نعل وارونه دولت
حانیه مسجودی
در حال حاضر نوشتن از هر موضوع سیاسی میتواند به سازِ ناکوک دولتیها برای احیای برجام مرتبط باشد. همانطور که روز گذشته از ماهیگیری لیبرالهای داخلی از آبهای گلآلود وین نوشتیم امروز نیز شاهد بودیم که صحبتهای رئیس دولت دوازدهم همان را تأیید کرد. موفقیت ایران برای بازگرداندن طرفین به برجام همگام با برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین.
البته نه قصد داریم و نه میتوانیم نقش سازنده و همواره پررنگ ایران را در معادلات سیاسی جهانی کمرنگ کنیم اما به نظر میرسد حسن روحانی در ماههای منتهی به انتخابات و به پایان رسیدن ریاست ۸ ساله دولتش درحالیکه بستهترین دولت برای منتقدان بود پیشنهاد همان افرادی که آنها را بی شناسنامه خواند به نام دستاوردهای خود و کابینهاش ثبت کند. فکر میکنید چطور امکانپذیر است رئیسجمهور درحالیکه دولتش رکورددار بدترین آمارهای اقتصادی در کشور است و از ابتدا با شعار ارتباط با آمریکا و غربیها سرکار آمده و حتی نیمنگاهی به کارگاهها و کارخانههای تولیدی داخل ندارد بگوید که ما نگاهمان به بیرون نیست بلکه به توان داخلی چشم داریم؟ در ادامه مشاهده میکنید.
سعی و تلاش عمیق رئیس دولت برای وارونه جلوه دادن شکستهای دولت
حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان صبح روز گذشته (چهارشنبه ۱۸ فروردین) در جلسه هیئت دولت گفت: نگاه ما به توان داخلی، منابع انسانی، معادن زیرزمینی و توانمندیهای ژئوکونومیک و ژئوپلیتیک ایران است، اما درعینحال رابطه با جهان را برای توسعه و پیشرفت لازم میدانیم. ما نیاز داریم که تولید را بالا ببریم و این کار بدون رابطه با جهان و بازار جهانی امکانپذیر نیست.
روحانی در ادامه عمیقا سعی دارد که سفارشها و صحبتهای رهبری را به بهانهای برای تمایل عجیبوغریب دولتش برای مذاکره تبدیل کند. وی بابیان اینکه تعامل با جهان جزء مصوباتی است که رهبر معظم انقلاب در چشمانداز امضا کرده است، گفت: رهبری در آغاز دولت دوازدهم فرمودند« تعامل سازنده و گسترده با جهان داشته باشیم»، بنابراین ما میخواهیم با جهان تعامل گسترده و سازنده داشته باشیم، البته میخواهیم تعامل عزتمند و با تکیهبر توان و قدرت داخلی داشته باشیم اما درعینحال بخشی از این قدرت در رابطه با تعامل با جهان حاصل میشود.
رئیس دولت یازدهم و دوازدهم در این سخنرانی میگوید: رهبری فرمودند تعامل سازنده و گسترده با دنیا داشته باشیم، اما نمیگوید، نمیشنود و نمیبیند که ایشان در ابتدا بارها و بارها به تکیهبر توان داخلی، بیاثرکردن تحریمها و شایستهسالاری تأکید کردند.
رئیسجمهور نمیگوید، نمیشنود و نمیبیند که رهبر انقلاب دریکی از سخنرانیهای خود خطاب به او گفت: رئیسجمهور مواردی را ذکر کردند که باید این کار بشود و باید آن کار بشود. مخاطب این بایدها کیست؟ خود ایشان! بایدها را هیچکس غیر از خود آقای دکتر روحانی و تیم کاریشان نمیتواند اجرا کند. البته که بخشی ممکن است به قوه قضائیه و مجلس ارتباط پیدا کند اما بخش عمده آن به مسئولان دولتی مربوط است و خودشان باید این بایدها را انجام دهند.
یا شاید هم حسن روحانی یادش رفته باشد که رهبر در سالگرد سپهبد شهید سردار سلیمانی و همراهانش تأکید کردند که رفع تحریم به دست دشمن است، اما خنثیسازی آن به دست خودمان است.
جدای از این رئیسجمهور در این نشست به مباحثی مانند هستهای، مذاکره و مدیریت جنگ سهساله اقتصادی نیز اشاره کرد.
