هشدار بایدن به نتانیاهو
گروه بینالملل
این روزها موضوع سفر دو مقام ارشد رژیم صهیونیستی به واشنگتن، به بحرانی سیاسی در میان سناتورها و نمایندگان کنگره منتج شده است. از یکسو اسحاق هرتزوگ،رئیس رژیم صهیونیستی جهت دیدار با جو بایدن و مقامات کاخ سفید راهی کاخ سفید شده است. برخی دموکراتهای کنگره اعلام کردهاند سخنرانی هرتزوگ در کنگره را تحریم خواهند کرد.روزنامه نیویورکتایمز در این خصوص مینویسد: «پیشازاین گزارششده بود که «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی، در حالی روز سهشنبه برای دیدار با «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا راهی واشنگتن خواهد شد که اختلافات عمیقی بین بایدن و «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر کابینه تلآویو وجود دارد و دعوت از هرتزوگ، اشتباه بوده است.»
اما ماجرا به این نقطه ختم نمیشود! برخی سناتورهای کنگره مانند تام کاتن، تد کروز و لیندسی گراهام که ارتباطات گستردهای با لابی آیپک دارند، معتقدند دولت بایدن با دعوت از هرتزوگ(رئیس رژیم صهیونیستی )بهجای نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم دچار اشتباه بزرگی شده و روابط کلان واشنگتن-تلآویو و لزوم همافزایی مطلق این دو در نظام بینالملل را نادیده انگاشته است! البته اخیرا رئیسجمهور آمریکا در مکالمهای تلفنی با نتانیاهو، از او نیز جهت سفر به واشنگتن دعوت به میان آورد اما بر همگان مسجل است که چنین دعوتی ، بیشتر جنبهای ظاهری و تشریفاتی دارد.
نارضایتی دموکراتها از نتانیاهو
واقعیت امر این است که نارضایتی شدید دموکراتها نسبت به نتانیاهو و کابینه وی ( متشکل از افرادی مانند اسموتریچ و بن گویر) نه به دلیل توحش و نژادپرستی آنها، بلکه به دلیل ارتباطاتی است که میان این افراد و سران حزب جمهوریخواه وجود دارد! دموکراتها از تمایل نتانیاهو و بن گویر نسبت به سرکارآمدن دوباره جمهوریخواهان در رأس معادلات سیاسی و اجرایی واشنگتن آگاه هستند. فراتر از آن، نتانیاهو با استمرار شهرکسازیها در اراضی اشغالی و بر هم زدن راهکار دودولتی مدنظر دموکراتها، در پیشبرد پروژههای منطقهای کاخ سفید نیز خلل ایجاد کرده است. در چنین شرایطی مخالفت دموکراتها با نتانیاهو و حتی هرتزوگ را میتوان نوعی مخالفت تاکتیکی و مقطعی و نه مخالفت دائمی و راهبردی تلقی کرد.
طی روزهای اخیر برخی رسانههای وابسته به حزب دموکرات و حتی نمایندگان کنگره، سخن از نژادپرست بودن کابینه نتانیاهو به میان میآورند. اگرچه چنین ادعایی صحیح است اما طرح آن از سوی دموکراتهایی که بارها در پروژههای خونین و سرکوبگرایانه تلآویو علیه فلسطینیان و ملتهای منطقه نقش حامی مطلق تلآویو را ایفا کردهاند ، جای بسی تأمل دارد.در اینجا مخالفت دموکراتها با نتانیاهو و سیاستهای کابینه وی، نهتنها گرهخورده با معادلات انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۴ آمریکا، بلکه گرهخورده با اغراض سیاسی و تاکتیکهای منطقهای این حزب میباشد. در چنین شرایطی ادعای آنکه دموکراتها مخالف توسعهطلبی و جنایات و نژادپرستی صهیونیستها بوده و در مقابل، صرفا جمهوریخواهان حامی این روند هستند ، نوعی آدرس نادرست محسوب میشود؛ زیرا هر دو حزب سنتی آمریکا در شکلگیری، استمرار و تثبیت این جنایات در مقاطع مخالف زمانی نقش پررنگی ایفا کردهاند.
