نفس‌های آخر دیکتاتورهای منطقه - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 36589
  پرینتخانه » بین الملل, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 14 دی 1399 - 7:05 |
حمایت پرهزینه عربستان و بحرین از اقدام ضد ایرانی آمریکا؛

نفس‌های آخر دیکتاتورهای منطقه

شکست اخیر ایالات‌متحده در سازمان ملل متحد( در خصوص فعال‌سازی غیرمستقیم مکانیسم ماشه علیه ایران و اختصاص بودجه برای اعمال تحریم‌های چندجانبه برای ایران در سال 2021) از ابعاد مختلفی قابل‌تأمل است.
نفس‌های آخر دیکتاتورهای منطقه

گروه بین‌الملل 
شکست اخیر ایالات‌متحده در سازمان ملل متحد( در خصوص فعال‌سازی غیرمستقیم مکانیسم ماشه علیه ایران و اختصاص بودجه برای اعمال تحریم‌های چندجانبه برای ایران در سال ۲۰۲۱) از ابعاد مختلفی قابل‌تأمل است. تلاش آمریکا برای قرار دادن دو بند اضافه بر بودجه ۲۰۲۱ سازمان ملل که مختص به احیای کمیته تحریم‌ها علیه ایران بود؛ با مخالفت  ۱۴۲کشور مواجه شد و شکست خورد. صورت‌بندی طرح ارائه‌شده از سوی واشنگتن ،قابل‌توجه بود! استدلال طرف آمریکایی بر این بود که کمیته تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران باید کار خود را از سر بگیرد چون آمریکا از برجام خارج شده و از نگاه ایالات‌متحده دیگر برجامی در کار نیست! به عبارت بهتر، آمریکا سعی کرد از خروج یک‌جانبه خود از برجام به‌مثابه توجیهی برای تشکیل کمیته تحریم‌های ضد ایرانی و تخصیص بودجه برای این کمیته استفاده کند! موضوعی که اوج وقاحت طرف آمریکایی را نشان می‌دهد. درهرحال، تنها ۱۰ کشور با این دیدگاه آمریکا همراهی کردند؛ ۱۱۰ کشور مخالفت کردند و ۳۲ کشور نیز رأی ممتنع دادند.
  چه کشورهایی با آمریکا علیه ایران همراهی کردند؟
مروری بر نام کشورهایی که در نشست اخیر مجمع عمومی سازمان ملل متحد،با استدلال مضحکانه آمریکا همراه شدند، در نوع خود قابل‌تأمل است. بحرین ، جیبوتی، السالوادور، هائیتی، میکرونزیا، مراکش، سعودی، دولت در تبعید یمن و رژیم صهیونیستی با آمریکا همراهی کردند؛ ۱۱۰ کشور رأی مخالف، و ۳۲ کشور رأی ممتنع دادند و ۴۱ کشور نیز در رأی‌گیری غایب بودند.در این نشست، روسیه، ترکیه، پاکستان، قزاقستان، آذربایجان و ارمنستان صراحتا به متمم پیشنهادی آمریکا رأی مخالف داده و کشورهای عراق،عمان، قطر، امارات و کویت به آن رأی ممتنع دادند. دو کشور همسایه دیگر ایران( افغانستان و ترکمنستان) نیز در نشست غایب بودند. 
بدون شک، یکی از موضوعاتی که در این برهه قابل‌تأمل به نظر می‌رسد، مربوط به چینش آرای کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس در قبال متمم پیشنهادی آمریکاست. در این میان، دو کشور عربستان و بحرین از پیشنهاد آمریکا حمایت کرده و در مقابل، ۴ کشور دیگر ( کویت، امارات، قطر و عمان) به آن رأی ممتنع داده‌اند. این مسئله، نشان‌دهنده شکاف عمیقی است که میان اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس بر سر ایران به وجود آمده است. رژیم‌های سعودی و آل خلیفه در ریاض و منامه ترجیح می‌دهند به بازی مستقیم خود در زمین ترامپ ادامه دهند. این دو کشور، به‌وضوح می‌دانند که ترامپ حداقل تا سال ۲۰۲۴ از مسند قدرت در واشنگتن به دور خواهد ماند. با همه این اوصاف، ترجیح می‌دهند کماکان خود را در پیوند مستقیم با دولت فعلی واشنگتن حفظ کنند. در مقابل، ۴ عضو دیگر شورای همکاری خلیج‌فارس، ترجیح می‌دهند نگاه واقع‌بینانه‌تری نسبت به تحولات جاری در منطقه و نظام بین‌الملل داشته باشند. کشورهای قطر، عمان و کویت طی سال‌های اخیر بارها از عربستان خواسته‌اند تا از اتخاذ سیاست‌ها و رفتارهای غیرعاقلانه و هزینه‌ساز خود علیه تهران اجتناب کند زیرا این مسئله درنهایت به ضرر همه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج‌فارس تمام خواهد شد. بااین‌حال، محمد بن سلمان کمترین عقلانیتی در این خصوص از خود نشان نداده است. 
