نان در تنورگرانی!
نفیسه امامی
مشاهدات میدانی از بررسی قیمتها در نانواییهای سطح شهر، خبر از افزایش بیسروصدای قیمت نان میدهد، اگرچه هنوز خبری رسمی در خصوص افزایش قیمت نان از سوی تصمیم گیرندگان امر اعلام نشده است، اما بررسیها نشان میدهد طی روزهای اخیر، نانوایی ها به طور خودجوش اقدام به افزایش قیمت نان کردهاند.حجتالله نصیری رئیس اتحادیه نانوایان کرج به تازگی اعلام کرده است «با رایزنیهای صورتگرفته مصوب شده است امسال نرخ انواع نان حدود ۵۰ درصد افزایش یابد که این افزایش بهصورت غیر رسمی اعمال شده و چند روزی است نانوایان نان را با نرخ جدید به فروش میرسانند.»
نصیری متذکر شده است که در نرخ جدید انواع نان، افزایش هزینه مواد اولیه، اجاره مغازه و کارگر لحاظ گشته و ازمواردی مثل هزینه برق و گاز چشم پوشی
شده چون با درنظر گرفتن این موارد نان باید بیش از ۵۰ درصد افزایش قیمت پیدا میکرد.
اتحادیه نانوایان در سال گذشته لزوم افزایش ۵۰ درصدی را اعلام کرده بود که بعد از کشوقوسهای فراوان موردپذیرش قرارگرفت، اما در سال قبل محقق نشد و به سال جدید منتقل گردید. دولت هم بهطور قطع باوجود تورمهای فعلی افزایش قیمت را بهطور رسمی اعلام خواهدکرد.
پیشازاین حسن حنان، قائم مقام مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران، با تایید افزایش رسمی قیمت نان، اعلام آنرا منوط به پایانیافتن ماهرمضان دانسته و خبر داده بود امسال تصمیم دولت برآن است تا پایان ماهرمضان قیمت نان درسراسر کشور بدون تغییر باقیبماند و پس از پایان این ماه، استانداران اجازه دارند اقدام بهتعیین نرخ نان و ابلاغ آن کنند.
باوجود آنکه بهطور غیررسمی نانوایان قیمتهای خود را افزایش دادهاند، اما وزارت صمت افزایش قیمت نان را تکذیب میکند. صدیف بیکزاده مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت درهمین راستا اعلام کرده است که هنوز هیچگونه خبر رسمی در مورد افزایش قیمت نان ابلاغ نشده است.
او از مردم خواسته است در صورتی که یک واحد نانوایی اقدام به گران کردن نان کند، تخلف انجام داده و مردم میتوانند آنرا به شماره تماس ۱۲۴ اطلاع دهند تا با متخلف برخورد شود.
نان از مایحتاج اصلی سفرههای مردم ایران است و بعد از گرانی برنج، گرایش بیشتری برای استفاده از آن در میان مردم ایجاد شد، ولی حالا افزایش قیمت در بعضی از نانوایی ها باعث نگرانی مردم شده است. دولت از یک سو درصدد است نانواییها طبق سهمیه آرد یارانهای و بهای مصوب آن نان بفروشند، اما در طرف دیگر نانواییها اظهار میکنند حتی آرد یارانهای و دیگر کمک هزینههای تهیه نان، کفاف مخارج آنها را نمیدهد و میخواهند قیمت نان بیشتر شود.
از سال ۹۸ تاکنون قیمت نان افزایش پیدا نکرده است. شهریورماه آن سال بود که پس از درخواست های مکرر بالاخره با افزایش قیمت نان موافقت گردید و با افزایش ۴۵ درصدی، نرخ جدیدی برای آن اعلام شد. ضمن اینکه قبل از سال ۹۸ به مدت ۵ سال اجازه افزایش قیمت نان به نانواییها داده نشده بود و قیمتها ثابت مانده بودند.
طی دو سال گذشته که افزایش چند برابری مواد اولیه، اجاره مغازه و دستمزد کارگر رخ داده بود، باز هم نرخ نان ثابت ماند که این مسئله نارضایتی خبازان را به دنبال داشت. افزایش قیمتها در سال گذشته بسیاری از فعالان این صنف را امیدوار کرده بود که در سالجاری با افزایش قیمت نان تا حدودی هزینههای آنان جواب داده شود و حالا این اتفاق تقریبا به طور رسمی رخ داده است.
در مجموع نانوایان با افزایش قیمت نان موافق نیستند و ترجیح میدهند دولت هزینه های واحدهای نانوایی را با کاهش هزینه آب و برق و گاز بکاهد به جای آنکه قیمت نان را افزایش دهد.
دولت در بودجه سال ۱۴۰۰ در قالب تبصره ۱۴ ماده واحده بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، ۲۲۰٫۰۰۰ میلیارد ریال
(۲۲ هزار میلیارد تومان) یارانه نان و خرید تضمینی گندم را از محل منابع هدفمندی یارانهها پیشبینی کرده است که این رقم درمقایسه با سال قبل که ۱۲ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بود، حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است.
بعضی از نانوایان دلیل افزایش قیمت خودجوش نان را علاوه برتورم در همه کالاها و خدمات، آزاد پزبودنشان اعلامکردهاند. هرچند از سال گذشته دولت یارانهای به نانوایان آزادپز اختصاص دادهاست تا در ازای دریافت آرد نیمهیارانهای نرخ مصوب نان را رعایت کنند.
مشاهدات میدانی حاکی از آن است در اکثر نانواییهای شهر تهران قیمت نان به طور غیررسمی گران شدهاست. قیمت نانبربری در نرخ نامه رسمی یک هزار و ۵۰۰ تومان است اما حالا در برخی نانواییها قیمت این نوع نان به دوهزارتومان افزایش داشتهاست. این در حالی است که باوجود افزایش قیمت نان، کیفیت، وزن و پخت آن با نارضایتی زیادی از سوی مردم روبه روست و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدگنندگان نیز گزارشی از شکایات مردم نسبت به این موارد مطرح کردهاند.
باوجود عدم اعلام غیررسمی افزایش قیمت نان در حال حاضر قیمت نان چند نرخی شدهاست. بهعنوان نمونه یکنانوایی قیمت لواش را ۴۵۰ تومان و واحد دیگر آن را ۵۰۰ تومان به فروش میرساند. در مورد نان بربری و سایر نانها نیز همین وضعیت حاکم است، مثلا یک واحد نان بربری را به قیمت هزار تومان عرضه کند و واحد دیگری ۲هزارتومان و یا ۲هزار و ۵۰۰ تومان به فروش میرساند.
دودگرانی محصولات همواره به چشم مردم میرود بهخصوص آنکه اینتورم در یکی از کلیدیترین مایحتاج مورداستفاده مردم اتفاق بیفتد. در صورتیکه دولت میتواند با اختصاص امتیازاتی به نانواییها، جلوی افزایش قیمت نان را بگیرد و آنرا ثابت نگه دارد. افزایش نرخ نان به عنوان کالایی مهم در سبد غذایی خانوادهها همواره با واکنشها و حساسیتهای زیادی روبه رو بوده چون قوت غالب مردم را تشکیل میدهد.
افزایش قیمت نان , قیمت نان , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.