روحانی عنوان کرد: روزهای اخیر ما شاهد فصل تازهای از تجدید حیات برجام هستیم. همه کشورهای متعهد در برجام در این روزها در وین اجتماع کردند؛ با ترکیبهای مختلف با ترکیب ۱+۴ با حضور ایران ۱+۴ با حضور آمریکا، اما به هر نحوی که بوده، صدای واحد شنیده میشود و آن اینکه همه اطراف این توافق هستهای به این نتیجه رسیدهاند که هیچ راهحلی بهتر از توافق برجام و هیچ مسیری جز اجرای کامل برجام وجود ندارد.
وی ادامه داد: به نظر من اینیک موفقیت جدید برای جمهوری اسلامی ایران است. دولت یکی از افتخاراتش این است که در سال ۹۷ و ۹۸ و۹۹ و در ماه اولیه ۱۴۰۰ با همه سختیها و شدیدترین تحریمها و جنگ اقتصادی، کشور را طوری اداره کرد که نه دوستان حتی دشمنان ما امروز اعتراف دارند که فشار حداکثری شکستخورده است. این بالاترین عمل و موفقیت این دولت است.
روحانی در ادامه گفت: یکی از افتخارات دولت دوازدهم این است که در مقابله با فشار اقتصادی، سیاسی و تبلیغاتی دشمن بهگونهای مقاومت کرده که در اینکه راه دشمنان ما منجر به شکست شده، امروز هیچ تردیدی وجود ندارد. البته همه میدانیم که این موفقیت در سایه مقاومت و ایستادگی ملت بزرگ ایران بوده است. اگر مقاومت مردم و تحمل رنجها و سختیها نبود ما شرایط دیگری داشتیم.
نتوانستند اقتصاد ما را بشکنند
روحانی در ادامه مدعی شد که دولت حتی در این جنگ سهساله حاضر نشد توصیه برخی دوستان را عمل کنند که میگفتند برای ارزاق عمومی و کالاها سیستم کوپنی را راهاندازی کنید. ما زیر بار نرفتیم و گفتیم کشور را به شکل عادی اداره میکنیم. ما میتوانیم کالا را بهاندازه نیاز جامعه بهوفور در اختیار مردم قرار دهیم و این کار را کردهایم و در این سه سال کالا بهوفور در اختیار مردم قرارگرفته است، البته قیمت، نامتعادل و گران بوده و مردم در فشار بودهاند، این موضوع را قبول داریم و روشن هست. اما نتوانستند اقتصاد ما را بشکنند.
وی بابیان اینکه در شرایط تحریم، آمریکا امروز بهصراحت میگوید سیاست فشار حداکثری شکستخورده، گفت: آمریکا بهصراحت میگوید راهی جز مذاکره نداریم و بهصراحت میگوید اگر شما آماده هستید ما حاضر هستیم مستقیم مذاکره کنیم و اگر آماده نیستید، حاضر هستیم بهطور غیرمستقیم و از طریق ۱+۴ با شما مذاکره کنیم. این به معنای پیروزی ملت ماست، این را دستکم نگیریم.
روحانی بابیان اینکه رسانههای ما و فضای مجازی میخواهند این واقعیت را بپوشانند، گفت: این پیروزی عظیم و بزرگ در تاریخ ملت ایران را تحریف نکنند. نه یک روز و دو روز و سه روز، بلکه ملت ما سه سال و نیم مقاومت کرده در برابر فشارها.
دولت قبلی آمریکا، منزویترین دولت تاریخ این کشور بود
رئیسجمهور بابیان اینکه دولت قبلی آمریکا، منزویترین دولت تاریخ این کشور بود، گفت: آمریکا اگر تنها نبود میتوانست در شورای امنیت، اسنپ بک را به قول خودش پیش ببرد. میتوانست راجع به پایان تحریم تسلیحاتی ایران موفقیتی به دست بیاورد. این پیروزی بزرگ را چرا نمیگوییم؟ پیروزی سیاسی ملت ایران و دولت دوازدهم با رهبری مقام معظم رهبری و حمایت و هدایت ایشان توانستهایم آمریکا را شکست دهیم چرا برای این پیروزی فیلم درست نمیکنید از پول ملت؟ اگر بناست از پول ملت فیلم درست کنید، واقعیتها و حقیقتها را بگویید. نباید غیرواقعی بگوییم و حقیقتها را تحریف کنیم.
