نمایش بینظمی دولتی در عرضه دارا دوم
نفیسه امامی
درحالیکه از چند روز قبل خبر عرضه قطعی ETF پالایشی در دوم شهریورماه باعث ورود موجی از نقدینگی بهسمت چهار سهم پالایشی بندرعباس، تهران، تبریز و اصفهان شد، اما سازمان خصوصیسازی بهیکباره دراطلاعیهای لغو عرضه سهام دارا دوم در بورس را اعلام کرد و علت آنرا عدم اقدام وزارت نفت در تشکیل صندوق ETF متشکل از سهام چهار پالایشگاه بیان نمود که واکنش منفی سهامداران بورس را در پیداشت.
پیرو این خبر، شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران هم در اطلاعیهای عدم تشکیل صندوق ETF پالایشی را ناشی از تصمیم وزیر اقتصاد عنوان کرد، زیرا طبق آخرین نظر فرهاد دژ پسند، سهام پالایشگاهها بهصورت بلوکی فروخته میشود ولذا با انتخاب این روش عرضه، دیگر لزومی به تشکیل صندوق ETF نیست.
ازسویدیگر وزیر اقتصاد با تکذیب اطلاعیه شرکت پالایش و پخش فرآورده نفتی اعلام کرد:
«سهام پالایشیها که قرار بود در دارا دوم عرضه شود بهعلت آماده نبودن وزارت نفت بهصورت بلوکی یا شناور عرضه خواهد شد.» سازمان خصوصیسازی نیز در اطلاعیه دوم خود در عصر همانروز باردیگر آماده نبودن زیرساختهای وزارت نفت را علت لغو دارا دوم اعلام و تأکید کرد: «اساسا هیچ سازمان و
وزارتخانه دیگری بهجز وزارت نفت، امکان تأسیس صندوقهای پالایشی را ندارد و عدم تأسیس دارا دوم پالایشی به عهده این وزارتخانه است.»
اواخر تیرماه امسال بود که وزارت اقتصاد عرضه صندوق ETF پالایشی را بعد از عرضه ETF دارا یکم، به یک تا دو ماه آینده موکول کرد و باعث سقوط ۴درصدی سهام پالایشی شد، اما علیرضا صالح، رئیس سازمان خصوصی درابتدای مردادماه با تأیید عرضه ETFپالایشی، زمان عرضه این صندوق را ازطریق پذیرهنویسی عمومی، پایان مردادماه اعلام کرد که این تاریخ هم به تعویق افتاد، اما بعداز کشوقوسهای فراوان، هفته گذشته عرضه قطعی دارا دوم از رسانههای رسمی و غیررسمی، دوم شهریورماه اعلام شد.
درشرایطی که سهامداران خود را برای عرضه صندوق ETF پالایشی در دوم شهریورماه آماده میکردند، سازمان خصوصیسازی دوشنبه ۲۰ مردادماه دراطلاعیهای از لغو واگذاری این صندوق خبر داد که غافلگیری فعالان بازار بورس را به دنبال داشت و انتقادات فراوانی را نسبت به بیبرنامگی دولت برانگیخت و باعث منفی شدن شاخص بازار شد.
تغییر مکرر و چندباره درباره زمان عرضه سهام پالایشی و نوع واگذاری آنها از سوی دولت، باعث ایجاد نوسان شاخص سهام شرکتهای پالایشی حاضر در بورس شد و سهامداران خرد را متضرر کرد. لغو عرضه دارا دوم، سیگنال منفی به بورس وارد کرد و باعث شد بسیاری از سهامداران غیرحرفهای در بورس بهدلیل عدم شناخت کافی از بازار و نگرانی از کاهش ارزش سرمایه، اقدام به فروش سهام خود کنند.
با اعلام لغو عرضه دارا دوم، اپیدمی فروش درمیان سهامداران، صفهای طولانی فروش و بالعکس را تشکیل داد بهطوریکه صف فروش به سایر نمادها در بورس نیز سرایت کرد، درحالیکه مهمتریندلیل برای این رفتار هیجانی معامله گران را فقط در ناهماهنگی وزارت اقتصاد و وزارت نفت میتوان عنوان کرد.
محسن علیزاده عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با «رسالت»، با انتقاد از عملکرد دولت در بیبرنامگی از عرضه سهام دارا دوم در بورس گفت: بسیاری از سهامداران خرد به دلیل اعلام عرضه سهام شرکتهای پالایشی بهصورت ETF و نه بلوکی، نقدینگی خود را وارد بازار سرمایه کردند، اما در کمال تعجب و بهیکباره عرضه سهام منتفی اعلام و خبر از عرضه آن بهصورت بلوکی درآینده داده میشود.
وی افزود: من با ارسال نامهای به وزیر اقتصاد و وزیر نفت، پیگیر علت یکشبه لغو شدن عرضه دارا دوم هستم، زیرا این عدم هماهنگی باعث متضرر شدن بسیاری از سهامداران و مردم شده است. چنین تصمیمات خلقالساعهای باعث ایجاد نگرانی در سهامداران و درپیآن نوسان در بازار میشود که نمونه آن را هم بعد از اعلام خبر عرضه دارا دوم در بورس شاهد بودیم.
علیزاده بابیاناینکه اگر علت عدم عرضه دارا دوم کمکاری وزارت نفت باشد، وزیر باید پاسخگو باشد، گفت: مجلس از چند روز گذشته استیضاح بیژن زنگنه را بهعلت سوءمدیریت کلید زده است و چنانچه آسیب به بورس هم از عدم مدیریت صحیح در وزارت نفت نشئتگرفته باشد، در تعجیل روند استیضاح وی تأثیرگذار خواهد بود.
این نماینده ناظر در شورای عالی بورس در ادامه گفت: معاون وزیر نفت در اظهارنظر جدیدی مجددا اعلام آمادگی کرده وزارت نفت بههر روشی که موردنظر وزارت اقتصاد باشد اعم از ETF یا بلوکی، سهام را عرضه میکند. این درحالیاست که قرار بود عرضه دارا دومها در مرداد باشد اما بارها در عرضه تأخیر داشتهاند.
وی اظهارنظرهای پیدرپی و نادرست را باعث آسیبدیدن به اعتماد سهامداران و خارج کردن آنها از بازار بورس دانست و افزود: اظهارنظرهای متناقض کهازسوی وزارتخانههای اقتصاد و نفت عنوان میشود و هرکدام دیگری را مقصر جلوه میدهند، ریزشهای زیادی را در بازار داشته است و بسیاری اقدام بهفروش سهام خود گرفتهاند که نظم در بازار را ازبینبردهاند.
علیزاده بیان کرد: درصورتیکه بازار درپی اتفاقات غیرقابلپیشبینی دچار بینظمی شود، نمیتوان مقصری برایآن پیدا کرد، اما وقتی تصمیمات و اظهارات نابجا ازسوی متولیان مطرح میشود، شوک و درپیآن ضرر به بازار وارد میشود که قابلقبول نیست.
ETF , سهام , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.