اولتیماتوم بایدن به نتانیاهو
پایگاه خبری صهیونیستی «واینت» با انتشار گزارشی، جزئیات جدیدی از تماس تلفنی «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم اشغالگر را منتشر کرد. «توماس فریدمن» روزنامهنگار آمریکایی، ضمن فاش کردن جزئیات جدیدی از گفتوگوی بایدن و نتانیاهو در نیویورکتایمز مینویسد: رئیسجمهور آمریکا به نتانیاهو گفته که «لطفا از تلاش برای تسریع کودتای قانونی خود دست بردار. اولازهمه، باید اجماع ایجاد شود.»
در ادامه این گزارش آمده است: به گفته فریدمن، «این واقعیت پیام روشن و واضح بایدن به نتانیاهو بود: همین حالا بس کن.»
فریدمن در ادامه گزارش خود مینویسد:« بایدن، نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت کرد و به او گفت که میخواهد موضعش پسازاین تماس، برای همه اسرائیلیها روشن شود. بایدن با این کار، احترام خود را به تظاهرات در اسرائیل نشان داد!»
روزنامهنگار آمریکایی در پایان تصریح میکند: «بایدن با این موضع، تمایلش را درخصوص توقف سرعت بخشیدن به کودتای قانونی بدون دستیابی به اجماع ملی، نشان داد؛ کودتایی که توانایی دادگاه عالی اسرائیل برای نظارت بر تصمیمات و انتصابات کابینه تلآویو را بسیار کاهش میدهد.»
شامگاه دوشنبه، هفدهم جولای بود که «جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید از تماس تلفنی رئیسجمهور آمریکا با نخستوزیر رژیم صهیونیستی خبر داده و گفت بایدن، نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت کرده است.
اختلافاتی که به قوت خود باقی است
روزنامه «تایمز اسرائیل» در خبری به نقل از بیانیه دفتر نخستوزیر تلآویو اعلام کرد: دعوت از نتانیاهو برای سفر به واشنگتن در جریان یک مکالمه تلفنی «طولانی و گرم» انجام شده است. نتانیاهو این دعوت را پذیرفته و آنها توافق کردهاند که کارکنانشان تاریخ این دیدار را مشخص کنند. نتانیاهو همچنین بایدن را در جریان آخرین تحولات مربوط به طرح اصلاحات قضائی قرار داده و گفته کابینه او قصد دارد هفته آینده این طرح را به تصویب برساند.
مخالفتهای کاخسفید با طرح تغییرات قضائی در سرزمینهای اشغالی و عدم توجه کابینه نتانیاهو به توصیههای بایدن، باعث شده تا حدود ۶ ماه روابط تلآویو و واشنگتن دچار تنش شود؛ به همین خاطر هم نتانیاهو از زمان قدرت گرفتن تاکنون به کاخسفید دعوت نشده بود. همانگونه که اشاره شد، دولت آمریکا بهجای نتانیاهو، از «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی برای سفر به واشنگتن دعوت کرد. پیشتر روزنامه «یدیعوت آحارونوت» با انتشار گزارشی از مخالفتها با سفر رئیس رژیم صهیونیستی به آمریکا، این دعوت را «توهین به بنیامین نتانیاهو» توصیف کرده و نوشته بود که نخستوزیر تلآویو هفت ماه است كه در انتظار دعوتنامهای از کاخسفید است.
در ادامه گزارش این روزنامه آمده است: وزرای کابینه نتانیاهو میگویند که «موضع دولت بایدن در قبال اسرائیل، شدیدتر از دولت اوباما است.» حتی وزرایی هستند که مدعیاند هرتزوگ با توجه به وضعیت نتانیاهو باید دعوت به کاخ سفید را رد میکرد.
طی ماههای گذشته بایدن و مقامات کاخسفید بارها مخالفت خود را با این طرح اعلام و خواستار توقف آن برای حفاظت از دموکراسی شدند؛ اما در مقابل، نتانیاهو و اعضای کابینهاش، مخالفت واشنگتن را مصداق دخالت در امور داخلی توصیف کردند تا این چالش بین دو متحد سنتی عمیقتر شود.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.