نشانههای جنگ سرد در دوران بایدن
فخرالدین اسدی
شواهد و مستندات موجود نشان می دهد که مناسبات مسکو و واشنگتن در دوران ریاست جمهوری جوبایدن به سوی بحران و تنش پیش می رود. در این میان، دولت جدید آمریکا در اولین اقدام خود علیه روسیه در هفته گذشته، مانع از دعوت مسکو به نشست گروه هفت شد.فراتر از آن، بر اساس گزارش وزارت امور خارجه آمریکا که برای ارائه به کنگره این کشور تهیه شده، حداقل ۱۸ شرکت اروپایی یا به مشارکت خود در خط لوله نورداستریم ۲ خاتمه داده اند و یا اینکه متعهد شده اند که به دلیل تهدید «تحریم های آمریکا» از پروژه خارج می شوند.هر دو اقدام صورت گرفته از سوی دولت بایدن نشان می دهد که تقابل کاخ سفید و کاخ کرملین نه تنها در دوران ریاست جمهوری بایدن پایان نمی یابد، بلکه شاهد تشدید آن خواهیم بود.
اصل ماجرا چیست؟
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اخیرا گفت: « خروج شرکت های اروپایی از پروژه نورد استریم ۲ نشان می دهد که قانونگذاری و اقدامات ما موفقیت آمیز بوده است. ما همچنان به نظارت بر شرکت هایی که به دلیل اقدامات بالقوه (ادامه همکاری در پروژه نورداستریم) قابل تحریم هستند، نظارت خواهیم کرد.»
پروژه خط لوله گازی نورد استریم ۲ قراراست گاز طبیعی روسیه را از بستر دریای بالتیک به آلمان منتقل کند.چنانچه شبکه یورونیوز و دیگر منابع اروپایی گزارش داده اند، بخش مهمی از این پروژه به پایان رسیده است.آمریکا بار دیگر سه شنبه هفته گذشته، تمام شرکت هایی که بنوعی در ساخت خط لوله ۱۲۲۰ کیلومتری نورد استریم ۲ همکاری دارند را تهدید به اعمال تحریم های سنگین کرد.تاکنون کاخ سفید تنها یک شرکت روسی به نام کی وی تی، مالک کشتی لوله گذاری فورتونا را تحریم کرده است. کارشناسان می گویند تحریم برخی از شرکت ها در حالی که پروژه نورد استریم ۲ تقریبا به پایان رسیده است، کمی بیهوده به نظر می رسد.
چه شرکت هایی به مشارکت خود با روسیه پایان داده اند؟
اغلب شرکت هایی که به مشارکت خود پایان می دهند شرکت های بیمه ای بریتانیایی هستند. همچنین دو شرکت بیمه سوئیسی و آلمانی نیز در لیست شرکت هایی هستند که به همکاری خود در این پروژه خاتمه می دهند. بانک و بیمه آکسای فرانسوی و شرکت عمرانی یبلفینگر آلمانی اعلام کرده اند
که دیگر در این پروژه شرکت نخواهند کرد.ایالات متحده چه در دوران ترامپ و چه در دوره جدید، جو بایدن، از آلمان به خاطر همکاری در این پروژه انتقاد کرده اند و آن را خلاف منافع اروپایی ها خوانده اند. برخی کشورهای اروپایی از جمله فرانسه و هلند از آلمان خواسته اند تا به ساخت این خط لوله گازی پایان بدهد.
