نامهربانی مهر به بازار لوازمالتحریر!
نفیسه امامی
اواخر شهریورماه هرسال و در آستانه بازگشایی مدارس زمان رونق بازار لوازمالتحریرفروشان بود. اگرچه گرانی کاغذ و ملزومات تحصیلی در سالهای اخیر امکان خرید بیشتر را برای خانواده دانش آموزان فراهم نمیکند اما با این تفاسیر لوازمالتحریر برای این قشر از عناصر اصلی و مهم آموزشی محسوب میشود و بدون این اقلام امکان ادامه تحصیل تقریبا وجود ندارد. این در حالی است که با شیوع کرونا و ارائه آموزش از طریق فضای مجازی شرایط تا حدود زیادی متفاوت شده است.
فروشندگان لوازمالتحریر از زمان برگزاری کلاسهای مجازی یکی از اصنافی بودند که بهطورجدی دچار رکود شدند چراکه این شیوه آموزشی میزان استفاده از نوشتافزار را تا حد زیادی کاهش داده است. این تغییر شیوه در ارائه آموزش باعث جایگزینی ابزار دیجیتال بهجای دفتر و جزوه شد و تأثیر زیادی در کاهش سهم استفاده از نوشتافزار گذاشت تا جاییکه تولید بعضی از کارخانهها را از سه شیفت به یک شیفت رساند.
در سالهای گذشته در چنین روزهایی نمایشگاههایی برای دسترسی بیشتر خانوادهها و حمایت از تولیدکنندگان لوازمالتحریر برپا میشد و با استقبال زیادی هم روبهرو میگردید اما شیوع کرونا بازار این نمایشگاهها را هم از سکه انداخت و اعلام شد امسال نمایشگاهی برای عرضه اقلام آموزشی برگزار نمیشود.
علاوه بر جایگزینی موبایل و تبلت بهجای دفتر و خودکار، بالا رفتن نرخ ارز در سه سال اخیر و تأثیر مستقیمی که بر قیمت دفتر و سایر ملزومات دانش آموزان گذاشت، باعث شد این کالاها هم از گرانیهای بیرویه و سرسامآور بیبهره نمانند و در کاهش میزان خرید خانوادهها قبل از شیوع کرونا تأثیرگذار شود.
تاکنون بر اساس تصمیمات اتخاذشده قرار است کلاسهای حضوری از آبان ماه برگزار شوند. البته از سال قبل هم گمانهزنیهایی مبنی بر بازگشایی مدارس به شکل حضوری مطرح شد اما این اتفاق نیفتاد و خانوادهها هم به علت نگرانی از شیوع بیماری از حضور فرزندان خود در کلاس ممانعت به عمل آوردند.
آنچه مسلم است رکود مطلقی است که در صنف تولیدکننده و فروشنده لوازمالتحریر رخداده و بخش مهمی از آنها را متضرر کرده است. باید منتظر ماند و دید درصورتیکه مدارس و دانشگاهها به شکل حضوری برگزار شوند، آیا رونق به صنف لوازمالتحریرفروشان بازمیگردد یا در غیراینصورت امسال همفشار مضاعف رکود بر این صنف سنگینی خواهد کرد.
فروشندگان لوازمالتحریر، امیدوار به بازگشایی مدارس
موسی فرزانیان، رئیس اتحادیه فروشندگان نوشتافزار تهران در گفتوگو با «رسالت» با اشاره به رکودی که از دو سال قبل بر این صنف سایه انداخته است، گفت: در این مدت واحدهای صنفی با ۲۰ تا ۳۰ از ظرفیت خود مشغول به فعالیت بودند و بیشترین علت آنهم به تعطیلی فیزیکی مدارس، دانشگاهها و آموزشگاهها بازمیگردد. درنتیجه این کاهش خریدوفروش بسیاری از فروشندگان مجبور به تغییر شغل شدهاند و این چرخهای است که به تولید در این صنف آسیب وارد کرده است.
وی افزود: بعضی از تولیدکنندگان داخلی لوازمالتحریر تازه به این حوزه واردشده بودند که باوجوداین رکود با مشکلات مالی زیادی روبه رو شدند. وقتی مصرف پایین بیاید تولیدکننده هم متضرر میشود. در سال گذشته همه امیدوار به بازگشایی مدارس بودند و تولید زیادی کردند اما فروش خوب نبود و به همین علت محصول خود را به امید امسال نگه داشتند اما هنوزهم خبری از بازگشایی مدارس و دانشگاهها نیست.
