نزاع ایران و کره بر سر هشت میلیارد دلار
| گروه اقتصادی|
کره جنوبی یکی از خریداران اصلی نفت ایران قبل از تحریمهای آمریکا بود، اما با خروج آمریکا از برجام و نشانه گرفتن فروش نفت ایران توسط تحریمها، میزان فروش نفت ایران بهسرعت رو به کاهش گذاشت و درنهایت به صفر رسید. به دنبال این مسئله، پرداخت طلبهای مالی ایران که رقمی در حدود هشت میلیارد دلار برآورد میشود با مشکل مواجه شد و مقامات سئول هم در دو سال گذشته به درخواست ایران برای آزاد کردن پول فروش نفت توجهی نکردهاند و تنها در آخرین اقدام خود نیم میلیون دلار از این پول را بهصورت کالای بشردوستانه به ایران ارسال کردهاند. کره جنوبی بعد از مذاکرات متعددی که با مقامات ایرانی داشته است، بازپرداخت بدهی هشت میلیارد دلاری را با ارسال یک محموله کمکهای دارویی ۵۰۰ هزار دلاری به ایران شروع کرد که فاصله این مبلغ با بدهی میلیاردی باعث واکنش منفی ایران شد تا جايیكه عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی ایران در مصاحبهای با بلومبرگ، رسانه اقتصادی آمریکایی، به کره جنوبی هشدار داد، درصورتیکه این مسئله از سوی سئول حل نشود، ایران از طرق حقوقی به دنبال حل آن خواهد رفت.
در این میان مقامات سئول اعلام کردهاند که مشغول رایزنی با آمریکاییها هستند تا راهکاری برای پرداخت پول به ایرانیها پیدا کنند. کرهجنوبی میگوید پول ایران به دو بانک این کشور ارسال شده، اما چون بانک مرکزی ایران تحریم است، بانکهای سئول قادر به ارسال این مبلغ به ایران نیستند.
اتخاذ تحریمهای سرسختانه باوجود تلاش کره جنوبی در حفظ روابط مثبت تجاری و اقتصادی با ایران بهویژه در یک دهه اخیر و پس از تحریمهای گسترده چندجانبه و سازمان ملل علیه ایران، توانسته بر بسیاری از وجوه همکاری کره جنوبی با ایران سایه افکند و آن را متوقف کند. حسین تنهایی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی در گفتوگو با «رسالت» با اشاره به انجام مذاکرات پیرامون پیگیری مطالبات مالی ایران از کره جنوبی گفت: اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی جلسات متعددی با سفیر کره جنوبی در تهران و وزارت امور خارجهبرگزار کرده است و به نتایج مثبتی رسیدهایم که امیدواریم به مرحله اجرا هم برسد. کرهایها متعهد شدهاند بخشی از طلب ایران را در قالب محصولات بهداشتی به کشورمان ارسال کنند، هرچند بارها این قول را دادهاند، اما هنوز اجرایی نشده است. وی اظهار کرد: از طریق سفیر ایران در سئول هم اقدامات دیگری را انجام دادیم. در این میان با مجمع بازرگانی که ۱۶۰ شرکت زیرمجموعه آن هستند، جلساتی را داشتیم. آنها اغلب به ما قول میدهند که تلاش خود را بکنند ولی تاکنون موفقیتی نداشتند.رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره جنوبی اضافه کرد: قرار است جلسهای با وزارت بهداشت و بانک مرکزی برای تهیه لیست نهایی اقلام بهداشتی موردنیاز داشته باشیم که در صورت تهیه لیست، بلافاصله به کره جنوبی اعلام میشود.
وی با اشاره به میزان بدهی کره جنوبی به ایران ادامه داد: ارقام متعددی از ۶ تا ۹ میلیارد دلار از میزان بدهی ذکرشده است، اما رقم صحیح، هشت میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار است که کره جنوبی در قبال فروش نفت و محصولات پتروشیمی به ایران بدهکار است و بعد از تحریمها به دلیل قطع روابط بانکی امکان بازگرداندن به ایران وجود نداشت. حالا هم نه ما و نه دولتمردان نمیگویند این پول را به ما بدهید بلکه خواهان خرید کالا از طریق این منابع بلوکهشده هستیم.
این فعال اقتصادی در مورد پیشبینی موافقت کرهایها با تجارت دارو و غذا از طریق منابع بلوکهشده گفت: به باور من در چشمانداز کوتاهمدت این روند تغییر نمیکند. درواقع شرایط بهگونهای نیست که کره جنوبی حاضر به انجام خواستههای بحق ما باشد مگر اینکه خود ایالاتمتحده به نحوی به سئول چراغ سبز نشان دهد.
تنهایی بابیان اینکه بارها به تعلل کره جنوبی در عدم بازپرداخت بدهی به ایران اعتراض کرده است، گفت: یوجانگ هیان سفیر کره جنوبی در ایران در پاسخ به اعتراض ما، وجود تحریمهای سخت آمریکا را دلیل اصلی برای پایان همکاری تجاری میان دو کشور عنوان کرد. سفیر کره جنوبی بیان کرده بود: «با شروع تحریمها کشورهای اروپایی بلافاصله به همکاریهای تجاری خود با ایران پایان دادند اما کره جنوبی در کنار ایران ماند، اما با سختتر شدن تحریمها علیرغم تمایل کشور مجبور به پایان همکاری شدیم. ما همچنان به دنبال همکاری با ایران هستیم و امیدواریم شرایط برای بهبود مبادلات تجاری میان دو کشور فراهم گردد.»
وی در پایان سخنانش بابیان اینکه شرکتهای کرهای همگی خصوصی هستند و بههیچوجه تمایل ندارند با آمریکا دچار مشکل شوند، گفت: بهعنوان نمونه مسئولان چند شرکت کرهای متذکر شدند: « ۲۵ درصد بازار ما در آمریکا است و ایران تنها سهمی یکدرصدی از تولیدات ما را از آن خودکرده است. شما اگر جای ما بودید چه میکردید!» آنها تأکید داشتند اگر بازار آمریکا را از دست دهند دچار ورشکستگی خواهند شد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.