نقشه راه - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 49788
  پرینتخانه » سیاسی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 08 شهریور 1400 - 6:53 |
مروری بر فرمایشات رهبر انقلاب

نقشه راه

رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت هفته دولت با هیئت دولت جدید جمهوری اسلامی دیدار داشتند و توصیه‌های راهبردی و کلیدی برای پیشبرد اهداف دولت و عمل به وعده‌ها و همچنین حل مشکلات و مسائل اقتصادی داشتند.
نقشه راه

مصطفی هدایی
رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت هفته دولت با هیئت دولت جدید جمهوری اسلامی دیدار داشتند و توصیه‌های راهبردی و کلیدی برای پیشبرد اهداف دولت و عمل به وعده‌ها و همچنین حل مشکلات و مسائل اقتصادی داشتند. مردمی بودن، عدالت ورزی، فساد ستیزی، احیای اعتماد و امید مردم، دیپلماسی اقتصادی، تحول‌گرایی، انقلابی‌گرایی همراه با عقلانیت و عدم وصل کردن اقتصاد به تحریم‌ها، ازجمله مهم‌ترین توصیه‌هایی بود که معظم له به دولت جدید داشت. 
دولت حجت‌الاسلام رئیسی بسیاری از مختصات یک دولت انقلابی و مردمی را همراه خود دارد. عملکرد ایشان در ماه‌های آینده بر این فرض صحه خواهد گذارد. سیر حرکت وی به سمت ریاست جمهوری و آزموده شدن در بسیاری از حوزه‌ها گویای این واقعیت است که رئیسی از پتانسیل بالایی برای تحقق دولت اسلامی یا انقلابی برخوردار است. ازاین‌رو جنس توصیه‌ها  و راهبردهایی که رهبر معظم انقلاب  به دولت کردند، نشانه‌های بسیاری از امیدواری برای پیشبرد خلق ایران جدید در دوره کنونی را به همراه داشت. 
جامعه ایران در عصر حاضر که نظاره‌گر پیشرفت کشورهای مختلف در جهان است، دغدغه‌هایی برای رسیدن به قله پیشرفت دارد. در میان تمامی گروه‌های سیاسی، قومی و مذهبی ایران، پیشرفت ایران یک دغدغه و مطالبه مشترک است و تنها راه‌حل‌ها و شیوه‌های اجرایی متفاوتی برای آن متصورند. ایران جدید زمانی خلق خواهد شد که عمل‌گرایی هوشمندانه و مبتنی بر ارزش‌ها و آرمان‌های جامعه و انقلاب هم‌راستا با یکدیگر شوند. ازجمله نکات بسیار مهم در سخنان  مقام معظم رهبری، انقلابی گری همراه با عقلانیت بود. تعادل در این دو حوزه فرصت‌ها و ظرفیت‌های بی‌نظیری را خلق و آزاد خواهد کرد. انقلاب اسلامی تمامی مؤلفه‌های پیشرفت مادی و معنوی بشر را در خود دارد و خردورزی و اندیشه ورزی در امور اجرایی دو عنصر مهم را به یک قدرت و اقتدار بی‌نظیر تبدیل می‌کند و دغدغه مشترک جامعه و حاکمیت برای پیشرفت براساس الگوی ایرانی – اسلامی را مرتفع خواهد ساخت. در طول چهار دهه‌ای که از انقلاب گذشته، قوه اجرایی در دوره‌هایی توانست تعادلی میان انقلابی گری و عقلانیت ایجاد کند ولی کوتاه‌مدت و گذار بود. برخی به نام انقلابی گری، عقلانیت و استفاده از ظرفیت نخبگان و اندیشمندان را تا حدودی نادیده گرفتند و دولت‌هایی نیز خود را قوه عاقله اصلی در پیشبرد برنامه‌ها دانسته و از پایان انقلاب سخن گفتند و خروجی آن‌ها برخلاف آن چیزی بود که وعده داده بودند. انقلابی‌گری در مثال دولت به‌اصطلاح عقل‌گرا، هیجان‌زدگی، بی‌برنامگی و اقدامات پوپولیستی تفسیر می‌شد. تجربیات مدل‌های مختلف تفکری و رویکرد در دولت‌های مختلف خود نشان می‌دهد که بدون ایجاد تعادل در عقلانیت و انقلابی بودن، نمی‌توان اقدامات راهبردی در راستای منافع ملی و تغییر چهره