نگاهی به عوارض جانبی واکسن فایزر
گروه اجتماعی
پس از ممنوعیت واردات واکسنهای آمریکا و انگلیس توسط مقام معظم رهبری، رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا اعلام کرد، واکسنهای تولیدشده در شرکت فایزر تنها گزینه برای خرید نیست، بلکه واکسنهای دیگری نیز هستند که با شرایط کشور مطابقت دارند. قیمت واکسن و زنجیره انتقال سرد منفی ۷۰ درجهدو نکتهای است که مصطفی قانعی در مورد واکسن فایزر اعلام کرده و این دو زیرساخت در کشور ما فراهم نیست. به گفته رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا، ایران امکان این را دارد واکسنی که زنجیره سرد آن با زیرساخت کشور همخوانی دارد و قیمت آن نیز مناسبتتر است و تولید یک شرکت معتبر هم هست، خریداری کند. بنابراین دلیلی ندارد واکسنی را تهیه کند که زیرساخت انتقال آن را در کشور بهطور کامل ندارد. از سوی دیگر آنچه اسباب نگرانی بوده، مشکلاتی است که برای دریافتکنندگان این واکسن ایجادشده و تاکنون ۳ نفر به دلیل تزریق آن، جان خود را ازدستدادهاند و پیشتر این بحث مطرح بود که بسیاری از دریافتکنندگان واکسن «فایزر-بیونتک» در کشورهای آلمان و انگلیس دچار حساسیت شدید شدهاند.
همچنین این موضوع در رسانهها بازتاب یافته که هزاران پرستار و کارمند مراکز پزشکی آمریکا به این دلیل که از عوارض جانبی واکسن فایزر هراس دارند، از دریافت آن امتناع کردهاند. روزنامه دیلی میلی گزارش داده که طبق نظرسنجیها ۶۰ درصد کارکنان یک مرکز نگهداری سالمندان در ایالت اوهایو، حدود نیمی از کارکنان بخش بهداشت یکی از مناطق کالیفرنیا و ۴۰ درصد از پرستاران شهر لسآنجلس از دریافت واکسن کرونا خودداری نمودهاند.
روزنامه دیلی میلی نوشته است که تنها در دو بیمارستان ایالت کالیفرنیا، واکسنهای کرونا بلااستفاده در قفسهها ماندهاند و پرستاران حاضر به تزریق آنها نیستند. ازاینرو شماری از کارکنان این دو مرکز که از عوارض جانبی نگرانی ندارند، واکسنهای اضافه را به بستگان خود تزریق میکنند. نکته عجیبتر آنکه نتیجه آزمایش کرونای یک پرستار آمریکایی هشت روز پس از تزریق واکسن کرونای محصول مشترک شرکت داروسازی آمریکایی «فایزر» و شرکت داروسازی آلمانی «بیونتک» مثبت شده است. رسانهها گزارش کردهاند که در فلسطین اشغالی هم حدود ۲۴۰ اسرائیلی بعد از تزریق واکسن، تست کرونای آنها مثبت تشخیص دادهشده! این مسئله در ایتالیا و مکزیک هم اتفاق افتاده و حتی با دریافت دز نخست واکسن به جمع مبتلایان این بیماری پیوستهاند. از طرفی ۴ نفر از داوطلبان که در سومین فاز آزمایشهای بالینی در آمریکا به فلج موقت صورت دچار شدند.
۲ نفر از ساکنان خانه سالمندان در نروژ هم بهطور ناگهانی پس از دریافت واکسن کرونای فایزر، جانباختهاند و با ارسال بیانیهای از سوی مدیر پزشکی آژانس دارویی نروژ اعلامشده «باید ارزیابی شود که آیا واکسن منجر به مرگ شده و یا اینکه حادثهای بوده که بلافاصله پس از واکسیناسیون اتفاق افتاده است».