در هر حال، مناقشه دولت آمریکا با مشار کت کنندگان در پروژه نورد استریم ۲ وارد فاز تعیین کننده ای شده است. این مناقشه، در آستانه تکمیل و نهایی شدن این پروژه جدی تر شده است. قانونگذاران آمریکایی درصددند که سرمایه گذاران،
شرکت های بیمه و بندر آلمانی واقع در دریای بالتیک، جایی که شناورها مستقر هستند را تحت فشار شدید خود قرار دهند زیرا از نظر دولت ترامپ، روسیه از این پروژه به عنوان یک اهرم سیاسی استفاده کرده و میتواند آن را علیه آلمان به کار بگیرد و رابطه آمریکا با آلمان و دیگر متحدان اروپاییاش را تضعیف سازد.برلین بارها تلاش واشنگتن برای دخالت در سیاست انرژی را تقبیح کرده به طوری که برخی سیاستمداران آلمانی گفته اند که دولت باید اقدامات تلافی جویانه را در قبال آمریکا انجام دهد.مقامات دولت آنگلا مرکل، بارها اقدامات واشنگتن علیه پروژه نورد استریم ۲ را مصداق دخالت شدید در امور داخلی آلمان و اروپا خوانده است.از طرفی روسیه نیز در پاسخ به تحریم های آمریکا بارها اعلام کرده که ساخت این خط لوله را ادامه و این تحریم را با مقابله به مثل پاسخ خواهد داد. طراحی و اجرای این پروژه، به عهده شرکت گازپروم روسیه است.
نگرانی های مرکل
بخشی از نگرانی های آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در قبال پروژه نورد استریم ۲، معطوف به آینده پروژه می باشد. برخی کشورهای اروپایی صراحتا به دولت مرکل ( طرف قرار داد اصلی روسیه در پروژه نورد استریم ۲) اعلام کرده اند که قصد ندارند مشارکتی با برلین در تکمیل این پروژه داشته باشند.این مسئله، می تواند در زمان حال و آینده مولد اختلافات و بحران های جدیدی در اتحادیه اروپا باشد. دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا در اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی، پس از تصویب یک بودجه دفاعی عظیم، قانون تحریم شرکتهایی که خط لوله انتقال گاز روسیه به آلمان( موسم به پروژه نورد استریم ۲) میسازند را امضا کرد. بر اساس قانونی که با امضای ترامپ اجرایی شده بود، واشنگتن در یک بازه زمانی ۶۰ روزه ، اسامی افراد و شرکتهایی که در پروژه نورد استریم ۲ به فعالیت میپردازند را بهصورت کامل مشخص کرده و در صورت اصرار این شرکتها به سرمایه گذاری در پروژه نورد استریم ۲، آنها رسما از سوی کاخ سفید و وزارت خزانه داری آمریکا تحریم می شدند. این روند در آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد.
نتیجه وابستگی اروپا به آمریکا!
بر این اساس، به افراد و صاحبان شرکتهای دخیل در پروژه «نورد استریم ۲» ویزای آمریکا تعلق نمیگیرد و یا اموال آنها در ایالاتمتحده مسدود میشود! صدراعظم آلمان و دیگر مقامات این کشور ضمن محکوم کردن این اقدام آمریکا، از رایزنیهای خود با کاخ سفید در مواجهه با این موضوع خبر دادند اما اصرارهای مرکل به دولت ترامپ در این خصوص به نتیجه ای نرسید! به نظر می رسد
در دوران ریاست جمهوری جوبایدن نیز صدراعظم آلمان قدرتی برای تغییر نظر رئیس جمهور جدید کاخ سفید ندارد. این موضوع، خفت و خواری دولت آلمان و دیگر دولت های اروپایی در قبال دولت آمریکا را نشان می دهد. سال گذشته، اعلام اولیه تحریمهای آمریکا علیه پروژه نورد استریم ۲،
منجر به خروج شرکت مشترک سوئیسی –هلندی «آل سیز» از این پروژه شد و برخی شرکتها دیگر نیز از حضور در این پروژه انصراف دادند. در هر حال، اصلی ترین بازنده این معادله،اروپائیان هستند که خود را به متغیری وابسته به رای مثبت یا منفی آمریکا جهت سرمایه گذاری های بین المللی تبدیل کرده اند!
در این معادله، اساسا تفاوتی میان جمهوری خواهان و دموکرات های آمریکایی وجود ندارد.
آمریکا , بایدن , پوتین , روسیه , فخرالدین اسدی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.