آمریکا آماده است بنشیند و مذاکره کند
وی بابیان اینکه آمریکا آماده است بنشیند و مذاکره کند، گفت: اجرای برجام و بازگشت به تعهدات، در ادبیات دینی ما به معنای توبه است. آمریکا آمده و میگوید میخواهم توبه کنم و به برجام برگردم. حالا چقدر راست میگوید و در عمل به حرف خود وفادار هست، باید ببینیم. ما قضاوت نهایی نمیکنیم، تا اکنون داریم قضاوت میکنیم. آنچه امروز ایران میگوید موردقبول افکار جهانیان است. ما میگوییم به تمام تعهدات برجامیمان برمیگردیم درصورتیکه آمریکا برگشته باشد و ببینیم که در عمل دارد اجرا میکند.
روحانی بابیان اینکه امروز ما یک حرف منطقی میزنیم، گفت: صلحآمیز بودن فعالیت هستهایمان را با همین ندا به گوش جهانیان میرسانیم که به دنبال هستهای غیر صلحآمیز نیستیم. همینکه گفتیم پروتکل را اجرا نمیکنیم، این هم موقت است و اینکه گفتیم سانتریفیوژ جدید و مدرن نصب میکنیم این هم موقت است و اگر آنها بهکل تعهدات برگردند ما هم برمیگردیم و این مسئله بزرگی است و این فصل جدید و تازه از دیروز آغاز شد.
وی ادامه داد: اگر طرف مقابل ما یعنی آمریکا، جدیت و صداقت از خود نشان دهد همین دو را بیشتر نمیخواهیم، اگر این دو را ببینیم، به نظرم در یکزمان کوتاهی میتوانیم مذاکره کنیم اگر جایی مذاکره لازم است با ۱+۴٫ بدون مذاکره هم میتواند آمریکا انجام دهد، حالا دنبال بهانه است که اینها باید تدوین شود و تبیین شود که حرفی نداریم، اما راه ما همان مسیر و راهی است که رهبر انقلاب ترسیم کردند.
رئیسجمهور با اشاره به فرارسیدن ۲۰ فروردین سالروز فناوری هستهای گفت: ما در روز ۲۱ فروردین مراسم افتتاحهای جدید را خواهیم داشت و مردم مطلع خواهند شد که از پارسال تاکنون چه اقدامات مهمی انجامشده است و دهها پروژه مهم را خواهند دید که به افتتاح میرسد.
چیزی که به خورد مردم دادند این بود که اینها هستهای را بریدند
روحانی اظهار داشت: چیزی که به خورد مردم دادند این بود که اینها هستهای را بریدند، این حرفهای دروغ را زدند و این دروغ آشکار شد. مجلس یک مصوبهای به تصویب رساند، ما البته نظرمان را گفتیم و بر آن باقی هستم اما این مصوبه یک خاصیت داشت که این واقعیت این بود که واقعیت توانمندی هستهای ما بهخوبی آشکار شد وقتی مینشستند و میگفتند سازمان انرژی اتمی طراحی کند و ۲۰ درصد را اجرایی کند نهتنها ۲۰درصد اتفاق افتاد حتی بسیار ازآنچه مصوب شد، تولید شد و ما قدرت تولید داریم.
دروغ به مردم گفتید که رفتید برجام را امضا کردید، قدرت هستهای را از بین ببرید
وی تأکید کرد: من بهجرئت این ادعا را میکنم این را رئیس سازمان انرژی اتمی تأیید میکند که هیچوقت در تاریخ ایران فناوری هستهای مانند امروز نبوده است، قویترین فناوری را ما امروز به نمایش جهانیان گذاشتهایم. پس دروغ به مردم گفتید که رفتید برجام را امضا کردید، قدرت هستهای را از بین ببرید حالا بیایید اعتراف کنید و عذرخواهی کنید.
روحانی اظهار کرد: ما فناوری هستهای قویتر از گذشته داریم آی آر ۸ و ۹ و ۶ داریم که میتوانند در هر زمینهای فعال باشد، ما میتوانیم اراک را راهاندازی کنیم، فردو باز است، همه آنچه مخزن و مقصود و اهداف بود در این مقطع توانستیم ادامه دهیم. کاری که دولت در فناوری هستهای کرد، این است که مشروعیت فناوری هستهای را مورد اذعان و قبولی همگان قرار دارد.