بر همین اساس نمایندگان مجلس، واکسن فایزر را «مشکوک» و تهدید برای امنیت ملی خوانده و گفتهاند: «احتمالاواکسنهای خارجی «آثار ژنتیکی» داشته باشد».
در همین رابطه، محسن روحالامینی، نماینده تهران که از سوی مجلس مسئول پیگیری واکسن شده است، تأکید کرده، باید کشورهای تولیدکننده واکسن را «۵ سال روی مردم خودشان آزمایش کنند» و بعد اگر «صلاح و صرفه» بود، اقدام به خریداری این واکسنها شود».
او عنوان کرده که ممکن است این واکسنها «آثار ژنتیکی» روی مردم ایران داشته باشد و «امنیت و منافع ملی را به خطر بیندازد».
خبرگزاری تسنیم نیز گزارشی از سخنان علی کرمی، استاد دانشگاه بقیهالله منتشر کرده که گفته است بحث واردات واکسن به حوزه «امنیت ملی» بازمیگردد و «نمیتوان اجازه داد که هر واکسنی وارد شود و به مردم تزریق شود، آنهم واکسنهایی که ژنی هستند».
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی هم تأکید کرده، کشورهای غربی تاکنون نتوانستهاند حکومت را «بهزانو» دربیاورند ولی ممکن است الان از طریق واکسن «بخواهند مردم ما را دچار آسیبهایی کنند که غیرقابلبازگشت باشد».
شهریاری از دولت خواسته است که واکسن موردنیاز را از کشورهایی مثل چین، روسیه و کوبا تأمین کند.
امیرحسین قاضیزاده، نایبرئیس مجلس نیز واکسن فایزر را «مشکوک» خوانده و گفته است: مسئولان باید دنبال تولید واکسن داخلی باشند.
در جلسه علنی روز یکشنبه، ۲۱ مهرماه مجلس ایران نیز بیانیهای با امضای ۲۰۰ نماینده مجلس منتشرشده است که ضمن حمایت قوی از «ستاد اجرایی فرمان امام» که برای تولید واکسن ایرانی کرونا تلاش میکند، تأکید شده که شرکتهای تولید واکسن خارجی «مستندات علمی و مدارک زیرساخت تولید» را ارائه ندادهاند و واردات آنها موجب «تهدید سلامت» مردم خواهد شد.
سعید نمکی، وزیر بهداشت هم با حمایت از اظهارات مقام معظم رهبری گفته است، دستور رهبری برای منع ورود واکسن انگلیسی و آمریکایی «متکی بر دیرینه شیطنتآمیز کشورهای آمریکا و انگلیس در مسائل ما و جنبههای علمی است». نمکی تأکید کرده، واکسن را از مطمئنترین منابع وارد میکنیم و اگر تشخیص دهیم واکسن کشوری بیخطر است اقدام میکنیم. به گفته سعید نمکی، ایران در آینده نزدیک یکی از سازندگان اصلی واکسن در منطقه خواهد بود و تا پایان بهار واکسن ایرانی بهصورت انبوه تولید میشود.
وی تأکید کرده، تستهای واکسن کرونا در مرحله نخست موفق آمیز بود و بهزودی در فاز دوم و سوم دوم و سوم روی گروههای بیشتری تست خواهد شد.
محمدرضا صالحی، مجری تست بالینی واکسن کرونا نیز تأکید کرده این واکسن یکی از ایمنترین و کمعارضهترینها در بین مدلهای مختلف واکسن است.
پیشتر دبیر ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرده بود مرحله تزریق واکسن کرونا که در دو فاز چهاردهروزه به ۵۶ نفر داوطلب انجامشده بعد از آنکه نتیجه این آزمایش دو ماه دیگر مشخص شود، در ۶ تا ۷ ماه آینده واکسن کرونای ساخت ایران به مرحله تولید نیمهصنعتی خواهد رسید.
