مطایبه با متا! - روزنامه رسالت | روزنامه رسالت
شناسه خبر : 78190
  پرینتخانه » فرهنگی, مطالب روزنامه, ویژه تاریخ انتشار : 21 آذر 1401 - 6:19 |
همزمان با رشد آمار استفاده از شبکه‌های اجتماعی باید به فکر ارتقای کمی و کیفی آن‌ها نیز باشیم

مطایبه با متا!

اخیرا وزیر ارتباط آماری از رشد استفاده از شبکه‌های اجتماعی داخلی بیان کرده است. به نقل از پیوست: «در اینفوگرافیکی که در کانال شخصی عیسی زارع‌پور اعلام شده است سوپراپلیکیشن روبیکا با ۳۵ میلیون کاربر ماهانه و ۱۵/۲ کاربر فعال روزانه در شرایط فعلی به نظر می‌رسد تبدیل به اپلیکیشن پرطرفدار شده است.
مطایبه با متا!

گروه فرهنگی
اخیرا وزیر ارتباط آماری از رشد استفاده از شبکه‌های اجتماعی داخلی بیان کرده است. به نقل از پیوست: «در اینفوگرافیکی که در کانال شخصی عیسی زارع‌پور اعلام شده است سوپراپلیکیشن روبیکا با ۳۵ میلیون کاربر ماهانه و ۱۵/۲ کاربر فعال روزانه در شرایط فعلی به نظر می‌رسد تبدیل به اپلیکیشن پرطرفدار شده است. پس از این اپلیکیشن ایتا در رتبه دوم با ۱۵/۲ میلیون نفر کاربر ماهنامه و ۹/۲ میلیون نفر کاربر روزانه فعال دارد. پیام رسان بله با ۹/۸ میلیون کاربر ماهنامه و ۳/۳ میلیون کاربر روزانه و همچنین پیام رسان سروش پلاس با ۱/۸ میلیون نفر کاربر ماهانه و ۳/۵ میلیون نفر کاربر روزانه در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند. آمار اعلامی وزیرارتباطات از میزان کاربران پیام‌رسان‌های داخلی در این آمار اشاره‌ای به تعداد کاربران گپ و آی‌گپ نشده است. وزیرارتباطات همچنین در چهارمین نشست پاسخگویی تلفنی وزرا اعلام کرد ۱۵ میلیون نفر روزانه از پیام‌رسان‌های داخلی استفاده می‌کنند. او تاکید کرده است که کسی به دنبال محدود شدن اینترنت نیست می‌توانیم پلتفرم‌های بین‌المللی داشته باشیم».
روبیکا که هرگز جای اینستاگرام را نمی‌گیرد؛ اما اگر گرفت هم چه بدتر. چرا باید خوشحال شویم از اینکه مردممان پراید سوار می‌شوند؟ چرا باید بابت استفاده اجباری گروه اقلیتی از مردم از پلتفرمی بی‌کیفیت که حتی از لحاظ محتوایی هم نازل است هورا بکشیم؟ گیرم که یک سری مصلحت‌های امنیتی تأمین شد؛ در عوض مردم که عماد دین و دولتند، خدمات دست پایین دریافت می‌کند و چه تهدید امنیتی‌ای بزرگ‌تر از رنجیده‌خاطر شدن مردم؟ ما که می‌دانیم احتمال اینکه مردم به یک پلتفرم داخلی کوچانده شوند و سپس آن پلتفرم خود را به استانداردهای روز نزدیک کند چه اندازه اندک است؛ چرا خوشحال شویم؟ خوشحالی واقعی آن وقتی بود که ما دستکم در سطح پیام‌رسان، توانسته بودیم پلتفرم جایگزین تولید کنیم؛ به نحوی که مردم خودشان آن را انتخاب کنند و اگر نه فوج فوج، حداقل نرم نمک به آن هجرت کنند اما به اختیار و انتخاب خودشان و نه زور فیلترینگ. در کنار آن یک پلتفرم خارجی، همانند یوتیوب را رفع فیلتر می‌کردیم و از فیلترینگ توییچ هم دست می‌شستیم. در همین حال از آپارات گیم نهایت حمایت را می‌‌داشتیم و با افزایش کیفیت روبیکا و سعی در صدور آن در کشورهای همسایه، در فضایی آرام و غیرامنیتی با اینستاگرام مکاتبه می‌کردیم. در عوض گذاشتیم وقتی کشور از لحاظ قدرت نرم در سخت‌ترین شرایط قرار دارد و تمام جهان رسانه، بدون استثنا علیهش هستند و در صورتی که اینستا هم فیلتر شده است؛ با متا مکاتبه کرده‌ایم و خط و نشان کشیده‌ایم. این مکاتبه است یا مطایبه؟ 
چند روز پیش بود که خبر مکاتبه مرکز ملی فضای مجازی با شرکت متا منتشر شد. «مرکز ملی فضای مجازی با ارسال نامه‌ای اعتراضی خطاب به مارک زاکربرگ، مدیر ارشد شرکت متا، خواستار پاسخگویی این شرکت به مکاتبات رسمی گذشته از طرف نهادهای مسئول کشور شده است.
بر اساس گزارش مرکز ملی فضای مجازی از نامه ارسالی به شرکت متا مشخص می‌شود که این مرکز در گذشته نیز با این شرکت در خصوص اعمال قوانین داخلی مکاتبه داشته ولی پاسخی از سمت متا دریافت نکرده است. به نظر می‌رسد این نامه به‌نوعی اخطار رسمی این مرکز به متا برای اعمال قوانین درخواستی بر پلتفرم‌های این شرکت باشد. این در حالی است که با شروع اعتراضات در اواخر شهریورماه تاکنون واتس‌اپ و اینستاگرام به‌عنوان دو پلتفرم پرطرفدار متا فیلتر شده‌اند و دسترسی کاربران ایرانی با استفاده از انواع وی‌پی‌ان‌ها ممکن می‌شود.
