ناتو تحلیل رفته است
اگرچه مقامات اوکراینی در رویکرد اعلامی خود، همواره بر حمایت مطلق از زلنسکی و غربگرایان کییف تأکید داشته و از آمادگی خود برای طولانی شدن نبرد سخن میگویند، اما سیگنالهای سلبی مخابره شده واقعی از سوی ناتو به دولت اوکراین بیانگر حقایق مهمی در این خصوص میباشد! اگرچه بسیاری از تحلیلگران، رجزخوانیهای اخیر اروپائیان در دفاع از اوکراین را بیشتر شبیه نوعی مانور تبلیغاتی ( از نوع مانورگوبلز در جریان جنگ جهانی دوم) قلمداد میکنند اما بر همگان مسجل است که جنگ اوکراین به لحاظ تبعات خود در نظام بینالملل، دارای ثوابت و متغیراتی است. در آیندهپژوهی جنگ اوکراین باید این ثوابت و متغیرات در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار گیرد.
سیگنالهای خاص ناتو علیه اوکراین
در این میان، باید بر روی پیامهای خاصی که از سوی ناتو خطاب به کییف مخابره میشود، توجهی ویژه داشت! اخیرا استیان ینسن، رئیس دفتر دبیرکل ناتو در مناظرهای در شهر آرندال نروژ اعلام کرد که بحث در مورد ملاحظات امنیتی اوکراین پس از پایان جنگ مهم است. او گفت: «فکر میکنم یک راهحل ممکن برای اوکراین میتواند این باشد که خاکش را در ازای عضویت در ناتو واگذار کند.»در گزارشی که روزنامه نروژی «وردنز گانگ» از سخنان استیان ینسن منتشر کرده، او خط رسمی ناتو را تکرار کرد که درنهایت تصمیم با اوکراین است که چه زمانی و چگونه مذاکره کند اما پیشنهاد او برای جدایی بخشی از خاک اوکراین فراتر از موضوعاتی است که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو علناً در مورد آن صحبت کرده است.ینسن اصرار داشت که پیشنهاد او نهایی نیست اما میتواند یک «راهحل ممکن» باشد. او بابیان اینکه «غیرواقعی به نظر میرسد روسیه بتواند سرزمینهای جدیدی را تصرف کند»، افزود چالش این است که اوکراین چه مقدار از سرزمینهای خود را «میتواند پس بگیرد».
این اظهارات در حالی مطرح میشود که اوکراین تاکنون در چارچوب ضد حملات خود به دستاوردهای بسیار محدود ارضی دستیافته و عملا بازیگر بازنده میدان لقب گرفته است. شکست اوکراینیها در جنگ باخموت را نیز باید به فهرست این ناکامیها اضافه کرد! روسیه میدانهای مینگذاری شده گستردهای ایجاد کرده و استحکامات قوی و نبردهای عمده در سراسر خط مقدم، مانع از پیشرفت آن شده است.در چنین شرایطی پیشنهاد رئیس دفتر دبیر کل ناتو و شخص استولتنبرگ دبیر کل پیمان آتلانتیک شمالی بهوضوح نشان میدهد که بازیگران غربی دیگر قدرت مدیریت میدانی و فرامتنی جنگ اوکراین را ازدستداده و مشغول تمرکز بر راهکارهای عینی و عملیاتی در مسیر صلحی اجباری میباشند!