رئیسجمهور اظهار داشت: امروز در اینکه فناوری هستهای ما مشروع و قانونی است جای هیچ تردیدی نیست همه میدانند فعالیت ایران صلحآمیز است و ما طبق قانون عمل میکنیم.
روحانی گفت: زمانی پروندهای به نام PMD دستشان بود میگفتند ما هم تردید داریم صلحآمیز هست یا نیست و آیا فعالیت ایران صلحآمیز است پرونده PMD بسته شد این موفقیت بزرگ ایران در مقطع دولتهای یازدهم و دوازدهم است.
وی اضافه کرد: ما در این دولت توانستیم تحریم تسلیحاتی را برداریم. چرا این گفته نمیشود. مگر با قطعنامههای سازمان ملل، تحریم تسلیحاتی بر ما تحمیل نشد؟ مگر سال گذشته تحریم تسلیحاتی برداشته نشد؟ کسانی که ازلحاظ نظامی به قدرت نظامی تکیهدارند و میگویند بسیار مهم است که درست هم میگویند چرا پایان تحریم تسلیحاتی را که در ۲۷ مهرماه سال گذشته برداشته شد، نمیگویند؟ این کار چه کسی بود؟ کار این دولت بود.
روحانی گفت: میگویند این دولت آیا در بخش قدرت نظامی همین عقیده را دارد؟ درحالیکه این دولت است که تحریم تسلیحاتی را برداشته است. این دولت است که پدافند هوایی را از هر زمان دیگر قدرتمندتر کرده است. از ۳۰۰ Sتا سامانههای داخلی مختلف از ۱۵ خرداد، ۳ خرداد، باور ۳۷۳ همه را در این دولت آوردیم و فعال کردیم.
میگویند این دولت آیا درزمینه نظامی و دفاعی فکر میکند یا فقط به فکر مذاکره است؟
وی خاطرنشان کرد: هیچ زمانی قدرت پدافندی ما اینگونه نبوده است و در عمل هم ثابت کردیم که توانستیم پهپاد مدرن آمریکایی را با سامانه ساخت داخل سرنگون کنیم بعد میگویند این دولت آیا درزمینه نظامی و دفاعی فکر میکند یا فقط به فکر مذاکره است؟ چه کسی این سامانهها را و در چه دولتی درست کرد؟ کدام دولت بود که توانست پهپاد مدرن آمریکایی را سرنگون کند؟ امروز توانمندیهای نظامی که در ابعاد مختلف داریم چند برابر سال ۹۲ است که نشان میدهد ما در این زمینه حرکتمان درست بوده است.
۵ نکته تحلیلی از صحبتهای رئیسجمهور
در بخش پایانی گزارش به چند نکته اشاره میکنم. «نخستین نکته» اینکه مدت زیادی است رئیسجمهور دستکم در هر نشست هیئت دولت، ستاد ملی مبارزه با کرونا، ستاد هماهنگی اقتصادی یا حتی نشستهای کم خبری خود حرفهایش را در قالب کنایه و حمله به منتقدان بیان میکند.
در این نشست نیز شاهد بودیم که او فشارهای اقتصادی که مسببش بود را جنگ اقتصادی دانست. درنتیجه این مسئله را میتوان «نکته دوم» دانست و اینطور نتیجه گرفت که روحانی افزایش نرخ مسکن، خودرو، گوشت قرمز، مرغ، لوازمخانگی و تمام اقلام اساسی برای زندگی را به تحریمها ربط داده است. همانجا که گفت: «با همه سختیها و شدیدترین تحریمها و جنگ اقتصادی، کشور را طوری اداره کرد که نه دوستان حتی دشمنان ما امروز اعتراف دارند که فشار حداکثری شکستخورده است.»
روحانی خودش اعتراف کرد که دولت حتی در این جنگ سهساله حاضر نشد توصیه برخی دوستان را عمل کند که میگفتند برای ارزاق عمومی و کالاها سیستم کوپنی را راهاندازی کنید. ما زیر بار نرفتیم و گفتیم کشور را به شکل عادی اداره میکنیم.
کمترین پاسخی که میتوان به این بخش از صحبتهای رئیسجمهور داد این است که بابیان این حقیقت برای اولین بار با اداره عادی کشور آشنا شدیم.
روحانی در بخش دیگری از صحبتهایش تأکید میکند: آمریکاییها بهصراحت میگویند راهی جز مذاکره نداریم و بهصراحت میگویند اگر شما آماده هستید ما حاضر هستیم مستقیم مذاکره کنیم و اگر آماده نیستید، حاضر هستیم بهطور غیرمستقیم و از طریق ۱+۴ با شما مذاکره کنیم. این به معنای پیروزی ملت ماست، این را دستکم نگیریم.
