هزینه فروختن نفت کشور با ارز ملی بیشتر از آورده‌اش خواهد بود - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 63720
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 21 فروردین 1401 - 6:29 |
کامران ندری، کارشناس مسائل اقتصادی:

هزینه فروختن نفت کشور با ارز ملی بیشتر از آورده‌اش خواهد بود

کامران ندری، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «رسالت» با اشاره به اینکه روسیه کشورهای خریدار انرژی را تحت‌فشار قرار داده است تا با ارز ملی این کشور یعنی روبل با پشتوانه طلا خریداری کنند، درخصوص اینکه شنیده‌ها حاکی از آن است ایران نیز قصد چنین کاری دارد، می‌گوید: مقدور بودن این کار هنوز مشخص نیست، اما طراحان این طرح می‌خواستند ریال را با طلا مرتبط کنند و روسیه نیز همین نظر را دارد.
هزینه فروختن نفت کشور با ارز ملی بیشتر از آورده‌اش خواهد بود

کامران ندری، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «رسالت» با اشاره به اینکه روسیه کشورهای خریدار انرژی را تحت‌فشار قرار داده است تا با ارز ملی این کشور یعنی روبل با پشتوانه طلا خریداری کنند، درخصوص اینکه شنیده‌ها حاکی از آن است ایران نیز قصد چنین کاری دارد، می‌گوید: مقدور بودن این کار هنوز مشخص نیست، اما طراحان این طرح می‌خواستند ریال را با طلا مرتبط کنند و روسیه نیز همین نظر را دارد.
وی افزود: یعنی نوعی برگشت به استانداردی که در قرن نوزدهم در دنیا وجود داشت و واحد پول را معادل یک مقدار معین طلا تعریف می‌کردند و در آن شرایط کشوری که ریال شما را گرفته است می‌تواند در ازای مبلغ ریال از بانک مرکزی شما طلا دریافت کند. 
ندری ادامه داد: اقتصادهای بزرگ دنیا بعد از جنگ جهانی دوم اعلام کردند امکان اینکه بتوانند آن سیستم را ادامه دهند، به آن متعهد باشند و رابطه پولشان با طلا را حفظ کنند، ندارند و نتوانستند این رویه را دنبال کنند.
این کارشناس تصریح کرد: هرچند کشورهای دیگری مانند ونزوئلا سعی داشتند پل ارتباطی واحد پولشان را با ذخایر نفتی‌شان برقرار کنند اما موفق نشدند. با این اوصاف هنوز هم بعید به نظر می‌رسد که کشوری بتواند این کار را انجام دهد و جایگزینی ارز ملی با پشتوانه طلا برای ذخایر نفتی به‌جای دلار را به سرانجام برساند زیرا آن دوران سپری شده است.
 روسیه موفق به حذف دلار از معاملات بین‌المللی خود نخواهد شد
او می‌گوید: به نظر من نه روسیه موفق به حذف دلار خواهد شد و نه کشور دیگری. زیرا نمی‌توانند به این تعهد پایبند بمانند. هم‌اکنون نیز به لحاظ قانون پولی و بانکی، ریال معادل مقدار معین طلاست. به این معنی که من و شما به‌عنوان شهروندان ایرانی باید مطمئن باشیم معادل هر ریالی که دولت چاپ کرده است ذخیره طلا وجود دارد.
ندری خاطرنشان کرد: ایران اعلام کرده است ما بعدازاینکه روسیه طرح مذکور را اجرایی کرد، دراین زمینه اقدام می‌کنیم. روسیه نیز بعدازاین داستان به کشورهایی که از او نفت می‌خرند فشار آورد که خرید نفتشان را از طریق پرداخت روبل انجام دهند. طبیعتا کشورهای خریدار نیز گفتند این روبل را برچه اساسی نگهداری کنیم؟ به همین دلیل اعلام کردند روبل را با طلا مرتبط می‌کنیم. تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: بااین‌حال به نظر من در دنیای امروز نشدنی است. ایده‌ها روی کاغذ مطرح می‌شوند اما اینکه در عمل چقدر امکان اجرایی شدن داشته باشند مهم است و بعید است در سطح دنیا مورد استقبال قرار بگیرد.
وی عنوان کرد: چین با وجود اقتصاد بزرگی که دارد تابه‌حال چنین ادعایی نکرده است. کشورهایی که با مشکل مواجه می‌شوند ازجمله ونزوئلا و روسیه برای حل مشکلشان این ایده‌ها را مطرح می‌کنند. هرچند روی کاغذ نمی‌توان آن‌ها را رد یا تأیید کرد اما درحد همین ایده است.
 در ازای نفت کشورمان ریال دریافت کنیم و پس‌ازآن ریال را تبدیل به دلار کنیم،کار پرهزینه و کم عایده‌ای است
ندری گفت: کشورهایی مانند چین، روسیه و ایران می‌توانند یک حلقه معاملاتی براساس ارزی که خودشان تعیین می‌کنند، تشکیل دهند. اما تمام این کشورها برای رفع نیازهایشان محتاج کشورهای دیگر نیز هستند. به طورمثال اگر چین و روسیه و ایران و چند کشور دیگر می‌توانستند تمام نیازهایشان را در اتحاد اقتصادی که ایجاد می‌کنند، برطرف کنند می‌توانستند واحد پول غیردلاری را برای خودشان تعریف کنند. اما نمی‌توانند زیرا نیازمند هستند با تمام دنیا ارتباط داشته باشند و این ارتباط نیز ازلحاظ مالی یا با یورو و یا با دلار برقرار می‌شود.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: به طورمثال فرض کنید ما نفتمان را می‌فروشیم و در ازای آن ریال دریافت می‌کنیم. اما درنهایت چه می‌شود؟ درست است که این کار تاحدودی تقاضا برای ریال را افزایش می‌دهد و کشورهای دیگر برای اینکه بتوانند محصولات صادراتی ایران را بخرند باید از ما ریال بخرند. لذا ریال را از ما می‌خرند و مجدد همان ریال را به خودمان می‌دهند. حال ما با ریالی که از آن‌ها گرفتیم باید چه کنیم؟ مجددا باید آن را بدهیم و یورو و دلار بخریم و ممکن است این کار نیز برای خودمان مشکل ایجاد کند. 
ندری درانتها متذکر شد: این کار هزینه‌های زیادی دارد و درنهایت آورده خاصی برای ما نخواهد داشت. ما اگر عرضه و توان داشتیم ارزش پول ملی کشورمان را طی سال‌های اخیر برای مردم خودمان حفظ می‌کردیم، حال که شرایط به این روز رسیده است با این ریال می‌خواهیم چه کنیم؟

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای هزینه فروختن نفت کشور با ارز ملی بیشتر از آورده‌اش خواهد بود بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.