نفس‌هایی که با گرانی ماسک به شماره افتاد - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 25544
  پرینتخانه » اجتماعی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 31 تیر 1399 - 8:25 |
جای خالی نظارت و جولان سودجویان؛

نفس‌هایی که با گرانی ماسک به شماره افتاد

با اعلام رسمی مبنی بر استفاده اجباری از ماسک در اماکن سرپوشیده و رعایت پروتکل‌های بهداشتی درپی شروع موج دوم کرونا، قیمت  هر عدد ماسک معمولی از ۵۰۰ تومان در اسفندماه ۹۸، به ۲ هزار و ۵۰۰ تا 3 هزار تومان در شرایط فعلی افزایش‌یافته و موجب نگرانی مردم شده
نفس‌هایی که با گرانی ماسک به شماره افتاد

گروه اجتماعی- مریم رمضانی
با اعلام رسمی مبنی بر استفاده اجباری از ماسک در اماکن سرپوشیده و رعایت پروتکل‌های بهداشتی درپی شروع موج دوم کرونا، قیمت  هر عدد ماسک معمولی از ۵۰۰ تومان در اسفندماه ۹۸، به ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار تومان در شرایط فعلی افزایش‌یافته و موجب نگرانی مردم شده، حال‌آنکه طی روزهای گذشته وزیر بهداشت از اینکه برخی از مردم به دلیل تنگی معیشت قادر به تأمین ماسک ۱۵۰۰ تومانی نیستند، ابراز ناراحتی کرده و از آنان خواسته بود که به تهیه ماسک خانگی با پارچه نخی یا کتانی اقدام کنند اما قیمت ماسک حداقل هزار تومان ازآنچه وزیر بهداشت اعلام کرده بیشتر است.
 مسئولان دلیل این گرانی را ناشی از کمبود مواد اولیه و سودجویی‌ها اعلام کرده‌اند و محمدرضا شانه‌ساز، رئیس سازمان غذا و دارو با ارسال نامه‌ای به وزیر صمت، درباره کمبود ماسک و مواد اولیه و لزوم کاهش قیمت هشدار داده و چند نرخی بودن این محصولات و عدم ساماندهی مناسب شبکه توزیع آن‌ها را باعث کمبود ماسک در برخی از مراکز درمانی دانسته است. 
  کمبودی در تولید و تأمین ماسک نداریم!
وزارت صنعت، معدن و تجارت هم با صدور اطلاعیه‌ای با رد هرگونه کمبود در تولید و تأمین ماسک موردنیاز مردم و کادر درمانی، از وجود ۱۸ میلیون عدد ماسک در انبارها خبر داده و اعلام کرده: این وزارتخانه آمادگی دارد تا در هر نقطه از کشور که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کند، مقادیر انبوه ماسک را تحویل دهد، جمشید گلپور، رئیس ستاد مقابله با کرونای وزارت صمت هم بابیان اینکه داروخانه‌ها در اولویت تأمین ماسک قرارگرفته‌اند، گفته است: هیچ کمبودی در کشور وجود ندارد و ماسک‌های صنعتی و کارگاهی به‌صورت نامحدود عرضه می‌شود. گلپور از عرضه ماسک‌های کارگاهی نیز به‌صورت مکمل ماسک‌های صنعتی در داروخانه‌ها خبر داده و تأکید کرده: «مردم امتناع از عرضه ماسک در داروخانه‌ها را گزارش کنند؛ ضمن اینکه سامانه جامع انبارها موضوع رصد ماسک‌های توزیع‌شده را در دستور کار قرار داده و با متخلفان بدترین برخورد صورت خواهد گرفت.» اما بررسی‌های ما نشان می‌دهد تهیه محلول‌های ضدعفونی‌کننده و دستکش به وضعیت نسبتاً مناسبی رسیده اما ماسک بعضاً در پیچ‌وخم سودجویی‌ها گاه نایاب و گاهی گران و گران‌تر می‌شود به‌طوری‌که ۲ داروخانه نزدیک به هم این کالا را با ۲۰۰ تومان اختلاف قیمت، به فروش می‌رسانند.
