مقابله با فرَق‌ انحرافی در سیره رضوی - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 24290
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 11 تیر 1399 - 23:11 |
حجت‌الاسلام والمسلمین امام پور در گفت‌وگو با «رسالت» تبیین کرد:

مقابله با فرَق‌ انحرافی در سیره رضوی

فردا سالروز میلاد باسعادت حضرت علی ابن موسی‌الرضا علیه‌السلام است و این روز میمون و بابرکت برای ما ایرانیان از جهات بسیاری حائز اهمیت است.
مقابله با فرَق‌ انحرافی در سیره رضوی
|حسن شجاعی- دبیر گروه فرهنگی|
فردا سالروز میلاد باسعادت حضرت علی ابن موسی‌الرضا علیه‌السلام است و این روز میمون و بابرکت برای ما ایرانیان از جهات بسیاری حائز اهمیت است. اینکه مضجع شریف امام هشتم علیه‌السلام در کشور ما به یادگار مانده موقعیت ارزشمندی است که می‌طلبد از این فرصت الهی به بهترین شکل ممکن استفاده‌شده و سیره و رفتار ایشان همواره مدنظر شیعیان ایشان در ایران قرار گیرد. در آخرین بخش از بررسی جهات مختلف حضرت علی ابن موسی‌الرضا علیه‌السلام در این شماره پای سخنان حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید محمدجواد امام پور از اساتید برجسته حوزه و دانشگاه نشستیم تا از منظر ایشان یکی دیگر از وجوه امام رئوف علیه‌السلام را در حد بضاعت خویش موردبررسی قرار دهیم.
شاید یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی که جهان امروز با آن روبه‌رو شده افراط‌وتفریطی است که در حوزه دین و اعتقادات با آن مواجه شده و بشر امروزی به دلیل نبود دلایل و مستندات کافی و نیز عدم توسعه کرسی‌های مناظره و آزاداندیشی در انتخاب مسیر درست دچار چالش‌های جدی است.حجت‌الاسلام والمسلمین امام پور
 بابیان این نکته که در دوران امام رضا علیه السلام
 نیز این مشکلات به‌طورجدی وجود داشت و ایشان با درایت و تسلطی که در حوزه مبانی اعتقادی و دینی داشتند و نیز احاطه بر برگزاری مناظرات و مباحث گروهی، از این تهدید فرصت‌های مناسبی را ایجاد کردند و عقلانیت را جایگزین جهالت آن زمان نمودند.وی در ادامه این مبحث ادامه داد: برای اینکه بهتر بتوانیم جایگاه امام رضا علیه السلام را در عصر و دوران خود تبیین نماییم نیازمند این هستیم تابا   فضای جامعه آن زمان آشنا شده و آنگاه در خصوص سیره و روش ایشان در برابر اتفاقات قضاوت کنیم. یکی از مشکلاتی که در عصر این امام بزرگوار وجود داشت تعدد فرق اسلامی بود که هرکدام به‌نوبه خود با عقاید مختلف که افراط‌وتفریط حرف اول و آخر آن‌ها بود جایگاه اعتقادات مردم را دچار چالش کرده بودند. در بین این فرقه‌ها دو فرقه غلات و واقعیه بیشترین آسیب را به جامعه اسلامی وارد کرده بوده و اگر کیاست و تدبیر امام رضاعلیه السلام در مواجهه با آن‌ها و تبیین اصول اصلی اسلام نبود می‌توانست خطرات اعتقادی فراوانی برای جامعه اسلامی به دنبال داشته باشد. افراط‌وتفریط این فرق موجب شده بود که جایگاه دینی و اعتقادی ائمه اطهار مورد هجمه قرار گیرد و نگاه توحیدی حاکم بر سیره ایشان را بین مردم با چالش مواجه سازند. غلات به‌واسطه معجزات و جایگاه حضرت علی علیه السلام به جایگاه