مرکز ملی فضای مجازی در نامه رسمی خود نسبت به «بسترسازی برای توسعه اغتشاشات اخیر و عدم پاسخگویی و مسئولیت‌پذیری در خصوص مکاتبات رسمی پیشین توسط نهادهای مسئول ایرانی به شرکت متا (اینستاگرام)» اعتراض کرده است.
در این نامه اهم اعتراضات مطرح شده توسط جمهوری اسلامی در خصوص انتشار سازمان یافته اخبار خلاف واقع، ترویج رفتارهای تبعیض‌آمیز و نفرت‌پراکنی، ترغیب خشونت و ناآرامی‌های اجتماعی، نقض حاکمیت ملی و نقض حقوق کاربران از طریق اعمال استانداردهای دوگانه و زمینه‌سازی فعالیت تبلیغی و عملیاتی گروه‌های تروریستی بر روی سکوهای وابسته به شرکت متا، تعمیق شکاف‌های اجتماعی و تبعیض نژادی و قومی، تجزیه‌طلبی و زمینه‌سازی برای جرائم سازمان یافته از جمله نقل و انتقال و معامله سلاح جنگی و موادمخدر مطرح شده است. همچنین ترویج رفتارهای نامتناسب جنسی در قبال کودکان و نوجوانان و همچنین عدم ممانعت از پخش لایوهای جنسی، ارائه خدمات جنسی و روسپی‌گری و آموزش رفتارهای ناهنجار و خلاق قوانین کشور از دیگر موارد مورد اشاره در خصوص نقض اصول اخلاقی در این سکوها بوده است. در این نامه، مرکز ملی فضای مجازی به شرکت متا فرصت داده تا به منظور فراهم شدن امکان فعالیت پایدار سکوهای مذکور اقدامات لازم از جمله معرفی نماینده رسمی مسئولیت‌پذیر مستقر در ایران حداکثر تا ۱۰ روز پس از دریافت نامه از سوی آن شرکت وفق سیاست‌ها و مقررات کشور در خصوص نحوه فعالیت شرکت‌های خارجی در حوزه فضای مجازی کشور صورت پذیرد».
مارشال مک لوهان می‌گفت رسانه پیام است؛ منظورش این بود که خود رسانه صرف‌نظر از محتوایی که از آن ارسال می‌شود، محتوا و پیام دارد. تلویزیون روی ما تأثیراتی می‌گذارد مستقل از محتوایش؛ فرقی هم نمی‌کند این محتوا یک فیلم کمدی باشد یا برنامه‌ای دینی. وقتی می‌نشینی پای تلویزیون او تو را سر و شکل می‌دهد. امروز اما ما می‌توانیم بگوییم نوع برخورد با رسانه هم پیام است. اگر می‌خواهی با پیام‌های یک رسانه مقابله کنی، نوع مواجهه‌ات با او نباید در نهایت به نفع پیام‌های آن رسانه شود. درست است که شرط متا با بازوی اینستاگرام ا مید دادن به محتواهایی که به طور رسمی ترویج خشونت و آموزش انواع روش‌های ایجاد ناامنی و بر هم زدن نظم عمومی یک کشور بود؛ در عملیات تروریستی بزرگی که در چند ماه اخیر علیه ایران شکل گرفت، شرکت کرد اما این نوع برخورد ما هم اصولی نیست و در نهایت تنها به رنجیدگی مردم عزیز دامن خواهد زد.  
هرچند رئیس‌جمهور در مراسم شانزدهم آذر اذعان کرد مسدودیت اینستاگرام یا باز بودن آن وابسته به شرایط و تهدیدات امنیتی است؛ در اذهان عمومی این فیلترینگ به مثابه تلاش برای مقابله با صداهای مخالف دیده می‌شود. حال آنکه آموزش روش‌های ساخت کوکتل مولوتوف، ارتباطی به صدای مخالف ندارد و امنیت عمومی کشور را تهدید می‌کند؛ چنانکه پیش از این هم اینستاگرام با وجود صداهای مخالف قابل دسترس بود. لزوم برخورد و خارج شدن از انفعال در مواجهه با پلتفرم‌های خارجی غیر قابل تردید است اما این برخورد نباید به گونه‌ای باشد که تنها صورت مسئله‌ای پاک شود و بر نارضایتی مردم افزوده گردد. می‌توان با روش‌های گوناگونی متا را تحت فشارهای حقوق بشری قرار داد و او را وادار ساخت صفحه‌های خشونت‌پراکن را مسدود کند. همچنین لزوم حمایت از شبکه‌های اجتماعی داخلی بدیهی است اما نباید در سایه عدم حضور رقبای سرسخت خارجی، میدان را برای بی‌کیفیتی ابدی محصولات داخلی باز گذاشت. 

|
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : دیدگاه‌ها برای مطایبه با متا! بسته هستند

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط رسالت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.