وی ادامه داد: در تهران میزان خریدوفروش نسبت به شهرستانها کمی بیشتر است اما در شهرستانها آمارها بسیار پایینتر از پایتخت است. بسیاری از مغازهداران اجاره پرداخت میکنند و امسال امیدوار به بازگشایی فیزیکی مدارس هستند که در غیراینصورت مجبور به تعطیلی مغازههای خود میشوند.
فرزانیان با اشاره به اینکه عدهای از تولیدکنندگان مجبور به تعدیل نیروهای خود شده و تولید خود را کاهش دادهاند، گفت: این کار نیازبه سرمایه در گردش دارد و با کاهش ارزش پول ملی باید افزایش سرمایه بیشتری انجام بگیرد که با این شرایط امکان این کار فراهم نیست و به همین علت صنف تولید نوشتافزار را با چالشهای زیادی روبهرو کرده است.
شور و هیجانی برای خرید لوازمالتحریر نیست
وی بازار خریدوفروش نوشتافزار را در رکود کامل توصیف کرد و افزود: در شرایط فعلی هیچ شور و هیجانی برای خرید لوازمالتحریر وجود ندارد و استقبالی از خرید نشده است. بهطورکلی کار ما فصلی است. از سالهای گذشته اوج فعالیت ما از ماه خرداد آغاز میشد و تا آذرماه به طول میکشید اما بهتدریج پیک کار به سه، دو و یک ماه تقلیل پیدا کرد و از دو سال قبل هم رکود کامل بر بازار ما حکمفرماست.
رئیس اتحادیه فروشندگان نوشتافزار تهران با اشاره به بالا بودن میزان مصرف نوشتافزار توسط ادارهها و شرکتها بیان کرد: علاوه بر تعطیلی مدارس، دانشگاهها و آموزشگاه، محدودیت و تعطیلی ادارات هم باعث کاهش خرید توسط آنها شده است و این مسئله هم بر مشکلات صنف ما افزوده است. ادارهها حجم وسیعی لوازمالتحریر استفاده و خرید میکنند اما اکنون خیلی از آنها به مشکل برخوردهاند و مشکلات رکود در صنف ما را افزایش دادهاند.
به گفته فرزانیان، صنف فروشندگان لوازمالتحریر جزء اصناف قوی نیست و فعالان آن را بیشتر اقشار فرهنگی تشکیل میدهند به همین علت رکود دوساله باعث شده فشار زیادی به تولیدکنندگان و فروشندگان این صنف وارد شود.
وی با اشاره به بالا رفتن نرخ کاغذ همسو با افزایش نرخ دلار افزود: قیمت دفتر در سال گذشته به علت گرانی دلار، جهش قیمتی نسبت به سال قبل پیدا کرد اما امسال قیمت آن افزایش زیادی نداشت و در حدود ۲۰ درصد گران شد. البته دفاتر قفلدار و سیمی که بیشتر توسط دانشجویان استفاده میشود به علت دارا بودن فولاد گرانتر شده اما درمجموع دفتر که با توجه به قیمت دلار نوسان پیدا میکند، تغییر زیادی نکرده است.
وی درباره افزایش قیمت سایر اقلام نوشتافزار بیان کرد: سال قبل یکی از خودکارهای شناختهشده در بازار ۱۱۰۰ تومان بود و امسال ۱۳۰۰ تومان شده که حاکی از افزایش قیمت ۲۰ درصدی است درحالیکه از سال گذشته همه کالاها بیش از ۲۰ درصد گران شدهاند. فروش سایر محصولات نوشتافزار هم دچار رکود شدند و اوضاع خوبی ندارند. فرزانیان بابیان اینکه واردات لوازمالتحریر به کشور محدودشده است، گفت: واردات از حدود یک سال و نیم گذشته کاهش پیداکرده است زیرا مصرف آنها محدودشده ضمن اینکه بعضی از این اقلام در زیرگروه ۲۷ قرار دادهشده و به آنها مجوز واردات نمیدهند.
وی در پایان سخنانش اظهار کرد: بعضی از اقلام مانند مداد، خودکار و پاککن در حدود ۸۰ درصد تولید داخلی دارند و واردات آنها هم کمتر انجام میگیرد ولی اتود، نوک اتود و ماژیک وارداتی هستند. بعضی از اقلام مربوط به رشتههای هنری هم به علت محدودیت در واردات و عدم تولید در داخل با کمبود مواجه شده و قیمت آنها گران شده است.
لوازم التحریر , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.