مهر جلال پای استعداد های ادبی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 36807
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه تاریخ انتشار : 17 دی 1399 - 6:49 |
«رسالت» دستاوردهای جایزه ادبی جلال را بررسی می‌کند؛

مهر جلال پای استعداد های ادبی

مسابقات فرهنگی هرکدام با رویکردهای خاص خود برگزاری می‌شوند و در این زمینه جایزه ادبی جلال آل احمد به‌عنوان مهم‌ترین جایزه ادبی در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.
مهر جلال پای استعداد های ادبی

گروه فرهنگی 
مسابقات فرهنگی هرکدام با رویکردهای خاص خود برگزاری می‌شوند و در این زمینه جایزه ادبی جلال آل احمد به‌عنوان مهم‌ترین جایزه ادبی در کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.
جایزه ادبی جلال آل‌احمد، یک جایزه دولتی است که به‌منظور معرفی آثار برگزیده ادبیات داستانی در ایران پایه‌گذاری شده و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۸۷ نخستین دوره خود را در سالروز تولد آل‌احمد آغاز کرد. این جایزه از آن سال بدون وقفه ادامه داشته و هرسال همزمان با سالروز تولد جلال آل احمد، با انتخاب کتاب‌های برگزیده به کار خود پایان می‌دهد اما امسال به‌دلیل شرایط کرونایی، این اختتامیه به تعویق افتاد. 
سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد امسال با حضور محسن جوادی معاون  فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد و از میان  ۸۲۰ عنوان کتاب ارسالی، کتاب اوراد نیمروز به قلم منصور علیمرادی از نشر نیماژ را شایسته تقدیر دانسته شد.
راضیه تجار و عبدالمجید نجفی  به‌عنوان داوران بخش داستان کوتاه سیزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد حضور داشتند و به بررسی آثار ارسالی پرداختند و مجموعه‌های داستان کوتاه ارسال‌شده به دبیرخانه را فاقد ویژگی‌ها فنی و تکنیکی خواندند. هیئت‌داوران سیزدهمین جشنواره ادبی جلال آل احمد ضمن آرزوی موفقیت برای تمامی نویسندگان، هیچ اثری را به‌عنوان اثر برگزیده اعلام نکردند.
حمیدرضا شعیری،  محمدرضا سنگری و کامران پارسی‌نژاد، داوری آثار بخش نقد ادبی را بر عهده داشتند و از میان ۷۶ عنوان کتاب ارسالی به دبیرخانه، داوران کتاب
 تاریخ بدن در ادبیات به قلم سید مهدی زرقانی (با همکاری: زهرا آقابابایی خوزانی، امید ایزانلو، فاطمه جهانپور، حمیدخادمی، محسن شرفایی و فرزانه فرخ‌فر) از نشر سخن را شایسته تقدیر دانستند. هیئت‌داوران کتاب روایت‌شناسی درام اثر پرستو محبی را به دلیل تلاش‌های مؤلف در روشمندی، سازمندی و تحلیل ادبیات داستانی مورد تجلیل قرار دادند و از دبیر‌خانه این جشنواره نیز خواستار تجلیل و تشکر از این اثر شدند.
مصطفی رحیمی، سعید علامیان و گلعلی بابایی به‌عنوان داوران بخش مستند نگاری آثار مرتبط با این حوزه را موردبررسی قرار دادند و  از میان ۴۷۴ عنوان کتاب ارسالی به دبیرخانه، دو کتاب فرکانس ۱۱۶۰ ( اینجا آبادان؛ صدای مقاومت و ایستادگی) به قلم فضل‌الله صابری از شرکت انتشارات سوره مهر (دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری اصفهان) و گوهر صبر (خاطرات گوهرالشریعه دستغیب) به قلم طیبه پازوکی از شرکت انتشارات سوره مهر را به‌عنوان برگزیده مشترک این بخش انتخاب و معرفی کردند.
خاطرات عملیات کربلای پنج، رساله برتر این دوره جشنواره شد
در بخش معرفی چهره‌های داستان‌نویسی و مستند نگاری دفاع مقدس به انتخاب اهالی رسانه، محمدرضا بایرامی، احمد دهقان، مجید قیصری، حبیب احمدزاده، داوود امیریان، قاسمعلی فراست، داوود غفارزادگان، گلعلی بابایی، حمید حسام، اکبر صحرایی، علی مؤذنی و رحیم مخدومی به‌عنوان چهره‌های برتر معرفی شدند. در بخش پایان‌نامه‌های دانشگاهی با موضوع ادبیات داستانی دفاع مقدس در مقطع دکترا، محمود رنجبر برکادهی با رساله نقد و تحلیل روایی-محتوایی داستان‌های کوتاه دفاع مقدس، مرضیه آتشی پور با رساله بررسی سبک شناسانه نثر داستانی ادبیات انقلاب اسلامی با تکیه‌بر رمان‌های شاخص دفاع مقدس و فریبا نظری پورکیایی با رساله تفسیر فرهنگی- احساسی خاطرات جنگ ایران و عراق با تأکید بر خاطرات عملیات کربلای پنج در منطقه شلمچه به‌عنوان رساله‌های برتر انتخاب شدند.در مقطع کارشناسی ارشد، سیدمحمدعلی صحفی با پایان‌نامه نحوه خوانش رمان‌های جنگ در میان دانشجویان و طلاب، کوثر اولیایی با پایان‌نامه بازتاب جنگ هشت‌ساله در خاطرات زنان ایرانی در دوره پساجنگ بر مبنای رویکرد شناختی لیکاف و مهشید دلبری با پایان‌نامه تحلیل گفتمان وصیتنامه‌های شهدای هشت سال جنگ تحمیلی، معرفی شدند.  دبیرخانه جایزه جلال آل احمد همچنین عبدالله حسن زاده میرعلی از دانشگاه سمنان با ۲۱ پایان‌نامه، مهدی خادمی کولایی از دانشگاه مازندران با ۱۲ پایان‌نامه، اسماعیل صادقی ده‌چشمه از دانشگاه شهرکرد با ۱۲ پایان‌نامه و  محمدرضا سنگری از دانشگاه‌های مختلف با ۱۲ پایان‌نامه را به‌عنوان استادان راهنما و مشاور شاخص پایان‌نامه‌های دانشگاهی حوزه ادبیات داستانی دفاع مقدس معرفی و از آنان تجلیل کرد.
