موسیقی سنتی زنده و پیشرو
گروه فرهنگی
موسیقی از جمله هنرها، محتواها و رسانههایی است که همواره محبوبیت خود را حفظ کرده و مدام محبوبتر شده است. در دوره جدید هم که مصرف هنرهای مکتوب همچون شعر و رمان کاهش پیدا میکرد، موسیقی همچنان یکی از پرمصرفترین و شاید پرمصرفترین محتوای هنری مورد استفاده مردم جهان است. موسیقی هنری بیواسطه بوده است، به این معنا که اکثر افراد برای درک زیبایی آن نیازی به سواد یا مهارت به خصوصی ندارند. امروز با رشد و توسعه اینترنت، این هنر بیواسطه، فراگیر هم شده است. امکان جستوجو و دانلود آثار و همچنین امکان بسیار سادهتر شنیدن برخط آنها، موسیقی گوش دادن را به یکی از بیدغدغهترین فعالیتهای هنری تبدیل کرده است.
مؤسسه بینا، پیمایشی با محوریتِ «مصرف کالاهای فرهنگی» انجام داده است که در بخشی از این پیمایش به بررسیِ حوزه موسیقی، پرداخته؛ در تمام پیمایشها، نمونهگیری از افرادِ بالای ۱۸ سال، از کل کشور بهصورتِ نمونهگیریِ تصادفی و از طریق تلفن انجام میشود و دادهها قابلیتِ روایتِ کل جامعه، اعم از شهر و روستا را دارد. موسیقی بهعنوانِ یکی از عناصرِ اصلیِ مصرفِ فرهنگی و هنریِ جامعه است که تمایلات و احوالِ فرهنگیِ مردم را نشان میدهد و بر کیفیتِ بخشِ مهمی از سبکزندگیِ افراد، تأثیر دارد؛ در پیمایشِ اخیرِ مؤسسه بینا، میزان علاقه و تمایلِ جامعه به موسیقی و انواع آن بررسی شده است.
به گزارش مهر، بین کسانی که تاکنون به موسیقی گوش دادهاند؛ در ۵ سالِ اخیر، ۹۱ درصد موسیقیِ سنتیِ ایرانی، ۸۵/۶ درصد موسیقی محلی، ۷۱/۲ درصد موسیقی پاپِ ایرانی، ۴۹/۸ درصد موسیقیهای بیکلام، ۳۵/۹ درصد رپِ ایرانی، ۳۳ درصد انواع دیگر موسیقی خارجی و ۳۰/۳ درصد موسیقیِ کلاسیک خارجی گوش کردهاند. طبقِ پیمایشهای بینا، حدود نیمی از جامعه علاقهمند به یادگیری موسیقی هستند و علاقهمندی به یادگیریِ موسیقی، با افزایش تحصیلات، افزایش مییابد.
رابطه تحصیلات با موسیقی، رابطه جالبی است. مثلا طبق آمار هرچه تحصیلات دانشگاهی بالاتر میرود، میزان علاقه به موسیقی سنتی کاهش مییابد. اما به هر رو، آمارها حاکی از آن است که موسیقی سنتی ایرانی به عنوان یک موسیقی عمدتا حلال، غنی، اصیل و زیبا با وجود هجوم آثار و مدیومهای خارجی، از میان نرفته و افول جدی نداشته است. دلیل این امر را میتوان در نوآوریهای جستوجو کرد که اصحاب موسیقی سنتی در کار خود ایجاد کردند. این نوآوریها گاهی به شکل سیک تلفیقی خود را نشان میدهد که یکی از پرطرفدارترین ژانرهای موسیقی است. در سبک تلفیقی، موسیقی پاپ و موسیقی سنتی با هم ترکیب میشوند. در عین حال با افزایش تحصیلات دانشگاهی، علاقه به مدیومهایی همچون راک و رپ افزایش پیدا میکند.
نکته عجیب دیگر در پژوهش بینا، آمار ۳۰ درصدی مربوط با مصرف موسیقی کلاسیک غربی است. موسیقی کلاسیک غرب چندان به گوش مخاطب ایرانی آشنا نیست و برای درک و لذت بردن از آن، مخاطب ایرانی نیاز تجربه بیشتری در فضای این موسیقی دارد.
موسیقی کلاسیک غرب در میان کسانی که قصد دارند موسیقی را به شکلی تخصصیتر و جدیتر دنبال کنند، طرفدار زیادی دارد. موسیقی کلاسیک غرب نیز موسیقی پاک و طبیعتگراست و بر خلاف موسیقی سنتی ایرانی، بستگی زیادی به کلام و شعر ندارد.
دقت در این دادهها و رصدِ فضایِ فرهنگِ جامعه در این حوزه منجر به کیفیتِ آثارِ موسیقی (مطابق با اصولِ فرهنگیِ کشور) در کنارِ اهمیت به تمایل و سلیقه جامعه میشود و در نهایت حوزه موسیقی به عنوانِ یکی از منابعِ فرهنگیفراغتیِ جامعه، با در نظر گرفتنِ تمایلاتِ جامعه امروزی بهخصوص جوان و نوجوان میتواند در مسیرِ درستی قرار بگیرد.
موسیقی , موسیقی ایرانی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.