میزبان جام جهانی فوتبال در انتظار محصولات ایرانی
نفیسه امامی
قطر ازجمله شیخنشینهای حاشیه خلیجفارس است که طی سالیان گذشته اقتصاد آن پیشرفتهای بسیار چشمگیری را تجربه کرده و سرمایهگذاران زیادی را از کشورهای مختلف دنیا روانه این کشور کوچک عربی نموده است، لذا یکی از بازارهای هدف برای حضور و عرضه محصولات ایران محسوب میشود.
در سالهای اخیر قطع ارتباط کشورهای عربی با قطر باعث نزدیکی بیشتر این کشور با ایران شد. چالشهای سیاسی این شبهجزیره کوچک با عربستان و امارات باعث شده بارها از جانب این کشورها مورد تحریم قرار بگیرد. آخرین مورد از این تحریمها به حدود ۲ سال قبل بازمیگردد که کشورهای حاشیه خلیجفارس به رهبری عربستان سعودی اقدام به تحریم این کشور کردند، اما ایران با حمایتی که از این کشور به عمل آورد، ارتباطات خود را تحکیم بیشتری بخشید.
در حدود نیمی از واردات قطر از عربستان سعودی صورت میگرفت که حالا با وجود مشکلات سیاسی میان این دو کشور عربی، ایران میتواند جایگزین خوبی به جای عربستان باشد. مشاهده آمار صادرات ایران به قطر نشاندهنده رشد آن است اما بازار این کشور ثروتمند، پتانسیل بسیار بیشتری را نسبت به حجم صادرات فعلی دارد.
یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده تا قطر به یکی از بهترین بازارهای صادراتی ایران تبدیل شود، رابطه سیاسی مناسب و نزدیکی این کشور با مرزهای جنوبی کشور است. این شیخنشین با توجه به داشتن درآمد سرانه بالا، وابسته به واردات است، اما با توجه به وجود چنین فرصتی، ایران هنوز نتوانسته جای پای خود را در بازار این کشور محکم کند و کشورهای دیگری مانند ترکیه گوی سبقت را در این زمینه از ایران ربودهاند.
بازارهای کشورهای همسایه ایران از فرصتهای مغتنمی هستند که امکان ارزآوری بالایی برای کشور به همراه دارند اما متأسفانه سهم بیشتری از آنها در اختیار دیگران قرار گرفته است و ما بیشتر نظارهگر این اتفاق بودهایم.
عدنان موسی پور رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و قطر در گفتوگو با «رسالت»، در تشریح میزان تبادلات تجاری و صادرات و واردات میان ایران و قطر گفت: صادرات ایران به قطر بهطور عمده با محوریت محصولات کشاورزی و مصالح ساختمانی انجام میشود. قبل از تحریم قطر توسط کشورهای عربی، میزان صادرات ایران به این کشور در حدود ۸۰ میلیون دلار بود، اما اکنون به حدود ۳۵۰ میلیون دلار رسیده است. ضمن اینکه واردات ما از قطر در حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار است که رقم ناچیزی برای حجم صادرات از این کشور به ایران محسوب میشود.
وی با اشاره به کاهش صادرات به قطر در پی شیوع کرونا، افزود: قطر یکى از کشورهایى است که بهشدت روى سلامت شهروندانش حساس بود و بهنوعی کرونا خط قرمز آن است، اما ازآنجاکه قطر وابستگى شدیدى به مواد غذایى دارد، از سه ماه قبل با رعایت پروتکلهاى بهداشتى، واردات مواد غذایى از ایران را آزاد کرده است. عمده محصولات صادراتی ایران به قطر شامل مواد غذایی مانند سبزیجات، میوهجات و انواع کنسرو میشود.
وی اعمال تحریمها علیه قطر از سوی کشورهای عربی را به نفع این کشور دانست و افزود: قطر بعد از گذشت دو سال از زمان آغاز تحریم، برنده از آن خارج شد، زیرا درهای کشورهای دیگر به روی آن گشودهتر شد و تعاملات بیشتری میان آنها ایجاد گردید تا توانستند شرایط کشور خود را به ثبات برسانند.
موسی پور اضافه کرد: قطر بعد از اعمال تحریمها به ایران نزدیک شد و روابط خود را با ما تقویت کرد.
درنتیجه این اقدام میزان تبادلات تجاری میان دو کشور رشد زیادی پیدا کرد، بهطوریکه رشد صادرات ایران به بیش از ۲۰۰ درصد رسید، اما حجم کلی تجارت به این کشور ناچیز است.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و قطر تصریح کرد: ایران و امارات سالانه ۱۳ تا ۱۴ میلیارد دلار مبادلات تجاری دارند، اما میزان تبادلات تجاری میان ایران و قطر رقمی در حدود ۴۰۰ میلیون دلار است که رقم ناچیزی است. برای افزایش میزان مبادلات تجاری باید در سطح سران توافقات تجاری منعقد شود و مگاپروژههایی تعریف گردد که بتوانیم به اهداف خود برسیم.
وی با اشاره به وجود تحریمهای بینالمللی علیه کشور و ایجاد مشکل در این مسیر گفت: تجارت، فعالیتی بینالمللی است که از مؤلفه رقابت در بازارهای جهانی تأثیر میپذیرد و بهطور قطع تحریمهای ظالمانه میتواند بر روند تجارت جهانی تأثیرگذار باشد و رقابت با حضور تجار جهانی را برای کشور دشوار کند، ولی تجار ما این مسئله را بهعنوان واقعیت پذیرفتهاند که کار آسانی هم نیست. بنابراین ضروری است برای حمایت از تولید داخلی از تجار حمایت صورت بگیرد.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا تبادلات تجاری ایران با دیگر کشورها از سطح بالایی برخوردار نیست، افزود: اول اینکه حمایت ویژهای از بخش تولید و صادرات در کشور انجام نگرفته است، بهنحویکه دولت بهجای آنکه حامی بخش صادرات باشد، بیشتر در حال تهدید صادرکنندگان و گذاشتن موانع مختلف در مسیر آنهاست، ضمن اینکه تحریمها باعث ایجاد اختلال در سیستم بانکی کشور شد و روابط بانکی ایران با دیگر کشورها را تحتالشعاع قرار داد.
رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و قطر افزود: وزارت امورخارجه و وزارت صمت نقش مهمی در بالا بردن تبادلات تجاری میان کشورها به عهده دارند. رشد میزان صادرات ایران و قطر در دولت فعلی رخ داده است، اما بحث تجارت بینالمللی شامل دولت فعلی یا دولت قبلی نمیشود، بلکه مسئلهای ملی است که باید با توجه به پتانسیل و بازارهای هدف کشورهای همسایه انجام بگیرد. ما باید بیشتر به دنبال تعریف منافع مشترک میان کشورها باشیم که بتواند در درازمدت در خدمت اقتصاد کشور باشد.
موسیپور در پایان سخنانش با اشاره به انجام پروازهای قطر به ایران و بالعکس بیان کرد: قطر یکی از بهترین ایرلاینهای دنیا را در اختیار دارد و اکنون پروازهای آن از شهرهای شیراز، مشهد، تهران و اصفهان به مقصد دوحه و از آنجا به دیگر نقاط دنیا در حال انجام است، اما اکنون به علت شیوع کرونا ورود به کشور قطر با سهولت انجام نمیگیرد.
ایران , قطر , نفیسه امامی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.