ایران برای ورود به دوره جدید، انجام داد. کار ویژه  ومهم دولت رئیسی می‌بایست منطبق بر مدار عقل ورزی و انقلابی‌گرایی باشد و هر آن خروج از این مدار، نقص در خروجی‌ها را به همراه خواهد داشت. انسجام در نظام تصمیم‌گیری دولت، اقتدار و اشراف دولت را در فعالیت‌ها و برنامه‌ها به جامعه القا خواهد کرد. رهبر انقلاب برنامه مدون و حاصل سال‌ها تجربه و تاریخ کشورداری را در بیاناتشان به دولت توصیه کردند که یکی از کاستی‌ها را نیز عدم انسجام و اقتدار در دولت ارزیابی کردند. این برنامه مدون دارای مؤلفه‌ها و سرفصل‌هایی است که با آسیب‌شناسی دقیق ازآنچه گذشته، می‌توان آنچه حاصل خواهد شد را برنامه‌ریزی و عملیاتی کرد. دولت رئیسی تا بدین جای کار نشان داده که قصد دارد واقعا مردمی و به‌دوراز سبک زندگی اشرافی باشد. مؤلفه‌ها و پیوست‌های برنامه انقلابی و مردمی نیز مستلزم وجود چنین دولتی است. فسادستیزی، دوری از تکبر و غرور و اشرافیت، توکل به خدا، اقتدار درونی، عدالت ورزی
، عمل به وعده‌ها، جوان‌گرایی، استفاده از خرد جمعی و … به احیای اعتماد میان مردم و دولت خواهد انجامید. برنامه‌ریزی بدون نگاه به مردم و عدم وجود اعتماد فی‌مابین میان دولت و مردم، عملیاتی نمی‌شوند و در صورتی  که اجرایی شوند، خروجی مطلوبی نخواهند داشت. رهبر انقلاب برخی از آسیب‌هایی که در گذشته وجود داشته را برشمردند که ازجمله آن‌ها همین کاهش اعتماد بین دولت و مردم بود و راه‌حل آن را نیز ارائه کردند. انطباق حرف و عمل مسئولان، پیگیری وعده‌ها، روزشمار برای تحقق وعده‌ها، فسادستیزی و عدالت ورزی با اجرای صحیح توزیع ثروت و ایجاد سامانه‌های نظارتی و خدماتی، ازجمله این راهکارها بود. بنابراین دولت سیزدهم اولویت‌ها را باید به نیازهای فوری مردم اختصاص دهد. اقتصاد، فرهنگ و رسانه و علم ازجمله اولویت‌هایی هستند که رهبری از آن‌ها نام برد و خواهان حل سریع مشکلات مربوط به کرونا شدند. بخشی از مشکلات ازجمله در حوزه اقتصاد که تورم بالا، کاهش ارزش پول ملی، تراز منفی تجاری و اقتصاد نفتی به راه‌حل‌های اساسی نیازمند هستند و نباید با اقدامات مسکن وار و فوری اصل مشکل را به حاشیه برد. در کنار تمامی این موضوعات نقشه راهبردی پیشبرد سیاست‌های پیشرفت ایران مستلزم نگاه همزمان به داخل و خارج است. در سیاست خارجی معظم له دیپلماسی اقتصادی را اولویت سیاست خارجی دانسته و خواهان تجارت بالا با ۱۵ کشور همسایه در برنامه‌های دولت شدند. همچنین عدم اتصال مشکلات اقتصادی به تحریم‌ها یک راهبرد کلان است که در گذشته برجام نه‌تنها به حل مشکلات که تبدیل به معضلی در سیاست خارجی و اقتصاد شد. آنچه در پیشروی مسئولان دولت سیزدهم قرار گرفته بیش از ۴۰ سال تجربه سیاست ورزی دولت‌های مختلف و کوله باری از توصیه‌ها، راهبردها، نقشه‌های راه و آزمون‌وخطاهایی است که می‌تواند در تدوین نقشه راه دولت جدید برای خلق ایران جدید، همچون نکات طلایی و گنج عمل کند. انتظار است تا با به‌کارگیری نقشه راهی که مقام معظم رهبری در اختیار دولت قرار داده و تجربیات سالیان کشورداری و سیاست ورزی، جامعه ایران شاهد پیشرفت باثبات و پیوسته و عبور از مشکلات و چالش‌ها در سال‌های پیشرو باشد.

نویسنده : مصطفی هدایی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای نقشه راه بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.