 ماهانه ۷۰ هزار تومان ماسک خریداری می‌کنم
یک شهروند با ابراز گلایه‌مندی از اینکه ماسک، پس از اجبار به استفاده گران شد، می‌گوید: این محصول از این به بعد باید در سبد خرید کالاهای اساسی قرار گیرد زیرا هزینه‌ای بر خانوارها تحمیل کرده‌ است. خانواده‌ای که از زمان شیوع کرونا همواره مواد پیشگیری از ویروس، به خریدهای ماهانه‌اش اضافه‌شده، چگونه می‌تواند ماسکی را باقیمت گزاف تهیه کند؟ دراین‌مدت همیشه ماسک‌های ساده استاندارد را تهیه می‌کردم و برای اینکه فرزند کوچک دارم باید در سایز بچگانه هم ماسک تهیه کنم که برای بچه‌ها کاربردی باشد و بزرگ‌تر از صورت نشود. با اجباری شدن استفاده از ماسک، قیمت هر عدد ماسک معمولی ۲۵ هزار ریال  و هر بسته ۵۰‌تایی را ۱۲۵ هزار ریال برای مصرف یک‌روز‌کاری خریداری می‌کنم که واقعا برای یک کارگر با حداقل حقوق، پرداخت این رقم در مدت ۳۰ روز بسیار مشکل و طاقت‌فرساست. این در حالی است که تصور ما این بود بعد از اجباری شدن ماسک دولت تسهیلاتی را برای‌اینکه مردم بتوانند بیشتر ماسک تهیه کنند ارائه خواهد داد نه اینکه گران‌تر شود و بعضاً دور از دسترس قرار بگیرد. ما با این درآمد همین‌که بتوانیم از پس گرانی موجود برآییم، هنر کرده‌ایم و نمی‌توانیم هزینه جدایی نیز برای خرید ماسک در نظر بگیریم. 
شهروند دیگری هم به‌گرانی ماسک اشاره‌کرده و می‌گوید: ماهانه ۷۰ هزار تومان ماسک خریداری می‌کنم و برای‌اینکه مجبور نباشم برای همه اعضای خانواده ماسک بخرم از آن‌ها خواستم که در خانه بمانند و از رفت‌وآمد در مکان‌های پرتردد خودداری کنند زیرا اگر قرار باشد برای خانواده سه‌نفره‌مان ماسک تهیه کنم، ۲۱۰ هزار تومان به هزینه ماهانه ما اضافه می‌شود. در دوره اول شیوع کرونا زنان و مردان بسیجی پای‌کار آمدند و به تولید ماسک و توزیع رایگان آن پرداختند که ضروری است این فعالیت‌ها در روزهایی که‌موج دوم شیوع ویروس کرونا جولان می‌دهد با کمک و مشارکت خیران از سر گرفته شود.درهمین زمینه داروخانه‌ها هم تأکید می‌کنند: از نخستین روزهایی که ماسک اجباری و توصیه شد این کالا به‌شدت کمیاب شد اما به خاطر رفع نگرانی شهروندان با تمام مشکلات ماسک وارد و به مردم عرضه شد ولی نرخ آن گران است.مسئول یکی از داروخانه‌ها، گرانی ماسک را غیرمنطقی دانسته و می‌گوید: هم‌اکنون ۲ نوع ماسک ( ساده و فنردار) باقیمت متفاوت ۲۵۰۰ و ۲ هزار ۷۰۰ تومان عرضه می‌شود و برای یک‌روز کاری قابل‌استفاده است ضمن اینکه با گذاشتن یک برگ دستمال‌کاغذی می‌شود تا ۲ الی ۳ بار از آن استفاده کرد و شهروندان پس از یک‌بار استفاده‌ از این کالا، آن را قیچی کنند و در سطل زباله بیندازند که احتمالاً برخی سودجویان آن‌ها را بازیابی و شستشو نکنند و باقیمتی ارزان‌تر از داروخانه به فروش نرسانند و نکته مهم‌تر آن است که باید وضعیت بازار ماسک اصلاح‌شده و نظارت و کنترل درستی صورت پذیرد، چون تنها درصورتی‌که همه شهروندان از ماسک استفاده کنند پیشگیری از شیوع بیماری امکان‌پذیر است. این ویروس در هوا پراکنده می‌شود و می‌تواند با سرفه ، عطسه و حتی حرف زدن منتقل شود و ماسک از این مسئله جلوگیری می‌کند.
