نبرد بایدن و زلنسکی!
گروه بینالملل
مواجهه رؤسای جمهور آمریکا و اوکراین بر سر آنچه در جنگ اوکراین میگذرد، به نقطه اوج خود رسیده است! بایدن تأکید کرده است که در شرایط جنگی ، اساسا زلنسکی نمیتواند سخنی از عضویت کشورش در ناتو به میان بیاورد و در مقابل، زلنسکی نیز میگوید رئیسجمهور آمریکا حق ندارد برای جنگ اوکراین و چگونگی پایان دادن به آن تصمیم بگیرد!
بازی در اوکراین پیچیده شده است
صاحبنظران غربی در حوزه دفاعی-امنیتی معتقدند کییف قدرت بر هم زدن موازنه میدان جنگ (بهویژه مناطق شرقی) را به سود خود نخواهد داشت و هرگونه اقدام و کنشی از سوی آن با پاسخ سختتر و حتی پیشدستانه روسها مواجه خواهد شد. قدر متقن هر دو نگاه، ناتوانی غرب در پیشبینی مختصات میدان نبرد است. سران ناتو در ماههای آغازین نبرد مدعی بودند آیندهپژوهی دقیقی از وقایع احتمالی جنگ انجام دادهاند و خود را برای مواجهه با هر گزینهای آماده کردهاند، اما فرسایشی شدن جنگ محاسبات را بر هم زده است. اکنون مقامهای ارشد اروپايی نمیتوانند نگرانیهای مزمن خود را نسبت به سرنوشت میدان (که قطعا بر توافق نهایی صلح نیز تأثیرگذار خواهد بود) کتمان کنند. بهتازگی دیمیتری مدودف، رئیسجمهور سابق روسیه و یکی از شرکای ولادیمیر پوتین در حزب «روسیه واحد» اعلام کرد، دیگر صلح و دیپلماسی موضوعیتی ندارند و چارهای جز حذف فیزیکی ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین باقی نمانده است. حتی مدودف تأکید کرده است که در صورت اثبات برخی تحرکات هستهای آمریکا علیه مواضع روسها، ممکن است مسکو اقدام به نبرد هستهای با طرف مقابل کند! این سخنان، موجی از وحشت را میان اروپائیان ایجاد کرده است، زیرا تشدید نبرد در اوکراین بر مبنای مؤلفههای غیرقابلپیشبینی و سریع، پاشنه آشیل بازیگران اروپایی ناتو بهشمار میرود.
ممنوعیت عضویت اوکراین در ناتو
یکی از موضوعاتی که منجر به نارضایتی شدید زلنسکی شده است، مربوط به موضعگیری صریح رئیسجمهور آمریکا مبنی بر عدم امکان عضویت اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی میباشد. واقعیت امر این است که اگر جنگ اوکراین همین لحظه نیز پایان پیدا کند و پیمان صلحی ( از نوع موقت یا دائم) میان مسکو و کییف منعقد شود، عدم عضویت اوکراین در ناتو یکی از اصلیترین و حداقلیترین پیششرطهای آن خواهد بود. به عبارت بهتر، اساسا امکان ندارد پایان جنگ اوکراین در بستری غیر از تعهدپذیری اوکراین نسبت به عدم عضویت در ناتو شکل گیرد. این موضوعی است که در محافل غربی نیز نسبت به آن اتفاقنظر وجود دارد. هنری کسینجر، استراتژیست مشهور آمریکایی عدم پیوستن اوکراین به ناتو را یکی از اجتنابناپذیرترین پیششرطهای انعقاد صلح دانسته است. حتی مقامات روسی به این میزان نیز اکتفا نکرده و خواستار اعلام بیطرفی نظامی اوکراین در دوران پساجنگ هستند. به این معنا که حتی اوکراین بهعنوان «شریک »و نه عضو ناتو نیز حق مشارکت با آتلانتیکیها در عملیاتهای بینالمللی را ندارد. وزرای دفاع و امور خارجه عضو ناتو طی ماههای اخیر بارها در نشستهای مشترک خود تقاضای زلنسکی مبنی بر عضویت در ناتو را رد کرده و بررسی آن را موکول به آینده کردهاند.
