معیشت هنرمندان لنگ می زند - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 22166
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 31 اردیبهشت 1399 - 8:18 |
بررسی شرایط اقتصادی حوزه فرهنگ و هنر کشور در گفت‌وگو با سجاد نوروزی؛

معیشت هنرمندان لنگ می زند

فضای کسب‌وکارها در ابتدای آخرین ماه بهار آرام‌آرام رونق گرفته و به‌جز چند نقطه قرمز، بخش‌های زیادی از کشور شاهد فعال شدن فعالیت‌های اقتصادی هستند و در این میان برخی حوزه‌ها از رونق بالاتری برخوردار بوده و برخی همچنان در همان وضعیت نخستین روزهای کرونا اوقات را در تعطیلی سپری می‌کنند.
معیشت هنرمندان لنگ می زند

|حسن شجاعی/دبیرگروه فرهنگی|
فضای کسب‌وکارها در ابتدای آخرین ماه بهار آرام‌آرام رونق گرفته و به‌جز چند نقطه قرمز، بخش‌های زیادی از کشور شاهد فعال شدن فعالیت‌های اقتصادی هستند و در این میان برخی حوزه‌ها از رونق بالاتری برخوردار بوده و برخی همچنان در همان وضعیت نخستین روزهای کرونا اوقات را در تعطیلی سپری می‌کنند. در این چند ماهی که از شیوع کرونا گذشته مسئولان دولتی جلسات مختلفی را برگزار کردند و ستاد ملی مبارزه با کرونا نیز دستورالعمل‌های زیادی را برای رونق کسب‌وکارها صادر کرد اما در این میان یکی از حوزه‌هایی که ازقضا خیلی هم موردتوجه و علاقه مردم است کمتر موردعنایت قرار گرفت و اخباری که از گوشه و کنار شنیده می‌شود نشان از بی‌رونقی آن و بی‌توجهی دولت دارد حوزه فرهنگ و هنر است.
شاید بی‌اغراق ذکر این نکته بر همگان آشکار است که بخش فرهنگ و هنر شامل حوزه‌هایی نظیر سینما، تئاتر، موسیقی، کتاب و… در ایام کرونایی بیشترین ضربه را به همراه حوزه گردشگری تحمل کرده و در این روزها که بسیاری از بخش‌های اقتصادی فعال‌شده‌اند هنوز تصمیم قطعی برای فعالیت آن گرفته نشده است.
از سوی دیگر در زمان تقسیم اعتبارات دولتی هم نگاه خاصی به این حوزه نشد و سهم فرهنگ و هنر کشور حداقل‌هایی بود که کفاف این تن رنجور و نحیف را نمی‌داد. در آخرین سهمیه‌بندی اختصاص اعتبارات دولتی به حوزه فرهنگ و هنر هم شاهد بودیم که دولت از کمک ۷۰هزارمیلیاردی خود به اقتصاد کشور نگاه حداقلی هم به این حوزه نداشت.
برای بررسی بیشتر این موضوع پای صحبت‌های سجاد نوروزی، مدیر پردیس سینمایی آزادی و از فعالان فرهنگی کشور نشستیم تا از زبان وی از دغدغه‌های اهالی فرهنگ و هنر در دوران کرونایی بشنویم.
وی در ابتدا بابیان این نکته که بخش فرهنگ و هنر کشور پس از شیوع کرونا به‌نوعی دل‌مردگی دچار شده، گفت: با اتفاقاتی که در حوزه فرهنگ کشور به‌ویژه سینما،تئاتر و موسیقی افتاد عملا شاهد ورشکستگی این بخش‌ها هستیم و متأسفانه نه وزارت ارشاد و نه دولت برای رهایی از این ورطه اقدام خاصی انجام نمی‌دهند.
نوروزی با تأکید بر این نکته که شاید وزارت ارشاد در زمینه انتقال دغدغه‌های اهالی فرهنگ به دولت تلاش خود را انجام داده اما در دولت این موضوع جدی گرفته نشده، خاطرنشان کرد: متأسفانه وزارت ارشاد به دلیل منابع مالی بسیار محدودی که دارد نمی‌تواند آن‌طور که بایسته و شایسته است از حوزه هنر و فرهنگ حمایت کند؛ از سوی دیگر دولت هم در این زمینه گامی برنداشته و به‌طور مثال در تخصیص اعتبار ۷۰هزارمیلیاردی به آسیب‌های ناشی از کرونا حداقل سهم برای این بخش در نظر گرفته است.