  قیمت هر ماسک سه لایه پزشکی ۲۵۰۰ هزار تومان؟
گرچه در سایت سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان، نرخ ماسک سه لایه کش‌دار تنها ۹۶۰ تومان قیمت‌گذاری شده اما سازمان غذا و دارو، قیمت هر ماسک سه لایه پزشکی را ۱۶۰۰ تومان اعلام کرده و مشاهدات عینی ما حاکی از آن است که این ماسک با رقمی معادل ۲۵۰۰ هزار تومان در فروشگاه‌ها و داروخانه‌ها عرضه می‌شود. برخی از فروشندگان کالای طبی عنوان می‌کنند، تا قبل از اعلام وزارت بهداشت برای اجباری شدن ماسک قیمت خرید هر جعبه ۱۰۰تایی ماسک از ۶۰ الی ۱۱۰ هزار تومان متغیر بود اما همین‌که وزارت بهداشت این مصوبه را اعلام کرد حالا بسیاری از شرکت‌های توزیع‌کننده در تهران قیمت هر دانه ماسک را از ۱۰۵۰ تومان به ۱۳۵۰  و ۱۵۵۰ تومان یعنی به میزان ۵۰ درصد افزایش دادند. این افزایش قیمت ۵۰ درصدی در بازار موجب آشفتگی شده و قیمت تک‌فروشی هر دانه ماسک را از ۱۲۵۰ تومان در حال حاضر به ۲۵۰۰ تومان رسانده است.
در حال حاضر مسئله این است که عرضه ماسک باقیمتی بیش ازآنچه در ابتدای شیوع بیماری بود، انجام می‌شود. یکی از فروشندگان دراین‌باره می‌گوید: ماسک سه لایه و بیمارستانی به‌سرعت تمام و از طرفی هم توزیعش با تأخیر ۳-۴ روزه انجام می‌شود.
به گفته وی این روزها استقبال مردم بیشتر از ماسک‌های بیمارستانی و ۳ لایه است و کمتر سراغ ماسک فیلتردار یا N95 می روند. این فروشنده کالای پزشکی همچنین از گران شدن بیش از ۵۰ درصدی ماسک سخن می‌گوید و می‌افزاید: در روزهای ابتدایی بهار هر بسته صدتایی ماسک
 ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان بود اما اکنون به ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان رسیده است.
با مراجعه به چندین مرکز کالای پزشکی و فروشگاه نیز این ادعا تایید می‌‌شود که نه‌تنها ماسک گران شده بلکه در پی تقاضای بیشتر مردم عرضه نیز با کمبود روبه‌رو است. هرچند این کمبود مانند روزهای ابتدایی شیوع بیماری نیست اما مردم برای تهیه ماسک گاه تا ۳ روز معطل می‌شوند.
صحبت با مردم نیز مؤید این مطلب است و قیمت ماسک تقریباً ۲ تا۳ برابر
 شده و تهیه آن برای کسانی که شاغل هستند و هرروز باید در محیط بیرون از خانه مدتی را سپری کنند، دشوار است.

نویسنده : گروه اجتماعی- مریم رمضانی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای نفس‌هایی که با گرانی ماسک به شماره افتاد بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.