 جلال‌ و جمال
در سیزدهمین دوره جشنواره، کتاب جلال و جمال نیز رونمایی شد. این کتاب برگردان مجموعه‌ای از داستان‌های جلال آل احمد به زبان اردو بود و با حمایت خانه کتاب و ادبیات ایران و به همت انتشارات مهر در کشور پاکستان منتشر شد. ترجمه گزیده‌ای از داستان‌های کوتاه جلال آل احمد از جمله جاپا، زن زیادی، بچه مردم، اختلاف حساب، آرزوی قدرت به انتخاب و ترجمه احمد شهریار، شاعر، نویسنده و مترجم پاکستانی باهدف تحکیم پیوندهای فرهنگی میان علاقه‌مندان ادبیات داستانی در کشورهای ایران، پاکستان و هندوستان انجام‌شده است.محسن جوادی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این مراسم با اشاره به اهمیت جایزه جلال آل احمد در حوزه کتاب کشور، گفت: «جایزه جلال یک جایزه ملی است و نباید همه‌چیز را از وزارت فرهنگ و ارشاد توقع داشت، انجمن‌های ادبی نباید این جایزه را رقیب دیگر جوایز ببینند اتفاقاجایزه 
جلال آل احمد نشان‌دهنده تمرکز همه سلیقه‌ها است و بین جایزه جلال و جامعه ادبی کشور باید همکاری و انسجام صورت بگیرد که بخشی از آن به عهده ماست».در بررسی اهمیت و جایگاه جشنواره ادبی جلال آل‌احمد در حوزه فرهنگ و ادبیات «رسالت» به گفت‌وگو با حامد طراحی رئیس اسبق فرهنگسرای کتاب و کارشناس حوزه کتاب‌خوانی پرداخت.
 جشنواره ادبی جلال آل احمد فرصتی برای نوقلمان است
حامد طراحی، رئیس اسبق فرهنگسرای کتاب و کارشناس حوزه کتاب‌خوانی در تشریح جایگاه جشنواره ادبی جلال آل‌احمد در حوزه فرهنگ و ادبیات به «رسالت» گفت: « به‌طور حتم استمرار چنین جشنواره‌ای آن‌هم برای سیزدهمین سال به معنای اعتبار والا و جایگاه ویژه آن در ادبیات و فرهنگ فارسی است».وی افزود: «جشنواره جلال آل احمد فرصت ویژه‌ای را برای نویسندگان و علاقه‌مندان حوزه نشر و چاپ ایجاد کرده است. اعتبار دیگر این جشنواره جایزه نفیس و معتبر آن است که مورد تأيید وزارت فرهنگ و ارشاد و بنیاد ادبیات شعر و داستان ایرانیان نیز قرارگرفته است. بی‌شک چنین مسئله‌ای ظرفیت بسیاری خوبی را در فرهنگ و ادب فارسی شکل می‌دهد».طراحی تصریح کرد: «به‌موجب این جشنواره فرصت برتری برای نوقلمان و نوپایان عرصه‌ شعر و ادبیات رقم می‌خورد و آن‌ها می‌توانند از تجربه و استعداد‌ خود به‌خوبی استفاده کنند».رئیس اسبق فرهنگسرای کتاب همچنین خاطرنشان کرد: « جشنواره جلال آل احمد در فرهنگ و ادبیات فارسی به‌عنوان یک نیاز جدی تلقی می‌شود.‌ چنانچه این جشنواره به فضای عرضه نیز متصل گردد، اتفاقات نوین و مبارکی رقم خواهد خورد».
 توجه به نیاز مخاطب، مهم‌ترین اصل موفقیت ادبی 
این کارشناس حوزه کتاب‌خوانی یادآور شد: «به‌طور حتم حوزه عرضه و کتاب‌خوانی نسبت به تقاضا  با مشکل جدی‌تری روبه‌روست‌.بنابراین بهبود فضای عرضه در قالب جشنواره‌ها می‌تواند کمک شایانی را به عرصه فرهنگ و ادبیات فارسی کند».وی گفت: «متأسفانه در جامعه امروز عرضه کتاب خوب با مشکلات متعددی مواجه است وگرنه مخاطب بسیار فرهیخته و خود به دنبال آنچه شایان و شایسته او هست می باشد و به‌خوبی مسیر درست تقاضا را دنبال می‌کند. به‌عنوان‌مثال کتاب‌های فاضل نظری همواره از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و با فروش خوب و مخاطبان ویژه، اعتبار بسیاری در نمایشگاه‌ها نیز دارد».
طراحی در پایان این گفت‌وگو عنوان کرد: «امروز اگر جشنواره ادبی جلال آل احمد به‌سوی سیاست‌گذاری درست و ذائقه مخاطب هدایت شود، به پله‌های بعدی ادبیات و فرهنگ فارسی صعود خواهد کرد چراکه امروز مهم‌ترین توجه به نیاز مخاطب و علاقه شناسی اوست».

|
برچسب ها
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مهر جلال پای استعداد های ادبی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.