حمیدرضا جمشیدی، در یک برنامه تلویزیونی بابیان اینکه واکسن کرونایی که تست انسانی آن روز سهشنبه نهم دیماه آغازشده «در آزمایش روی حیوانات بالای ۹۰ درصد مؤثر بوده است»، گفته: «فاز اول این آزمایش پس از ۱۴ روز با تکرار دز دیگر واکسن تمام میشود و نتایج بعد از دو ماه مشخص میشود».
دبیر ستاد ملی مقابله با کرونا، درباره تولید انبوه واکسن کرونا در ایران و شروع واکسیناسیون گفته که «تاریخ قطعی نمیتوان پیشبینی کرد، اما امیدواریم ۶ یا ۷ ماه آینده به نقطه تولید نیمهصنعتی برسیم».
او عنوان کرده «ما در کنار ساخت واکسن بحث راهاندازی خط تولید را هم دنبال کردهایم و خط تولید نیمهصنعتی برای تولید یکمیلیون و ۵۰۰ هزار دز داریم، اما باید منتظر نتایج تست واکسن بشویم» .
ظاهرااستفاده از مواد ژنتیک هم یکی دیگر از روشهای ساخت واکسن کروناست که در ستاد اجرایی امام و در یک شرکت دانشبنیان ازاینروش برای تولید واکسن استفادهشده و تاکنون روی موش آزمایششده و بهزودی روی میمون هم آزمایش خواهد شد. دو روش دیگر هم در دستور کار قرارگرفته که ساخت واکسن با استفاده از پروتئین انجام میشود و در انستیتو پاستور ازاینروشها برای ساخت واکسن استفاده میکنند که آنهم به مرحله آزمایش روی میمون رسیده و نتایج خوبی هم داشته است.
آنطور که دبیر ستاد ملی مقابله با کرونا تأکید کرده،«تقریباهمه روشهایی که در دنیا برای ساخت واکسن مورداستفاده قرار میگیرد در ایران هم مورداستفاده قرارگرفته است».
جمشیدی بانام بردن از «حسن میرشمسی» از مدیران پژوهش و مسئول واحد تولید واکسنهای پزشکی انستیتو رازی در دهههای سی تا پنجاه خورشیدی، گفته که «ما گاهی یادمان میرود که چه زیرساختهایی در تولید واکسن در کشور داریم، ما بزرگانی مثل
میر شمسی داشتهایم و امروز هم میرشمسیهای جوان بسیار عالمانه و عاشقانه شبانهروز دارند کار میکنند و واکسن دیفتری، کزاز، هپاتیت، فلج اطفال را خودمان تولید میکنیم و مصرف میکنیم».
دبیر ستاد ملی مقابله بابیان اینکه تا یک ماه دیگر تزریق انسانی واکسن کرونای انستیتو رازی هم آغاز میشود، گفته «بههرحال با تمرکزی که روی ساخت واکسن کرونا به وجود آمده است چه به نتیجه برسیم چه نرسیم پایه علمی کشور ارتقا مییابد و تهدید کرونا، فرصتهای جدیدی برای کشور به وجود آورده است».
همچنین توافقنامه همکاری برای آزمایش و تولید واکسن کرونا میان ایران و کوبا امضاشده و قرار است فنآوری واکسن کوبایی به ایران انتقال یابد، مشروط به اینکه کوباییها مرحله سوم آزمایش انسانی را در ایران انجام دهند. کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با اعلام این خبر گفته، فاز یک کار آزمایی بالینی انسانی واکسن کرونا در کشور کوبا با موفقیت انجامشده است، فاز دوم مطالعه بالینی انسانی آن نیز هماکنون با نظارت انستیتو پاستور ایران در کشور کوبا در حال انجام است و بهشرط موفقیت فاز دو،
فاز سه مطالعه انسانی آنهمان طور که رئیس انستیتو پاستور ایران اعلام کرده در ماههای پایانی امسال در ایران انجام خواهد شد.
فایزر , واکسن فایزر , واکسن کرونا
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.