خداوندی ایشان اعتقاد داشتند و واقعیه بابیان اینکه امام هفتم حضرت موسی بن جعفر علیه السلام آخرین امام شیعیان به شمار می‌رود، جایگاه امامت امام رضاعلیه السلام و نیز ائمه بعد از ایشان را موردتردید قرار داده بودند و این دو نوع تفکر خطرناک موجب شده بود که امام علیه السلام برای حفاظت از توحید الهی و نیز تخریب اهل‌بیت و سلسله امامت با آن‌ها مبارزه اعتقادی داشته باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه بابیان اینکه این اعتقادات خرافی و خطرناک به اصل و ریشه دین ضربه می‌زد گفت: امام رضاعلیه السلام در مناظرات و مباحث علمی خود با آن‌ها تمام تلاش خود را برای شفاف کردن نقطه نظرات انحرافی آن‌ها به کاربردند و در تمامی این مباحث به پیروزی رسیدند به‌نحوی‌که جامعه آن زمان با تفاسیر و استدلال‌های ایشان از خطر انحراف بزرگی نجات یافت. ضمن اینکه مأمون نیز که خود فردی دانشمند و اهل شعر و هنر و ادب بود قصد داشت تا با برپایی این‌گونه مباحثات به ساحت علمی و اعتقادی امام رضاعلیه السلام خدشه وارد کند که به لطف الهی این حربه او کارگر نیفتاد.
وی ادامه داد: این نحوه برخورد و روش امام رضاعلیه السلام برای ما در این دوران می‌تواند الگویی مناسب جهت مقابله با تفکرات انحرافی باشد و تهدیدهای پیش‌آمده به دلیل شیوع این نوع از اعتقادات را به فرصت تبدیل نماید. امروزه شاهد هستیم که دولت‌های غربی و استکبار جهانی با تقویت و حمایت از فرق ضاله و تفکرات انحرافی تلاش دارند تا اسلام عزیز را به چالش کشیده و وحدت اسلامی را دچار مخاطرات اساسی نمایند. به همین دلیل بهره‌مندی از سیره امام رضاعلیه السلام برای برگزاری مجالس مناظره و مباحثه می‌تواند از این نوع آسیب‌ها جلوگیری نماید. ضمن اینکه باید توجه داشت امام رضاعلیه السلام در دوران امامت ۲۰ ساله خود با همین شیوه تبلیغی و آموزشی بیش از ۳هزار شاگرد تربیت‌کرده و این اقدام مهم موجب شد تا جلوی بسیاری از انحرافات عقیدتی در آن دوران گرفته شود.
حجت الاسلام والمسلمین امام پور در ادامه رویکرد تولید علم و فکر در دوران امامت امام رضاعلیه السلام را یکی از ماندگارترین دستاوردهای حضور ایشان در ایران برشمرد و خاطرنشان کرد: این رویکرد امام علیه السلام موجب شد تا سال‌ها جامعه از خطرات انحرافی مصون بماند و اعتقادات در ریشه و جان مردم قرار گیرد و امکان انحراف به حداقل برسد. شما ببینید در این روزها در آمریکا و اروپا به دلیل ظلم‌هایی که صورت گرفته مردم به پا خاسته و به دنبال احقاق حق خود هستند. به نظر می‌رسد که در این حرکت تفکر الهی وجود نداشته باشد اما اگر این امکان وجود داشت تا با استفاده از سیره امام رضاعلیه السلام در بیان مباحث و مناظرات به این حرکت‌ها وجه الهی و اعتقادی داده می‌شد تا چه اندازه می‌توانست مردم دنیای امروز را با فرهنگ الهی آشنا ساخت و تظلم خواهی آنان را هدفمند وبر مبنای تفکر توحیدی هدایت نمود.
نویسنده : حسن شجاعی - دبیر گروه فرهنگی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مقابله با فرَق‌ انحرافی در سیره رضوی بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.