مطالبات تحققنیافته زلنسکی
چندی پیش «دیمیتری کولبا» وزیر امورخارجه اوکراین در سخنانی تأکید کرد که مقامات غربی، حمایتهای کافی از اوکراین را در جریان نبرد با روسیه صورت ندادهاند! رمزگشایی از سخنان کولبا و مواضع مشابه زلنسکی چندان دشوار نیست! مطالبه اولیه مقامات اوکراینی ( در روزهای نخست نبرد مبنی بر ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور با مخالفت رسمی سران ناتو مواجه شد.فراتر از آن، در جریان اعمال تحریمهای انرژی علیه روسیه، برخی اعضای ناتو چه بهصورت رسمی و چه غیررسمی تحریمهای جمعی اعلامی را دور زده و با مسکو وارد معامله شدند.حتی وعده واشنگتن مبنی بر استقرار سامانه موشکی پاتریوت نیز از دید مقامات اوکراینی، نمیتواند مصداق یک «حمایت تأثیرگذار»در میدان نبرد باشد! زلنسکی در جریان سفر به واشنگتن دریافت که آموزش استفاده از این سامانه و حتی انتقال اجزای آن به داخل اوکراین ممکن نیست و فراتر از آن، هزینه استفاده احتمالی روسیه از موشکهای بالستیک(در ازای استقرار سامانه پاتریوت آمریکا) بهمراتب بیشتر از فواید استقرار این سامانه ناقص آمریکایی است !ماجرا به این نقطه ختم نمیشود. اوکراین رسماً باید عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا را فراموش کند، زیرا آتلانتیکیها ریسک حضور کشوری که تبدیل به «زمین سوخته» شده را در بین خود نمیپذیرند، حتی اگر این کشور قربانی سیاستهای خود آنها محسوب شود.امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه در تازهترین سخنان خود تأکید کرده است که کشور متبوعش، عضویت دائم اوکراین در ناتو را نمیپذیرد زیرا این مسئله، «خط قرمز»روسیه و به معنای «اعلانجنگ ناتو به مسکو »محسوب میشود. سرنوشت عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا نیز مشخص است. بسیاری از اعضای این اتحادیه، هرگز حاضر به پذیرش کشوری جنگزده در میان خود نیستند.
آیا سرنوشت جنگ به معاملات پنهان میکشد؟
زلنسکی و کولبا هر دو معتقدند که طی ماههای آتی فشارهای زیادی از سوی ناتو بر کییف جهت پذیرش صلح با روسیه وارد خواهد آمد و برخی از این فشارها، از اکنون آغاز شده است. بدیهی است که بایدن نمیتواند تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری۲۰۲۴ پرونده جنگ اوکراین را باز نگاه دارد زیرا در این صورت، چنین نبردی میتواند تبدیل به پاشنه آشیل انتخاباتی دموکراتها شود. فراموش نکنیم که جمهوریخواهان نیز طی ماههای اخیر سختترین انتقادات ممکن را نسبت به فرسایشی شدن جنگ اوکراین و هزینه کرد دولت بایدن در قبال آن مطرح کردهاند که اتفاقا نظرسنجیها نشان میدهد اکثر آمریکاییها نیز با نظر جمهوریخواهان در این خصوص موافق هستند!
در کنار آنچه ذکر شد، اروپائیان نیز دیگر انعطاف و تابآوری امنیتی خود را در قبال جنگ اوکراین ازدستدادهاند زیرا فرسایشی شدن نبرد منجر به تبدیلشدن اروپا به کانون بحرانهای بالقوه و بالفعل زیادی در حوزه روابط بینالملل شده و گارد پکن و مسکو را به صورتی شدیدتر نسبت به گذشته در قبال آنها بسته نگاه داشته است. در چنین شرایطی احتمال دارد سرنوشت جنگ نه به میدان نبرد، بلکه به مذاکرات پنهان ختم شود! درک این موضوع برای رئیسجمهور اوکراین بسیار سخت است که کشورش به موضوع معاملهای پشت پرده و راهبردی میان ناتو و کاخ کرملین تبدیل شود اما ظاهرا این اتفاق در آیندهای نزدیک یا دور رخ خواهد داد.طرح موضوع واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه از سوی رئیس دفتر ینس استولتنبرگ ( دبیر کل ناتو ) ، موضوع مهمی است که قطعا تحلیلگران مسائل راهبردی و استراتژیک در دنیا بهسادگی از آن نخواهند گذشت. اوکراین در این معادله، صرفا یک موضوع معامله است نه حتی یک بازیگر تعیینکننده!
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.