….ما با آنها رقابت نمیکنیم. بااینحال، ما یک ضربه بزرگ به آنها خواهیم داد و آنها درنهایت با ضرر و زیان زیادی روبه رو خواهند شد.
لوکاشنکو اعلام کرد که در صورت عدم تجاوز به بلاروس، از تسلیحات اتمی روسیه مستقر در کشورش استفاده نخواهد شد اما اگر این اتفاق بیفتد، بلاروس تعلل نخواهد کرد و از همه زرادخانه خود استفاده خواهد کرد.
وی در بخشی از مصاحبه با روزنامهنگار اوکراینی درباره جنگ روسیه و اوکراین حرف زد و اعلام کرد، امکان جلوگیری از این جنگ وجود داشت.رئیسجمهور بلاروس که نزدیکترین متحد روسیه است، گفت: «این جنگ قابل جلوگیری بود. در هر برهه از زمان، همین حالا امکان جلوگیری از آن وجود دارد و البته میتوانست قبلا جلوی آن گرفته شود».
میانجیگری بلاروس میان روسیه و اوکراین
وی با یادآوری نقش میانجیگرانه خود بین سران روسیه و اوکراین در زمان ریاست جمهوری «پترو پوروشنکو» رئیسجمهور سابق اوکراین و میزبانی از توافقات «مینسک» گفت: «من رابط بین پوروشنکو و پوتین بودم که بین آن دو رفتوآمد داشتم درنتیجه من با همه مسائل آشنا بودم».
رئیسجمهور بلاروس در این مصاحبه اعلام کرد، توافقات مینسک وضعیت ویژهای را برای مناطق خاصی از دونتسک و لوهانسک وضع و انتخابات محلی را در آنجا برگزار میکند.چیزی است که شما نمیدانید و هیچکس نمیداند. ما این موضوعات را با پوروشنکو و پوتین در میان گذاشتیم البته نه بهصورت (نشست سهجانبه) بلکه بهصورت جداگانه اما من صحبتم با پوتین را به خاطر دارد. به او گفتم: “گوش کن، این گزینه خوبی است. چراکه نه؟ بهتدریج، طی یک سال، دو یا سه سال، این قلمرو (لوهاسنک، دونتسک و منطقه شرقی دونباس) منطقه مورد مناقشه نخواهد بود».
رئیسجمهور بلاروس تأکید کرد که پترو پوروشنکو رئیسجمهور سابق اوکراین به پیشنهاد او درباره منطقه شرقی دونباس پاسخ مثبت نداد.
پردهبرداری از ماجرای انتخابات در دونباس
به روایت لوکاشنکو، پترو پوروشنکو، رئیسجمهور وقت اوکراین از برگزاری انتخابات خودداری کرد و «به من گفت: «چرا باید این انتخابات را برگزار کنم؟ آنها تحت کنترل روسیه برگزار خواهند شد.» من به او گفتم: «پترو، خوب امسال، ظاهرا انتخابات تحت کنترل روسیه برگزار میشوند. این چیزی است که ما میتوانیم روی آن توافق کنیم. این قابلمذاکره است». من پیشنهاد کردم:« من در آنجا انتخابات برگزار خواهم کرد همانطوری که پوتین و پوروشنکو موافق باشند. پوروشنکو نپذیرفت. پوتین با همهچیز موافقت کرده بود».خبرنگار اوکراینی از لوکاشنکو سؤال کرد، در صورت موافقت پوروشنکو با پیشنهاد او آیا دونباس بهعنوان یک منطقه خودمختار به حاکمیت اوکراین برمیگشت؟
خطای بزرگ زلنسکی
رئیسجمهور بلاروس در جواب به این سؤال ضمن تکرار موضع خود درباره نقشآفرینی توافقات مینسک برای حلوفصل اختلافات روسیه و اوکراین بر سر منطقه شرقی دونباس، بهشدت علیه مواضع ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور کنونی اوکراین و مواضع غربگرایانه او و تأکیداتش برای عضویت در ناتو موضع گرفت.
او در جواب به سؤال خبرنگار اوکراین اعلام کرد، «عملاً بله (منطقه دونباس بهصورت یک منطقه خودمختار به حاکمیت اوکراین برمیگشت) اما او (پوروشنکو) میترسید که افراد اشتباهی در آنجا(انتخابات ریاست جمهوری اوکراین) انتخاب شوند. شما مرز را در آنجا تحت کنترل خود میداشتید همه اینها (برای) اوکراین بود. افراد اشتباهی انتخاب شدند اما این مردم هستند که رأی میدهند. آنها سال آینده به افراد درست رأی خواهند داد. این همان چیزی بود که ما بحث کردیم. باید آن موقع مشکل حل میشد، توافقات مینسک باید اجرا میشد».
اوکراین به تعهدات خود پایبند نبود
خبرنگار اوکراینی از او سؤال کرد که آیا روسیه قرار بود بهصورت کامل به تعهدات خود در توافقات میسنک در رابطه با اوکراین اجرا کند؟
لوکاشنکو جواب داد: «۱۰۰ درصد (روسیه تعهداتش را اجرا میکرد). شما نمیتوانید (روسیه) را مقصر بدانید و حقایق بازگوکننده چنین چیزی نیست اما درباره اینکه اوکراین به تعهداتش احترام نگذاشت، حقایق بسیاری وجود دارد».
اظهارات این مقام ارشد بلاروس درباره جنگ اوکراین و روسیه و تأکیدهای مکرر او به لزوم حفظ توافقات مینسک در شرایطی انجام میشود که مقامهای مسکو بارها طی سالهای گذشته ضمن ابراز نگرانی درباره وضعیت اوکراینیهای روس تبار در منطقه دونباس، کییف را به نقض تعهدات خود در توافقات مینسک متهم کرده است.
به گفته مقامهای روسیه، یکی از دلایل آغاز «عملیات نظامی ویژه در اوکراین»، اجابت درخواست کمک دونتسک و لوهانسک برای حفاظت از آنها در برابر حملات ارتش اوکراین بوده است.مقامهای بلاروس طی هفتههای اخیر و با شدت گرفتن تنشها با برخی کشورهای اروپایی عضو ناتو از قبیل لهستان، بارها درباره هرگونه تجاوز ناتو و غرب هشدار داده و از تصمیم بلاروس برای استقرار تسلیحات اتمی روسیه در خاک بلاروس بهعنوان ابزاری بازدارنده برای مقابله با تجاوزات احتمالی دفاع کردهاند.
حرکت خطرناک آمریکا در جنگ اوکراین
از سوی دیگر، یک مقام آمریکایی اعلام کرد که واشنگتن با ارسال جنگندههای اف -۱۶ از سوی دو کشور دانمارک و هلند به اوکراین موافقت کرده و این کار پس از تکمیل روند آموزش خلبانان اوکراینی برای استفاده از این جنگندهها صورت میگیرد.
درحالیکه اوکراین فعالانه به دنبال دستیابی به جنگندههای اف -۱۶ ساخت آمریکا است، این مقام دولت آمریکا گفت که واشنگتن به دانمارک و هلند تضمین رسمی داده که آمریکا درخواست انتقال اف -۱۶ به اوکراین را پس از آموزش خلبانان تسریع خواهد کرد.«ووپکه هوکسترا» وزیر امور خارجه هلند دراینباره اعلام کرد که این کشور از تصمیم واشنگتن برای هموار کردن مسیر ارسال جنگندههای اف -۱۶ به اوکراین استقبال میکند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.