 بازی پرهزینه ریاض و منامه در زمین کاخ سفید 
در این میان، عدم همراهی امارات متحده عربی با عربستان و بحرین ( در جریان رأی‌گیری اخیر در کمیته پنجم مجمع عمومی سازمان ملل متحد)، پیام آشکاری برای ریاض و منامه دارد. اینکه حتی اصلی‌ترین متحد سعودی‌ها در جنگ یمن ، یعنی ابوظبی نیز نسبت به عواقب و آثار تقابل با ایران آگاهی دارد. در چنین شرایطی اقدام اخیر منامه و ریاض، هزینه‌های این دو را در منطقه و در تقابل با نظام و ملت ایران افزایش خواهد داد. بدیهی است که نمی‌توان از رژیم‌های سفاک سعودی و بحرین انتظاری جز این داشت. درهرحال، عربستان سعودی و بحرین، یکی از فرصت‌های مهم برای قطع اتصال خود از دولت ترامپ را در نظام بین‌الملل از دست داده‌اند. این انتخاب توأم با حماقت ریاض و منامه، قطعا برای آن‌ها تبعات و عواقبی  به دنبال خواهد داشت. تبعاتی که حداقلی‌ترین آن‌ها، کاهش قدرت مانور ریاض در شورای همکاری خلیج‌فارس می‌باشد. 
  بن سلمان از سقوط می‌ترسد 
یکی دیگر از دلایل بازی بن سلمان و مهره وی در منامه در زمین دولت ترامپ، مربوط به نگرانی وی از معامله دولت جدید آمریکا( دولت بایدن ) با بخشی دیگر از شاهزادگان سعودی( برای کسب قدرت در ریاض) می‌باشد. برخی تحلیلگران  سعودی به بن سلمان هشدار داده‌اند که احتمال دارد دموکرات‌ها و بخشی از جمهوری‌خواهان، با شاهزادگان مخالف وی در ریاض، جهت حضور آن‌ها در مسند پادشاهی به توافق برسند. در چنین شرایطی احتمال دارد بن سلمان در قالب یک کودتا یا حتی ترور از قدرت برکنار شود و دموکرات‌ها مهره بی‌اراده دیگری در ریاض ( که به حزب متبوع آن‌ها وفادارتر می‌باشد) را بر سر کار آورند. ولیعهد سعودی‌ پس از شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر ۲۰۲۰، رسما خود را به رژیم صهیونیستی نزدیک‌تر کرده و حتی از رسانه‌های نزدیک به خود خواست تا اخبار مربوط به دیدار مستقیمش با نتانیاهو در شهر جدید “نئوم” را به افکار عمومی منطقه و جهان مخابره کنند. ترامپ و داماد وی ( جرد کوشنر)  در مذاکرات خود با بن سلمان تأکید کرده‌اند که با توجه به هزینه‌هایی که ماجرای قتل جمال خاشقجی برای ریاض و واشنگتن ( از باب هزینه‌های حقوق بشری ماجرا) ایجاد کرده و همچنین با توجه به پیوند خاصی که میان رئیس‌جمهور فعلی آمریکا و ولیعهد سعودی‌ها وجود داشته است، وی چاره‌ای جز استمرار پیوند خود با دولت شکست‌خورده ترامپ و لابی‌های پشت پرده آن ندارد زیرا دموکرات‌ها تمایلی نسبت به حفظ بن سلمان در مسند ولیعهدی یا پادشاهی سعودی‌ها ندارند. رفتارهای نامتوازن و غیرعاقلانه بن سلمان، خصوصا  طی دو ماه اخیر نیز ریشه در ترس و نگرانی خاص وی نسبت به تحولات آتی در ریاض ، منطقه و نظام بین‌الملل دارد. 

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای نفس‌های آخر دیکتاتورهای منطقه بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.