وی ادامه داد که رسانههای ما و فضای مجازی میخواهند این واقعیت را بپوشانند.
سؤال اساسی این است؛ مگر توافقی که سالها برای به اجماع نظر رسیدن طرفها ازجمله آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، روسیه، چین و ایران بر سر آن مذاکره کردید نیاز به مذاکره مجدد دارد؟ آنهم مذاکره با کشوری که خودش بهصورت یکطرفه و یکجانبه از توافق خارجشده و تاکنون هیچ خسارتی نپرداخته است. لذا «سومین نکته» نیز لزوم تأکید بر موضع جمهوری اسلامی ایران ازجمله رهبر انقلاب و مجلس شورای اسلامی است. همان موضعی که تأکید میکند تازمانی که تمام تحریمها لغو نشود و آمریکا به برجام برنگردد و اجرای تعهدات طرفین راستی آزمایی نشود، هیچ مذاکره و گفتوگویی با آمریکاییها نداریم. بعدازآن نیز نداریم. چراکه مفاد توافقنامه مشخص و به امضای تمام کشورهای طرف قرارداد رسیده است.البته آنجا که رئیسجمهور بیان میکند: «آمریکا اگر تنها نبود میتوانست در شورای امنیت، اسنپ بک را به قول خودش پیش ببرد. میتوانست راجع به پایان تحریم تسلیحاتی ایران موفقیتی به دست بیاورد. این پیروزی بزرگ را چرا نمیگوییم؟ پیروزی سیاسی ملت ایران و دولت دوازدهم با رهبری مقام معظم رهبری و حمایت و هدایت ایشان توانستهایم آمریکا را شکست دهیم چرا برای این پیروزی فیلم درست نمیکنید از پول ملت؟ اگر بناست از پول ملت فیلم درست کنید، واقعیتها را حقیقتها را بگویید. نباید غیرواقعی بگوییم و حقیقتها را تحریف کنیم.» نکته چهارم است.چراکه در ادامه تلاش دارد به مردم القا کند چیزی که به خورد مردم دادند این بود که اینها هستهای را بریدند. روحانی با تأکید به این مسئله افزوده است که «حرفهای دروغ زدند و این دروغ آشکار شد. مجلس یک مصوبهای به تصویب رساند، ما البته نظرمان را گفتیم و بر آن باقی هستم اما این مصوبه یک خاصیت داشت که این واقعیت این بود که واقعیت توانمندی هستهای ما بهخوبی آشکار شد.»«نکته پنجم» و پایانی نیز خطاب به ادعای محکم رئیسجمهور درمورد فناوری هستهای است. وی تأکید کرد که «من بهجرئت این ادعا را میکنم این را رئیس سازمان انرژی اتمی تأیید میکند که هیچوقت در تاریخ ایران فناوری هستهای مانند امروز نبوده است، قویترین فناوری را ما امروز به نمایش جهانیان گذاشتهایم. پس دروغ به مردم گفتید که رفتید برجام را امضا کردید، قدرت هستهای را از بین ببرید حالا بیایید اعتراف کنید و عذرخواهی کنید.»جناب روحانی جای شاکی و متهم را عوض نکنید! ریختن سیمان در قلب راکتور اراک، توقف تولید اورانیوم فلزی و توقف هزاران سانتریفیوژ، توقف پژوهشهای دانشگاهی درزمینه فناوری هستهای دقیقا حرف شما را تکذیب میکند. البته که رئیسجمهور به ادعا بودن این بخش از صحبتهایش اعتراف کرد.درنهایت نیز رئیسجمهور بابیان این ادعاها تأکید کرد که دولت یازدهم و دوازدهم موفقترین دولت جمهوری اسلامی ایران بوده و فشار تحریمها را بر مردم کنترل کرده است. او تأکید کرد که اصرار آنها به تعامل با دنیا (منظور کشورهای غربی) توصیه رهبر انقلاب بوده است و با این ادعا نشان داد که عملکرد دولتش نهتنها در چارچوب نظام و توصیههای رهبری نبوده بلکه با تقطیع فرمایشات ایشان، سیاستهایشان را تنظیم کردند.
برجام , حانیه مسجودی , دولت , روحانی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.