نقدینگی حاصل از ارز دولتی در بروز تورم دخیل بوده است
گروه اقتصادی
هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو با «رسالت» در مورد اینکه آیا سیاست ارز ترجیحی در عمل به اهدافش دستیافت یا خیر، تصریح کرد: دستیابی به اهداف این سیاست صفر و صدی نیست. تا حدی اهداف مشخصشده محقق شد و درصدی از آنهم محقق نشد. مثلاتا حدی توانستیم قیمت مرغ و روغن را کنترل کنیم؛ اما این سؤال وجود دارد که اگر سیاستهای ما در زمینه نهادهها به هدف اصابت میکرد، قیمت مرغ یا روغن همین بود یا نه.
به گفته بیگی نژاد، هنوز در این زمینه که در سال آینده ارز ترجیحی را خواهیم داشت یا نه جمعبندیای نشده است. ارز ترجیحی چند مشکل دارد. موضوع اول، تأمین آن است. باید بتوانیم منابع مالی آن را تأمین کنیم که در این زمینه مشکلداریم و بهاندازه کافی منابع نداریم. نکته بعدی این است که سیاست ارز ترجیجی به هدف نخورده است. نه اینکه بهطور کامل در دستیابی به اهدافش ناکام بوده باشد، اما توقعات از این سیاست برآورده نشده است. نکته بعدی این است که سیاست ارز ترجیحی با رانت همراه است. عدهای را ثروتمند میکند و عدهای را فقیر.
وی ادامه داد: مثلا اگر ما ۱۰ میلیارد دلار یارانه ترجیحی بدهیم، مابهالتفاوتش با ارز آزاد چیزی در حدود دویست هزار میلیارد تومان به نرخ فعلی میشود. این مبلغ زیادی است و امکان دارد افرادی را به طمع بیندازد که از آن به نفع خودشان استفاده کنند. اینها ازجمله آفتهای ارز ترجیحی است. به همین دلیل بحث حذف آن مطرحشده است.
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: نظر دولت این است که ما باید ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کنیم و
به شکل بستههای کمک معیشتی و یا روشهای دیگر به مردم کمک کنیم. هنوز دولت در این زمینه به جمعبندی نهایی نرسیده است. تبادل نظرات بین مجلس و دولت ادامه دارد تا درنهایت به یک نتیجه منطقی برسیم.
وی ادامه داد: بهطورکلی، باید ارز ترجیحی حذف شود و بهترین حالت برای کمک به مردم اتفاق بیفتد. کمک به مردم میتواند
به شکل کالا، کمک نقدی یا بن کارت باشد که هنوز مشخص نیست کدامیک از این روشها مورداستفاده قرار بگیرد.
بیگی نژاد خاطرنشان کرد: نظرات در مورد سیاست ارز ترجیحی مختلف است و نگرانیهای افراد نیز با یکدیگر تفاوت دارد.
برخی معتقدند که اگر ارز ترجیحی حذف شود، مشکلات مردم بیشتر میشود. عدهای نیز معتقدند که مشکلات امروز ناشی از اجرای قانون ارز ترجیحی است. نظر من این است که ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث تورم در کشور شده است. برخلاف نظری که تبلیغ میشود، این ارز به علت نقدینگیای که ایجاد میکند، باعث تورم میشود. ماسالهاست که در حال اعطای ارز ترجیحی هستیم، پس چرا شاهد گرانی و تورم داریم. به نظر میرسد، نقدینگیای که ارز ۴۲۰۰ تومانی ایجاد میکند، در تورم و گرانیها دخیل بوده است.
بیگی نژاد ادامه داد: نظر کارشناسان این است که منابع حاصل از حذف ارز ترجیحی باید به آخر زنجیره منتقل شود و در اختیار مردم قرار گیرد. تقریباهمگان در این زمینه متفقالقول هستند؛ اما موضوع مهم این است که با حذف ارز ترجیحی افزایش قیمت خواهیم داشت و این مسئله برای برخی از مسئولان نگرانی به وجود آورده است. دولت باید تضمین بدهد که با حذف ارز ترجیحی به تأمین این کالاهای اساسی برای مردم بهاندازه نیازشان خواهد پرداخت.
هادی بیگی نژاد
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.