پاسخ زلنسکی به بایدن
در مقابل، رئیسجمهور اوکراین نیز قدرت پنهانسازی خشم خود از بایدن را ندارد! رئیسجمهور اوکراین با طعنه به رئیسجمهور سابق آمریکا گفت که رئیسجمهور کنونی این کشور هم میتواند ظرف پنج دقیقه به جنگ اوکراین پایان دهد اما کییف مخالف است.زلنسکی میگوید که جو بایدن، همتای آمریکایی وی میتواند با تسلیم کردن قلمرو اوکراین به روسیه، ظرف پنج دقیقه به جنگ پایان دهد اما کییف مخالف تسلیم شدن است.زلنسکی در گفتوگو با ایبیسی نیوز گفت: اگر موضوع بحث پایان دادن به جنگ به قیمت شکست اوکراین یا بهعبارتدیگر، وادار کردن ما به واگذاری قلمرومان است، بنابراین در این حالت، فکر میکنم که بایدن میتوانست حتی ظرف پنج دقیقه به جنگ پایان دهد. ولی ما با این موضوع و تسلیم و شدن موافقت نمیکردیم.
رئیسجمهور اوکراین همچنین در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا که قول داده ظرف ۲۴ ساعت جنگ را تمام کند، تصریح کرد که «ترامپ زمانی که در کاخ سفید بوده، فرصت چنین کاری را داشته است. نیت و تمایل صرف برای پایان بخشیدن به جنگ، زیباست اما این تمایل و نیت باید براساس نوعی تجربه عینی باشد.»
زلنسکی افزود: به نظر میرسد که دونالد ترامپ در دوران خودش (حضور در کاخ سفید) این فرصت ۲۴ ساعته را در اختیار داشت. ما آن زمان هم در جنگ بودیم، البته نه یک جنگ تمامعیار اما بالاخره جنگ بود و آنطور که تصور میکنم، او در آن برهه چنین فرصتی را داشت اما احتمالا باید به اولویتهای دیگری میرسید.وی همچنین به این موضوع نیز اشاره کرد که از جانب برخی سیاستمداران «مشخص» در آمریکا، «نشانههای خطرناکی درزمینه کاهش کمک به اوکراین وجود داشته و دیده میشود.»
زلنسکی بازی را باخته است
زلنسکی بهشدت بابت وعدههای دروغین اعضای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درباره پیوستن این کشور به ناتو عصبانی و مستأصل به نظر میآید. فراتر از آن، بسیاری از تصورات غربگرایان اوکراینی ازجمله ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز کییف در صورت وقوع جنگ تحقق نیافته است و برخی اعضای پیمان آتلانتیک شمالی نسبت به هزینههای هنگفت ناشی از فرسایشی شدن نبرد اوکراین ابراز نارضایتی میکنند.کار بهجایی رسیده است كه بهتازگی ۱۲ کشور اروپایی (که عضو ناتو و اتحادیه اروپا هستند)، حتی معافیت غلات و محصولات کشاورزی اوکراینی از تعرفهای گمرکی را زیر سؤال بردند و استمرار این روند را مغایر با منافع اقتصادی خود دانستهاند. در چنین شرایطی زلنسکی بیش از هر زمان دیگری بابت بازی در زمین غرب احساس سرخوردگی میکند. باوجوداین، وی آلترناتیوی در مقابل خود نمیبیند و صرفا با هزینههای یک انتخاب نادرست، پرهزینه و البته جبرانناپذیر در عرصه امنیتی و سیاست خارجی خود مواجه است. زلنسکی اکنون خود را محکوم میداند که به این بازی دوسر باخت ادامه دهد.در چنین شرایطی، وی از سویی قدرت عتاب علنی و آشکار مقامهای آمریکایی و اروپایی (را به دلیل بدعهدیهای آنها در قبال متحدان غرب در اوکراین) ندارد و از سوی دیگر نمیتواند خشم خود را بابت واقعیتهای شرق اوکراین و نظام بینالملل کتمان کند. در چنین شرایطی نباید از زلنسکی بهعنوان رئیسجمهور و سیاستمداری عادی یاد کرد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.