این فعال فرهنگی با اشاره به این موضوع که اگر بخواهیم واقع بینانه به صنعت و اقتصاد و  هنر در سال جاری نگاه کنیم باید آن را ازدست‌رفته بدانیم، تصریح کرد:
 اگر به لیست بلند و بالایی از صنوف و مشاغلی که در این ایام متضرر شده‌اند نگاهی بیندازیم، بخش فرهنگ و هنر در صدر این لیست قرار دارد. به‌طور مثال صنعت سینمای کشور سال قبل فروشی در حدود ۲۹۰ میلیارد تومان داشت و اگر قرار بود دولت در این زمینه نیم‌نگاهی به رونق و کمک به این بخش داشته باشد باید کمک حداقلی را در نظر می‌گرفت، اما متأسفانه هیچ اقدام خاصی انجام نشد و فعالان این صنعت از این نگاه بسیار گلایه‌مند هستند.
مدیر پردیس سینمایی آزادی ادامه داد: متأسفانه عزم حداقلی نیز در بدنه دولت برای جبران این خسارت‌ها نیست و وزارت ارشاد با این بودجه و اعتبارات ضعیف هم قادر به هیچ‌گونه حمایتی نخواهد بود. شما نگاه کنید در صنعت سینمای کشور نزدیک به ۲۵ هزار نفر مشغول فعالیت هستند و به همراه خانواد ه‌هایشان عدد بالایی را شامل می‌شوند، اما مشخص نیست برای جبران خسارت‌های واردشده به این افراد و خانواده‌هایشان چگونه باید جبران شود. شاید خیلی‌ها این نگاه رادارند که تمامی فعالان حوزه سینما همانند سلبریتی ها از درآمدهای آن‌چنانی برخوردارند،اما به‌واقع این‌چنین نیست و بسیاری از این عزیزان با حداقل درآمدهای حاصل از فعالیت در حوزه سینما امورات زندگی را می‌گذرانند.
نوروزی ادامه داد: درحالی‌که کشورمان به‌واسطه فرهنگ غنی خود از پشتوانه بالایی در حوزه‌های هنری برخوردار است و مقام معظم رهبری نیز همواره در بیانات خود به حمایت از این بخش تأکیددارند، آیا این امکان وجود نداشت از بودجه ۷۰هزارمیلیاردی دولت، هزار میلیارد تومان سهم حوزه فرهنگ و هنر باشد و بخش‌های مختلف این صنعت و اهالی آن بتوانند از زیر بار تبعات کرونا کمی کمر راست کنند.
وی سپس در پاسخ به این پرسش که وضعیت بخش خصوصی حوزه فرهنگ و هنر در این گیرودار چگونه است، گفت: متأسفانه این بخش نیز بسیار نحیف و متزلزل است و به‌جز تعداد محدودی، آن‌ها هم از این اتفاق ضررهای جبران‌ناپذیری دیده‌اند و به دنبال راهکارهایی برای جبران خسارت‌های وارده هستند.
نوروزی پخش فیلم‌های سینمایی آنلاین را مکمل اکران در سالن‌های سینما دانست و یادآور شد: این اتفاق معمولا برای فیلم‌های با مخاطب پایین و ضعیف انجام می‌شود و کمک چندانی به رونق اقتصاد سینما نخواهد کرد و تنها می‌تواند اندکی به فضای سینمای کشور رونق دهد. اما اعتقاد من بر این است که هیچ فعالیتی نمی‌تواند جای اکران‌های سینمایی و یا حتی در حوزه موسیقی کنسرت‌های زنده را بگیرد و مسئولان باید هرچه سریع‌تر برای این موضوع تصمیم بگیرند.
این فعال سینمایی خاطرنشان کرد: حوزه فرهنگ و هنر نیازمند گردش مالی و معاش است تا بتواند زنده بماند و دولت نیز وظیفه دارد بر اساس منابع مالی خود به این بخش کمک نماید، اما با توجه به اینکه در آینده نزدیک شاهد فرارسیدن ماه‌های محرم و صفر خواهیم بود و پس‌ازآن فصل پاییز و آغاز مجدد پیک کرونا را انتظار داریم باید اذعان کرد که در صورت بازگشایی سالن‌های هنری در بخش‌های مختلف بازهم اقبالی از سوی مردم نخواهد بود و امسال را باید برای این بخش تمام‌شده دانست. 

نویسنده : حسن شجاعی |
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای معیشت هنرمندان لنگ می زند بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.